Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Radošo nodarbību gaita Rīgā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 6 - 2015

Radošo nodarbību gaita Rīgā
Kitija Okate-Vatjkoviča, projekta radošās pašizteiksmes nodarbību vadītāja

Pavasaris ir iekrāsojis pļavas, krūmus un kokus gaišos, sārtos, zaļos un saulainos toņos. Taču vēl krāsaināki un raibāki ir radošie darbi, kas tapuši SIF projekta «Radošais izaicinājums» ietvaros radošajās nodarbībās Rīgā. Līdz ar pavasara iestāšanos varam atzīmēt projekta pirmo pusgadi. Kādu ieguldījumu tas devis un ko esam paveikuši?

Atskatoties uz radošajās nodarbībās padarīto šajā laikā, var atzīt, ka šis ir bijis pozitīvi un lietderīgi pavadīts laiks. Projekta dalībniekiem, vadoties galvenokārt pēc savām vēlmēm, bija iespēja sevi realizēt, apgūstot jaunas vai jau zināmas radošās pašizpausmes vai brīvā laika pavadīšanas jomas.

Dalībnieki veica patstāvīgu un ilgstošu darbu, kur gandrīz katrs darbs tika izstrādāts no sākuma līdz beigām. Mācījās patstāvīgi pārvarēt radušās grūtības un labot kļūdas, ar kurām varētu saskarties nākotnē reālā darbā.

Padziļināti tika apgūtas mezglošanas un slapjās filcēšanas tehnikas, darinot praktiskus un dekoratīvus izstrādājumus. Sākumā tapa raibi filcēti bumbuļi, no kuriem tālāk darinājām krelles. Uzfilcējām arī siltas mājas čības, pirts cepuri, elegantu rokassomiņu un dekoratīvus spilventiņus — gan apaļus, gan kantainus.

Izgatavojām mezglotas somas dažādos izmēros — no mobilā telefona maciņa līdz plecu somai. Tapa arī mezglota josta, kreļļu, auskaru, rokassprādžu komplekti, kakla siksnas suņiem, kā arī galda sedziņas — kantainas un sniegpārsliņu formā. No lielām un arī pavisam sīkām pērlītēm darinājām rotas un dekoratīvus ziedus, kurus piespraust pie apģērba vai cepures. Veidojām arī traukus no papīra masas, kurus pēc tam apstrādājām dekupāžas tehnikā.

Kopumā radošais process bija daudzveidīgs, pozitīvu emociju un arī pārsteigumu pilns. Dalībnieku vidū bija arī dziedātāji no vietējā kora un ansambļa, kuri ik pa laikam priecēja pārējos ar kādu uzmundrinošu dziesmu.

Visi dalībnieki nodarbības apmeklēja ar prieku, darbojās centīgi un pēc labākās sirdsapziņas. Bija iespēja satikt domubiedrus, komunicēt, aktīvi un lietderīgi pavadīt laiku. Katrs dalībnieks pierādīja to, ka viņš spēj sevi realizēt un būt noderīgs, tādējādi — iekļauties sabiedrībā.

Visiem interesentiem noteikti būs iespēja apskatīt radošo darbu izstādi. Bet pagaidām — galerija.

Projektu «Radošais izaicinājums» finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.