Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ciemos pie kaimiņiem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 9 - 2015

Ciemos pie kaimiņiem
Benedikts Tutiņš, VSAC «Rīga» LNB TO valdes priekšsēdētājs

28. jūlijā Juglas filiāles keramikas pulciņa dalībnieki devās ciemos pie kaimiņiem — uz VSAC «Rīga» filiāli «Ezerkrasti», kas atrodas Berģos. Arī tur darbojas keramikas pulciņš. Mūs sagaidīja pulciņa vadītāja Dina Azarenko. Dina kādreiz bijusi neredzīgo pansionāta keramikas pulciņa vadītāja.

Īstenībā šo pulciņu vada divi cilvēki, taču otru vadītāju tajā dienā nesatikām, jo abas strādā pusslodzi. Tātad katrai nozīmētas noteiktas darba dienas. Šāda sistēma ieviesta tāpēc, ka dalībnieku skaits ir liels un visiem vienā telpā vietas nepietiek, kaut gan telpa nav nemaz tik maza. Turklāt pulciņš darbojas visu nedēļu.

Mūsu Juglas filiāles keramikas pulciņš darbojas tikai divas dienas nedēļā, un arī dalībnieku skaits ir mazāks, to apmeklē vieni un tie paši cilvēki, bet «Ezerkrastos» sastāvs vienmēr mainās.

Vispirms «Ezerkrastos» mums parādīja no māla darinātus priekšmetus. Tie bija dažāda veida un izmēra trauki: gan konfekšu, cepumu un augļu trauki, gan dekoratīvie trauki, kā arī citi. Visi darinājumi bija glīti apgleznoti un skaisti izrotāti. Var redzēt, ka pulciņā darbojas radoši cilvēki, kas apveltīti ar bagātīgu iztēli.

Pēc keramikas mūsu nākamais pieturas punkts bija klūdziņu pīšanas nodarbība. To vada mūsu cilvēks — LNB Rehabilitācijas centra darbinieks Harijs Reinvalds. Arī Harijs darbā pieņemts uz pusslodzi. Īsā laika posmā viņš ir atradis kontaktu ar cilvēkiem un izpelnījies viņu uzticību. Šeit Harija vadībā top dažādi no klūdziņām pīti priekšmeti: grozi, paplātes un citi skaisti darinājumi.

Nākamais pieturas punkts bija grafikas un vizuālās mākslas pulciņš. Šeit no kartona un papīra tiek izgrieztas dažādas skaistas figūras: tauriņi, bizbizmārītes, puķes un dažādas citas figūriņas. Tāpat bez figūru izgriešanas var nodarboties ar zīmēšanu. Arī zīmējumi top ļoti skaisti.

Pēc grafikas un vizuālās mākslas pulciņa apmeklēšanas devāmies uz pavārmākslas klasi. Tur gan mēs nevienu nesatikām, jo tajā dienā šī pulciņa nodarbības nenotika. Tomēr uzzinājām, ka apmācības vienmēr notiek augstā līmenī.

Atšķirībā no mums, tur pulciņus sauc par klasēm, jo «Ezerkrastos» tā nav vienkārša izklaide un jauka brīvā laika pavadīšana. Šeit cilvēkus sagatavo patstāvīgai dzīvei, ja kādam rastos vēlēšanās uzsākt kaut ko jaunu. Visi klašu vadītāji ir sertificēti speciālisti.

Novēlēsim klašu vadītājiem un audzēkņiem radošu un možu garu, darbasparu un izturību. Lai viņiem veicas!