Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Informācijas tehnoloģiju konference

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 7 - 2015

Informācijas tehnoloģiju konference
Daiga Akmentiņa

Februārī Spa Hotel «Jūrmala» notika «Informācijas tehnoloģiju konference cilvēku ar invaliditāti dzīves kvalitātes uzlabošanai».

Eiropā ir apmēram 80 miljoni invalīdu. Konferencē piedalījās 70 pārstāvji no 27 valstīm un 60 pārstāvji no Latvijas.

Konferenci atklāja Gunta Anča, «Sustento» valdes priekšsēdētāja. Konferencē uzstājās Uldis Augulis, labklājības ministrs, Iveta Grigule, Eiropas parlamenta deputāte, Rodolfo Catani, Eiropas foruma cilvēkiem ar invaliditāti TIK ekspertu grupas vadītājs, un daudzi citi ārvalstu pārstāvji. Tika apspriesti jautājumi, lai uzlabotu invalīdu iespējas tehnoloģiju jomā.

Somijas pārstāve ieteica ieviest medicīnisko kartiņu arhivēšanu, lai no jebkuras vietas valstī ārsti var piekļūt pacienta vēsturei.

Viskonsīnas universitātes pārstāvji ieteica ieviest īpašu brīdinājuma sms, lai ārkārtas situācijās tos uzzinātu visi vienas minūtes laikā. Tas jau darbojas Nīderlandē un Lietuvā.

Viņi ieteica arī jauna veida datoru, kuram nevajadzētu klaviatūru, bet pietiktu ar balsi. Piedāvāja ieviest Latvijā divu līdz trīs gadu laikā.

Vēl viens interesants piedāvājums — ieviest sistēmu, lai caur mobilo telefonu pacientam noteiktu cukura līmeni, asins spiedienu, svaru — apkopotos datus nosūtītu ārstam, lai vieglāk kontrolētu pacienta veselības stāvokli.

Telemetrijas ieviešana, piemēram, guļošam pacientam ieslēgt un izslēgt gaismu, aizvērt un atvērt logus — līdzīgi kā ar TV pulti, kas arī tika vispirms izgudrota un ieviesta kā palīglīdzeklis gulošiem invalīdiem. To ar laiku ieviesa plašākai izmantošanai — televizoriem un magnetafoniem, kurus tagad pielieto visi cilvēki.

Konference notika franču, angļu, vācu un nedaudz arī latviešu valodā. Taču tas grūtības neradīja, jo austiņās bija sinhronais tulkojums un auditorijas priekšā — surdotulkojums.

Konference noritēja ļoti draudzīgā atmosfērā. Vakariņas baudījām Šlokenbekas muižā ar koncertu un atrakcijām. Paldies Sarkaņu pagasta pārvaldei par piemiņas dāvanām ārzemju viesiem!