Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Arī cilvēkiem ar invaliditāti ir tiesības dzīvot sabiedrībā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 9 - 2015

Nodaļa — Likumi un lēmumi


Arī cilvēkiem ar invaliditāti ir tiesības dzīvot sabiedrībā
Labklājības ministrija

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 15. jūnijā norisinājās Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē konference «Deinstitucionalizācija un sociālās aprūpes politikas attīstība Eiropā».

Konferences atklāšanā labklājības ministrs Uldis Augulis uzsvēra visu cilvēku tiesības neatkarīgi no veselības stāvokļa, sociālā stāvokļa vai izcelsmes dzīvot sabiedrībā ar tādu pašu izvēles brīvību kā ikvienam.

Eiropas Komisijas Nodarbinātības, sociālo lietu un iekļautības ģenerāldirektorāta nodaļas vadītājs Jirži Švarcs norādīja, ka pēc būtības tas ir jautājums par cilvēktiesībām un dzīves kvalitātes uzlabošanu cilvēkiem, kas ir izolēti.

J. Švarcs skaidroja, ka šim mērķim laika periodā no 2014. līdz 2020. gadam ir pieejami Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi.

ANO augstā cilvēktiesību komisāra biroja Eiropas reģionālais pārstāvis Jans Jarabs uzsvēra, ka cilvēktiesības vienādi attiecas uz visiem cilvēkiem, tostarp cilvēkiem ar invaliditāti un bērniem.

Savukārt, institucionālās aprūpes kultūra ar tai raksturīgo bezpersoniskumu, stimulējošu aktivitāšu trūkumu, rutīnu un izolāciju no sabiedrības ir izaicinājums cilvēktiesību jomā.

Vienlaicīgi viņš atgādināja, ka lielu institūciju aizvietošana ar vidēji lielām ir iespēju izniekošana, jo pakalpojumu sniegšanas vietās, kas ir lielākas par parastu ģimeni (4 — 6 cilvēki), institucionālo kultūru izslēgt ir grūti.

Līdz ar to mērķis nav institūciju slēgšana, bet to aizstāšana ar kaut ko labāku, individuālāku un cilvēcīgāku.

Konferencē apskatīja dažādus kvalitatīvu sociālo pakalpojumu aspektus, uzsverot cilvēka individuālo vajadzību novērtēšanas un atbalsta pasākumu atbilstības īpašo nozīmi.

Tāpat uzvēra, ka pat vislabākā institucionālā aprūpe nevar sniegt galveno, kas ir nepieciešams bērna attīstībai — mīlestību, un to var nodrošināt tikai ģimeniskā vidē.

Konferences otrajā daļā analizēja citu valstu kļūdas un labos piemērus, lai sekmīgāk virzītos uz priekšu pārejā uz sabiedrībā un ģimeniskā vidē balstītu aprūpes sistēmu.

Konferencē piedalījās Eiropas Ekono­mi­kas un sociālo lietu komitejas, OECD, ES dalībvalstu, Norvēģijas, kā arī starptautisko organizāciju un Eiropas ekspertu grupas pārstāvji.