Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Par NVO fonda izveidi 2016. gadā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 7 - 2015

Par NVO fonda izveidi 2016. gadā
nvo.lv

Latvijas nevalstiskās organizācijas, biedrības un nodibinājumi vēršas pie lēmumu pieņēmējiem ar skaidru nostāju jautājumā, kas saistīts ar Nacionālā NVO fonda izveidi Latvijā, nosūtot atklātu vēstuli, kuru parakstījušas vairāk kā 60 Latvijas NVO.

Nacionālā NVO fonda ideja radusies 2003. gadā, kad, Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā, daudzi starptautiski fondi pameta Latviju, kas būtiski ietekmēja NVO pieejamos finanšu resursu apjomus pilsoniskās sabiedrības attīstības nodrošināšanai.

Līdz ar iestāšanos ES Latvija parādīja, ka esam sasnieguši noteiktu attīstības līmeni un starptautisks finansiāls atbalsts Latvijas pilsoniskajai sabiedrībai nav nepieciešams. Tajā pašā laikā ar nelielu pārtraukumu viena gada garumā 2006. gadā Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) un Norvēģijas finanšu instrumenti aizstāja Nacionālā NVO fonda funkciju, kur periodā no 2006. līdz 2009. gadam aptuveni 7,2 miljoni eiro un no 2009. līdz 2016. gadam aptuveni 14,3 miljoni eiro tiek ieguldīti Latvijas NVO sektorā.

Sākot ar 2016. gadu, minētie finanšu instrumenti nebūs pieejami un nav zināms to apjoms nākamajā periodā, jo Eiropas Komisija joprojām nav vienojusies ar donoru valstīm par sadarbības iespējamo finansiālo apjomu.

Vēlamies vērst uzmanību uz to, ka, veidojot NVO fondu minēto finanšu instrumentu ietvaros, sākotnēji bija skaidrs redzējums, ka gadu gaitā valsts budžeta līdzekļi aizstās šos finanšu instrumentus ar Nacionālo NVO fondu.