Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Rudens ziedu košums RISAC

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 10 - 2008

Nodaļa — Notikumi RISAC

Rudens ziedu košums RISAC
Imants Bremze

Nav jau nekāds «prospekts», vienkārši balts celiņš, cementa uzlējums, pussimta metrus garš un pāris soļus plats. Meistari pavasarī sevišķi rūpīgi uzklāja šo «prospektu». Tas paredzēts RISAC iemītnieku braukāšanai ratiņkrēslos. Arī, kad vajag slimniekus mudīgi pārvietot pie mediķiem un tamlīdzīgos gadījumos.

Baltā taciņa norobežota ar dzelteni krāsotām caurulēm sprīža augstumā un apstādīta ar īpašu puķu kuplumu, kas lielā daudzumā izvietotas gar abām malām ar dendroloģisku daudzveidību. Ir, ko apstāties un aplūkot.

Viendien pa zaļo pasauli apcerīgi pastaigājās Aija Zomerfelde, taču par puķēm spriežot ar Mārīti upmali. Iet uz rudens pusi, mainās krāsu košums dārzos. Bet tādā mainīgumā jau slēpjas dārza pasacīgums. Abās pusēs celiņam kuplo Mārītes sarūpētie ziedošie krūmi, kas greznojas no agra pavasara līdz vēlam rudenim. Pirmais krūmiņš uzplauka tā dēvētais Zelta lietus, ilgi ziedētājs. Tūlīt, kad nokusa sniegs. Tad izgāja tautā sarkanās tulpes un vēl sarkanākās magones, «prospektā» visām atradās vieta. Dārzniece tik lej dziļurbuma ūdeni. Tagad visiem augiem vajag daudz. Rudenī pļautie zālāji izskatās pelēkdzelteni izkaltuši, sausajam pavasarim iestājoties. Gaisos nez no kurienes radušās lido pūkas.

Te uzzied divi abēlijas krūmi, patīkami smaržīgie ziedi esot indīgi, no tiem nevajag vārīt tēju. Klusām uzplaukst arī plūškoks ar lieliem, baltiem, apaļiem ziedu čemuriem. tie gan nesmaržo it nemaz, kā varētu gaidīt. Vasara plaukst visapkārt, krūmi greznojas gluži varavīksnes krāsās. Vēl pirms jāņiem uzziedējušas tumši sarkanās staipekņu rozītes, kas uzstājas tikai ar spilgtajām krāsām bez smaržas, arī tā ir labi. Bet uznāca lielie lieti un izjauca puķu dārzus. Nu jāsteidz savest tos kārtībā. Šis tas ir nolauzsts un saplēsts. Daba jau nezina, cik tā trausla.

Aktivizējušies blīvi lapotie krūmi ar zaļganiem, neizskatīgiem ziedu čemuriem, hortenzijas. Lielie čemuri pamazām attīstās, kļūst arvien baltāki un kuplāki, pārklāj visu krūmu kā putukrējums torti. Kaut nesmaržo, kukaiņi tāpat aplido. Laikam kāds labums šiem atlec.

Vienā dienā Strazdumuižas parku pārņem saldā jasmīnu smarža un viss ārs vienos baltos ziediņos. Arī citi krūmi cenšas izcelties kā nu prot.

Visā centra platībā celiņu malas diendienā apstrādā Valērijs Amerhanovs, jauneklis baltiem matiem. Tas par labu baltā spieķa staigātājiem. Necils, bet gana nozīmīgs darbiņš. Ar tiem pašiem apbružātajiem pirkstiem Valērijs labi spēlē bajānu. Muzikāls puisis.

Bet saruna jau aizsākās par balto «prospektu». Vārdos nosauktās puķes — tīrais sīkums! Arī mazāku ziediņu vesela bagātība. Mārīte varbūt zina tiem nosaukumus. Ko tas dod parastam staigātājam? Arī lielās puķes rudens pusē līgojas — dālijas, flokši un vēl, un vēl. Baltais «prospekts» nav nieka vieta. Ziedēs līdz sniegam. Tad gan piestās, lai pavasarī sāktu no jauna.