Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ērika sapņi un cerības

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 4 - 2015

Nodaļa — Mūsējo talanti

Ērika sapņi un cerības
Viktors Filatovs, LNB Rēzeknes TO valdes loceklis

Gados jauns cilvēks, Rēzeknes pilsētas iedzīvotājs Ēriks Murāns, pabeidzot Maltas speciālo internātpamatskolas 9. klasi, palika krustcelēs — ko darīt tālāk, kur iet, ar ko nodarboties? Jo visa dzīve vēl priekšā.

Bijusi doma mācīties par kurpnieku, bet redzes traucējumu dēļ mācekļos nepieņēma. Cerība būt noderīgam sabiedrībai un pašam nopelnīt naudiņu izplēnēja.

Tad Ērika vecmāmiņa ieteica vērsties SIA LNB Rehabilitācijas centra Rēzeknes TRDC. Rezultātā viņam radās interese par sociālām iemaņām, virzītām uz amatniecību klūgu pīšanā. Viņš gribēja iemācīties veidot priekšmetus no klūgām.

Dažādu tautību un dažāda vecuma — kā gados jauni, tā vidēju gadu cilvēki, seniori — cilvēki ar īpašām vajadzībām, redzes invalīdi, kuri smagu redzes traucējumu dēļ nespēj pielāgoties dzīvei, jūtas izolēti no sabiedrības. Viņi vēršas pēc palīdzības atklāt jaunu potenciālu turpmākai dzīvei. Tā arī Ēriks atnāca.

Rēzeknes TRDC rehabilitētāji Valentīna Lansberga un Gunārs Dzindzuks Ērika lūgumam bija atvērti un saprotoši. Viņu attieksmē bija jūtama izpratne, iedziļinoties Ērika smagajā liktenī.

Tā Gunārs sāka apmācīt Ēriku jaunām iemaņām — priekšmetu izgatavošana no klūgām. Gunārs kā vienmēr savus darba pienākumus pildīja profesionāli un pašaizliedzīgi — ar iejūtību un pacietību. Arī Ēriks mācījās cītīgi un pat ar aizraušanos.

Pēc sociālās rehabilitācijas kursa Ēriks sāka piedalīties pilsētas amatnieku tirdziņos. 2014. gadā viņš piedalījās Miķeļdienas tirdziņā, kurā pirmo reizi dzīvē kāds nopirka viņa darinājumu no klūgām. Ēriks bija līdz asarām priecīgs!

Nesen viņš piedalījās rokdarbu izstādē Rēzeknes pensionāru Dienas aprūpes centrā. Starp citu, Ēriks piedalījās arī Rēzeknes TO dambretes turnīrā.

Priekšmetu izgatavošana no klūgām Ērikam ļoti iepatikās. Mājās iespēju robežās viņš ar prieku nodarbojas ar pīšanu, taču tā nav tik vienkārša. Rodas dažādi sarežģījumi, piemēram, grūti atrast nepieciešamās izejvielas. Ērikam ir lieli sapņi un cerības, ka Rēzeknes TO būs jauns projekts ar klūgu pīšanas aktivitātēm.

Viņš ar lielu vēlēšanos ietu paaugstināt savu kvalifikāciju. Ērikam ir sapnis nākotnē izveidot savu rokdarbu izstādi. Ēriks patiesi vēlas ar savām rokām izdarīt tā, lai cilvēki saņemtu prieku, tverdami to pilnām saujām.