Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pasaules Neredzīgo savienības 7. ģenerālā asambleja

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 10 - 2008

Nodaļa — LNB TO

Pasaules Neredzīgo savienības 7. ģenerālā asambleja
Aija Zenta Vesele
LNB CV priekšsēdētāja vietniece

Laikā no 2008. gada 17. — 23. augustam Šveicē, Ženēvā notika Pasaules Neredzīgo savienības 7. ģenerālā asambleja, Kurā no Latvijas Neredzīgo biedrības piedalījās CV priekšsēdētājs Egons Zariņš un priekšsēdētāja vietniece Aija Zenta Vesele. Delegātus uzrunāja Pasaules Neredzīgo savienības prezidents Villiams Rovlands, Šveices Neredzīgo savienības prezidents Kristians Hugentoblers un Šveices Konfederācijas prezidents Paskals Koičepins.

Ģenerālās asamblejas tēma: «Pasaules Neredzīgo savienība (WBU): izmaiņas — ko tas nozīmē būt neredzīgam — kā ieņemt savu vietu pasaulē un kā uzlabot savu situāciju». Šī tēma ir cieši saistīta ar pasaules internacionālo attīstību. Daudzas problēmas ir vieglāk atrisināt, ja to dara starptautiskā līmenī. Ģenerālā asambleja dod mums tādu iespēju, jo gandrīz visas valstis ir pārstāvētas. Tā dod iespēju strādāt efektīvāk un radošāk, satikties un dalīties ar idejām, pieredzi un plāniem, satikt draugus no visas pasaules.

Piedalīšanās demonstrē solidaritāti starp personām, kuras piedalās asamblejā, pievērš sabiedrības uzmanību redzes invalīdu problēmām gan Šveicē, gan visā pasaulē. Redzes invalīdu integrācija sabiedrībā un patstāvība — tās ir prioritātes, kurām jāpārtop par realitāti. Auglīga, produktīva dalība ģenerālā asamblejā ir tam garants.

Pavisam piedalījās 349 delegāti no 119 valstīm. Uzstājās neredzīgs pasniedzējs no ASV par to, ka ASV tiek izstrādātas ne tikai jaunas tehnoloģijas kā kalkulatori, bet arī tehnoloģijas, kas nākotnē ļaus neredzīgajiem vadīt lidmašīnas un mašīnas. Tika prezentēti reģioni: Āfrika, Āzija, Klusais okeāns, Eiropa, Latīņamerika un Ziemeļamerika. Delegāti tika iepazīstināti ar tiesību aktiem un kapacitātes nostiprināšanu, kā arī notika labākās prakses prezentācijas.

Irākas pārstāvis veica priekšlasījumus par nacionālām organizācijām un to rekonstrukciju. Tikām iepazīstināti ar WBU UN ANO sistēmām, ANO konvenciju «Par personu ar invaliditāti tiesībām», kā arī ar ANO standarta tiesību aktiem. Notika ANO aģentūras Vispasaules veselības organizācijas prezentācija. Tika uzklausīta WBU atskaite par komunikācijas lielo nozīmi neredzīgajiem un kā uzlabot to internacionālā un reģionālā līmenī.

Tiek runāts par to, cik svarīga nozīme ieviešanai nacionālajā līmenī ir ANO pieņemtajai konvencijai «Par personu ar invaliditāti tiesībām», par tehnoloģijām — internacionāliem standartiem — kā un kāpēc WBU jāatbalsta jaunu tehnoloģiju izstrāde, par resursu ģenerēšanu, par organizācijas fokusēšanu uz resursu mobilizēšanu organizācijām. Tiek pieņemts izstrādātais stratēģiskais plāns no 2009. — 2012. gadam.

Par pasaules neredzīgo savienības prezidentu uz nākošajiem četriem gadiem tiek ievēlēta Maryanne Diamonda no austrālijas, pirmais viceprezidents no Norvēģijas un otrais viceprezidents no Ugandas.

Un tagad nedaudz par to, ko redzējām Ženēvā. Pilsēta atrodas ieplakā starp Alpu kalniem, un tāpat kā Rīgu vai Ventspili — Ženēvas ezers dala pilsētu divās daļās. Vienu daļu ar Otru savieno tilts, un pāri ezeram uz otru krastu kursē kuģīši.

Ezerā uzstādīta 140 m strūklaka, kura ar ātrumu 200 km/st. vienā sekundē izsviež 500 litrus ūdens. Tā ir visaugstākā strūklaka Eiropa, kura saulainā laikā veido varavīksni. Šī strūklaka ir Šveices lepnums un tiek attēlota daudzās gleznās un suvenīros.

Ezera krastmala ir iemīļota atpūtas vieta gan Ženēvas iedzīvotājiem, gan tūristiem. Acis priecē arī ziedu pulkstenis, kurš izveidots parkā Ženēvas ezera krastā. To veido astoņi apļi, un tā veidošanā tiek izlietoti 625 ziedi. Pilsētā uzcelts informācijas centrs ar plašām konferenču zālēm. Šajā ēkā notika arī mūsu pasākums. Piecu minūšu gājiena attālumā atrodas ANO ēka ar lielāko konferenču zāli Eiropā. Pirms ēkas abās pusēs divās rindās izvietoti pasaules valstu karogi, bet ēkas priekšpusē acis priecē brīnišķīga strūklaka.

Vakaros pastaigājām arī vecpilsētā un tur ļoti mūs priecēja katedrāle! Varējām pasēdēt uz soliņa un paklausīties zvanu mūzikas skaņās, kas priecēja sirdi un dvēseli. Tomēr visvairāk mūs priecēja varenie Alpu kalni, kurus redzējām katru dienu no jebkuras vietas pilsētā. Kur gan atrodami vislabākie pulksteņi pasaulē? Protams — Šveicē. Tā ir zeme, kur gribētos atgriezties vēl.