Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Atskats uz partnerības projektu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 5 - 2015

Nodaļa — Latvijas neredzīgo biedrībā

Atskats uz partnerības projektu
Sandra Smona, LNB projektu vadītāja

Kad teju divus gadus atpakaļ Latvijas Neredzīgo biedrība saņēma vilinošu piedāvājumu kļūt par partneriem Grundtvig mācību partnerības projektā, neviens no iesaistītajiem pat nespēja iedomāties, cik daudz jaunu ieguvumu tas mums nesīs.

Grundtvig programma, kas nosaukta dāņu filozofa, teologa, mūžizglītības idejas autora Nikolaja Frederika Severīna Grundtviga vārdā, ir viena no ES Mūžizglītības programmas apakšprogrammām pieaugušo formālās un neformālās izglītības veicināšanai. Šīs programmas mērķis ir veicināt pieaugušo izglītības pieejamību un piedāvājumu, kā arī veicināt jauninājumu, netradicionālu pieeju un alternatīvo mācību metožu ieviešanu pieaugušo izglītībā.

Projekta autors ir Itālijas Neredzīgo organizācija ANPVI ONLUS, bet partnervalstis ir biedrības un organizācijas no Polijas, Čehijas, Spānijas un mēs no Latvijas, kuras pārstāv cilvēku ar redzes invaliditāti intereses.

Projekta sākuma posmā pārstāvji no katras projekta partnerorganizācijas devās uz Itāliju, lai iepazītos ar visām iesaistītajām organizācijām, izskatītu projekta īstenošanas laika grafiku un lemtu par sasniedzamajiem mērķiem un rezultātiem. Tā bija pirmā starptautiskā projekta sanāksme, kuras laikā LNB pārstāvji atgriezās mājās ar jauniem un daudzsološiem kontaktiem un piedāvājumiem sadarboties arī citu projektu ietvaros.

Otra sanāksme noritēja Polijā, kuru organizēja Polijas Neredzīgo asociācijas pārstāvji. Tā kā brauciena tēma bija par neformālām izglītības iespējām cilvēkiem ar redzes invaliditāti, tad savā pieredzē un zināšanās bija gatavi dalīties SIA «LNB Rehabilitācijas centrs» darbinieki, kuri arī devās uz netālo kaimiņvalsti. Sanāksmes laikā tika noorganizēta ekskursija uz Nacionālo mākslas galeriju Zacheta, kurā varēja aplūkot praksē, kā darbojas audio apraksts muzeja eksponātiem.

Ideja par to, ka šāda veida pakalpojums varētu būt pieejams arī Latvijas muzejos un māksla būtu sasniedzama arī cilvēkiem ar redzes invaliditāti, tika atzinīgi novērtēta no Latvijas dalībnieku puses. Jācer, tuvākajā nākotnē varētu uzsākt sarunas ar lielāko muzeju pārstāvjiem par šāda pakalpojuma ieviešanu un nodrošināšanu.

Trešā tikšanās norisinājās pie mums, Latvijā, kuras galvenā tēma bija cilvēku ar redzes invaliditāti nodarbinātība un iekļaušanās sociālajā vidē. Mums, protams, ir ar ko lepoties, tādēļ sanāksmes programma bija bagātīga un dinamiska. Praksē rādījām vides pieejamību (īpaši izceļot Liepājas pilsētu), bet Liepājas Neredzīgo biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Ceirulis demonstrēja Liepājas labiekārtoto un cilvēkam ar invaliditāti pieejamo Jūrmalu — audio bojas, peldēšanai pielāgotos ratiņkrēslus un citus jauninājumus.

Un ja jau semināra tēma bija par nodarbinātību, tad vēlējāmies dalībniekiem parādīt, ka Latvijā cilvēks ar redzes invaliditāti var un prot sev iztiku nopelnīt. Ekskursijā pa Liepājas pilsētas centru mūs pavadīja neredzīgais gids Artūrs Līvmanis, savukārt, pie vakariņu galda Rīgā apkalpoja neredzīgais viesmīlis Aleksejs Poplavskis. Visi dalībnieki pauda sajūsmu par abiem puišiem un viņu uzņēmību.

Nākošais brauciens bija 2014. gada decembrī uz Čehijas pilsētu Ostravu, kur aplūkojām un dalījāmies ar informāciju par tēmu «Prasmju pilnveidošana cilvēkiem ar redzes invaliditāti darbā ar jaunākajām tehnoloģijām». Uz Čehiju kopā ar projekta vadību devās arī Deniss Vatjkovičs un Pēteris Locāns no SIA «LNB Rehabilitācijas centrs», kur abi māca klientiem jaunas datorprasmes, un Laura Ostrovska no LNB Tiflotehnikas nodaļas. Tiesa, speciālisti atzina, ka Latvijā pieejamās datorprogrammas un tiflotehnika ir krietni augstākā līmenī nekā citās projekta dalībvalstīs.

Diskusiju laikā ar citiem dalībniekiem nonācām pie atziņas, ka Latvija ir tā valsts, kurā cilvēks ar redzes invaliditāti ir nodrošināts ar valsts apmaksātu tiflotehniku (izņemot vienreizējo iemaksu par katru palīglīdzekli, kas jānomaksā personai, kura vēlas iegūt šo palīglīdzekli), kas noteikti tā nav Itālijā un Spānijā, kurās šī tiflotehnika jāiegādājas par pilnu samaksu, bet Čehijā un Polijā — par daļēju samaksu.

Pēdējais brauciens norisinājās uz saulaino Spāniju, kurā tika aplūkoti labo prakšu piemēri par tēmu «Aktīvas sabiedrības loma cilvēku ar redzes invaliditāti izglītošanā». Itālijas partneri lepojās ar savām suņu-pavadoņu skolām un atpūtas namiem, Čehija iepazīstināja ar apvienību, kura pulcē vienkopus brīvprātīgos pilsoņus, kuri palīdz cilvēkiem ar redzes invaliditāti, asistējot kā atbalsta personas dažādos pasākumos, nometnēs un ceļojumos.

Polijas pārstāvji bija sagatavojuši prezentāciju par taktilajām kartēm, kuras izvietotas pilsētvidē, muzejos, teātros un citās publiski pieejamās telpās. Šo praksi Latvijā noteikti vajadzētu aizgūt, ņemot vērā pozitīvos ieguvumus un labās atsauksmes no Polijā dzīvojošajiem cilvēkiem ar redzes invaliditāti.

Mēs, Latvijas pārstāvji, sev līdzi aizvedām saulainu un gaišu domu pilno projektu «Māksla radīt sajūtas» (idejas autore Elīza Danenfelde). Šis projekts tika īstenots Strazdumuižas internātvidusskolā, kur bērni, izmantojot savas dažādās maņas (tausti, ožu, dzirdi, garšu), kā arī kustības, ritmu un skaņas, izzināja un zīmēja savā iztēlē pasauli, kas ir jaunu sajūtu pārpildīta.

Lielākās ovācijas semināra laikā izpelnījās tieši Latvijas prezentācija. Un mēs esam patiesi gandarīti, ka starp mums, tepat Latvijā, ir tik daudz un sociāli atbildīgi līdzcilvēki, kuri cenšas izkrāsot pasauli dzīvespriecīgās krāsās. Paldies, ka līdzdarbojaties kopā ar mums!

Visa projekta īstenošanas laikā bija jāieplāno un jāīsteno sešas starptautiskas tikšanās, projekta noslēguma konferenci ieskaitot, kas norisināsies jau šī gada jūnijā Itālijā. Šo starptautisko tikšanos rezultātā tiks izveidota informatīva rokasgrāmata par visu dalībvalstu labajām praksēm un pieredzēm. Materiāls kalpos kā iedvesmas avots un instruments cilvēku ar redzes invaliditāti ikdienas pilnveidošanai.

Dažādās pieredzes un ieviestās metodikas ļaus palūkoties ārpus ierastā un cerams pamudinās jauniem sasniegumiem arī mūs. Lai šos projekta rezultātus darītu pieejamus apkārtējai sabiedrībai, izveidots projekta konts sociālajā tīklā Facebook «Experiences of Adult Education in Europe for blind or visually impaired people», kuram pievienoties aicināti visi interesenti.

Taču ar dalību šajā projektā LNB nekas nebeidzas. Dzelzs ir jākaļ kamēr tā karsta, vai ne? Tādēļ LNB ir iesniegusi projektu «Erasmus+» programmas stratēģiskajās partnerībās, kur par partneriem ir piekrituši kļūt, nu jau, mūsu draugi no Itālijas un Čehijas. Ar šīs programmas palīdzību varēsim ieviest inovatīvas metodes izglītības iestādēs, paaugstināt izglītības kvalitāti un veicināt sociālās inovācijas. Bet, pirms teikt «hop», sagaidīsim programmas konkursa rezultātus, kas tiks paziņoti jau šī gada rudenī. Pagaidām turam īkšķus, un lai mums izdodas!