Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

iPad aplikācijā Braila tastatūra pati atrod pirkstus

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 3 - 2015

Nodaļa — Tehnoloģiju attīstība

iPad aplikācijā Braila tastatūra pati atrod pirkstus
(No angļu val. tulkojusi Laura Dīriņa)

Skārienjūtīgo ekrānu tehnoloģiju izaugsme radikāli mainījusi mobilo elektronisko datu ievadi, pat tiem, kuri nespēj redzēt to, kas ir uz šī ekrāna. Papildus esošajām VoiceOver un citām pieejamības funkcijām neredzīgiem iPad lietotājiem tagad pieejama jauna aplikācija, kura rada iespēju rakstīt uz displeja.

iBrailler Notes, kas 2011. gadā Stenfordas universitātē sākās kā vasaras projekts un tagad jau pieejama kā aplikācija, ir paredzēta iOS ar mērķi piedāvāt neredzīgiem un vājredzīgiem iPad lietotājiem vienkāršā veidā rakstīt braila burtus un veikt teksta apstrādes pamatdarbības uz skārienjūtīga ekrāna.

iBrailler nav pirmais, kas to aizsācis. Pastāv dažādas aplikācijas, kuras izstrādātas cilvēkiem ar redzes invaliditāti, sākot ar kameru aplikācijām, kuras audiāli apraksta attēlu, līdz pat citām braila lasīšanas un rakstīšanas aplikācijām. Papildus šīm daudzajām pieejamības funkcijām Apple uz iOS piedāvā visvairāk izmantoto VoiceOver, kas lietotājam ar redzes traucējumiem nolasa tekstu, un savu Braila QWERTY tastatūru.

Tas, kas iBrailler padara atšķirīgu, ir tā skārienjūtīgās tastatūras pozīcija lietotāju pirkstiem, jo nav nozīmes tam, kur viņi tos liek uz iPad gludā stikla displeja. Katru reizi, kad jūs liekat rokas uz ekrāna, to dara arī tastatūra. Tā izmanto angļu valodas braila raksta klasifikācijas 1. un 2. tabulu, datoru sešu punktu braila rakstu un iebūvētas žestu funkcijas tādu uzdevumu veikšanai kā griešana, kopēšana un teksta ielīmēšana.

Datus atjaunojošais braila displejs var maksāt pat vairākus tūkstošus dolāru. Tā aprēķinājis Eds Sammers, neredzīgs datorzinātnieks, ar uzņēmējdarbības statistikas analīzes programmatūras firmu SAS.

Viņš stāsta, kāda atšķirība starp braila un QWERTY tastatūrām: astoņas pogas, pa vienai katram punktam, kas sastāda braila burtu, un «displejs», sloksne, ko veido no 18 līdz 80 braila šūnām, katrā iedobumā pa astoņām sīkām tapiņām, kas ir paceltas uz augšu, lai veidotu burtu.

To izmantojot, neredzīgai personai iespējams rakstīt uz iPad (vai datora ekrāna), kustinot kursoru uz visām pusēm, lasot tekstu vai labojot pareizrakstības kļūdas. 18 šūnu braila tastatūras cena var svārstīties ap 1’800 dolāriem, kamēr lielākas tastatūras var maksāt pat 6’000 dolāru.

Viens no iBrailler Notes radītājiem vēlējās piedāvāt šādu tastatūru sniegtos atbalstus par daudz pieejamāku cenu. Šī iOS aplikācija ir bez maksas lejupielādējama Aplikāciju veikalā, un lietotājiem, ja viņiem tā iepatikusies vai arī viņi vēlas kādas papildus funkcijas, ir iespēja to abonēt par nelielu mēneša maksu.

Šīs aplikācijas radītāji nav pilnībā pārliecināti par to, cik īsti liels ir braila iPad lietotāju tirgus — pavisam noteikti arvien lielāks to skaits tiek izmantots izglītībā un jau no paša sākuma, kopš iPad kļuva pilnībā pieejams neredzīgajiem, pateicoties VoiceOver, to tikpat labi spējuši lietot arī Apple fani ar dažādām redzes spējām.

Atsauksmes par iBrailler Notes līdz šim bijušas pozitīvas. Šī aplikācija tiek aktīvi izmantota vairākās neredzīgo skolās un institūtos ASV un Šrilankā. Izstrādes procesā atrodas vēl viena Android versija, un jau tuvākajā laikā tai vajadzētu būt pieejamai.