Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ar Eiropas fondu atbalstu palīdzēs iekārtoties pastāvīgā darbā.

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 1 - 2008

Ar Eiropas fondu atbalstu palīdzēs iekārtoties pastāvīgā darbā.

Lai palīdzētu bezdarbniekiem iekārtoties pastāvīgā darbā, Labklājības ministrija (LM) ar Eiropas fondu atbalstu nākamo septiņu gadu laikā īstenos aktīvos nodarbinātības pasākumus. Šim mērķim no 2008. līdz 2013. ga¬dam paredzēti 2,97 miljoni latu.

To paredz Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie Ministru kabineta (MK) noteikumi par Eiropas Sociālā fonda (ESF) darbības programmas «Cilvēkresursi un nodarbinātī¬ba» apakšaktivitāti «Atbalstītās nodarbinātī¬bas pasākumi mērķgrupu bezdarbniekiem».

Noteikumi paredz organizēt aktīvos no¬darbinātības pasākumus un pilnveidot dar¬ba prasmes tiem bezdarbniekiem, kuriem ir grūtības iekļauties darba tirgū — jauniešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem, pirmspensijas vecuma cilvēkiem, ilgstošajiem bezdarbnie-kiem, invalīdiem, bijušajiem ieslodzītajiem.

Eiropas līdzfinansējums paredzēts bez¬darbnieku nodarbināšanai pie darba devēja uz laiku (12 mēneši), nepieciešamības gadī¬jumā apmaksājot arī invalīdu nodarbināšanai nepieciešamos speciālistus, t. sk., ergoterapeitus, surdotulkus vai pavadoņus. Tādējādi bezdarbnieki pie darba devēja varēs apgūt attiecīgajam darbam nepieciešamās pamat- prasmes un iemaņas, gūt darba pieredzi un, iespējams, arī saglabāt darba vietu pēc dalības projektā.

LM prognozē, ka minēto pasākumu īste¬nošana varētu tikt uzsākta 2008. gada pirmajā pusē.

Pēc LM aprēķiniem, atbalstu saņems 480 mērķgrupu bezdarbnieki, no kuriem 40% pēc projekta beigām plānota iekārtošanās pa¬stāvīgā darbā. Līdz 85% no projekta izmaksām segs ESF. Paredzēts, ka nodarbinot bezdarbniekus, daļu izdevumu būs jāsedz darba devējam.

MK noteikumu projekts nosaka, kādām prasībām jāatbilst projekta iesniedzējam, projektu vērtēšanas un atlases kārtību, kā arī nosacījumus projektu īstenošanai. Projektam pievienota arī projekta iesnieguma veidlapa. Noteikumu projekts vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

LM ir viena no ES fondu apsaimniekošanas institūcijām, kas atbild par projektu atbilstību nozares politikai un nosaka efektīvu struktūrfondu līdzekļu izmantošanu nodarbinātības un sociālās iekļaušanas jomā.

Septiņos gados ar 22 ES līdzfinansēto projektu konkursos minēto minēto aktivitāšu palīdzību labklājības nozarē plānots ieguldīt 93,4 miljonus latu no ESF un 11,7 miljonus latu no Eiropas Reģionālā attīstības fonda.