Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Invalīdu biedrībai Ēdolē jaunas mājas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 2 - 2008

Invalīdu biedrībai Ēdolē jaunas mājas
«Kurzemnieks»

«Pagasts mums iedevis telpu liepu mājās!» ar aizrautību stāsta Ēdoles invalīdu biedrības vadītāja Emīlija Kniploka un pašvaldību slavē arī par palīdzību ar transportu.

I mantas, i sarunas
«Tagad ir labi — kā man vajag kur braukt, tā pagasts iedod autobusiņu. Šoferītis Aivars (Zaics) ir cilvēks no Dieva, Rita (Zaice, izpilddirektore) zvana, vai ko nevajag, meitenes papīrus sakopē — neviena slikta vārtda nevaru teikt!» Uzņēmumi vai palīdzības iestādes iepriekš jāsazvana un tad vienā braucienā jāsavāc visdažādākās mantas no misijas «Pakāpieni» un Pestīšanas armijas, firmām «Rosme», «Daniel», «Mājas apavi L», vairumtirdzniecības bāzes Rīgā u. c. vietām. Katrai jāpiezvana vismaz divreiz, tāpēc telefona kartes iztērējoties ātri, bet labi, ka esot ziedojumi.

«Pa pirmo!» E. Kniplokas darbu vērtē Ēdolniece dzidra. Invalīdi apģērbu varot saņemt par velti, citi lūgti kaut ko noziedot. Meita, kura ir biedrībā, viena ekskursijās nebraucot, bet viņu pavadīt mammai neļaujot veselība. «Te var arī parunāt, es Emīlijai atnesu kaut ko no veikala, jo viņai grūti,» saka Dzidra. Biedrības vadītāja piebalso — daža sieva nožēlojot, ja kādu ceturtdienu nevarot tikt izrunāties. «Es tad viņai saku: «Tu tik līdz nākamajai nedēļ;ai neaizmirsti, ko gribēji teikt»»

Varēs iekārtoties cilvēcīgi
Patlaban biedrība savu mantību tur bijušajā aptiekā, un ik ceturtdienu te ienākot ap 30 cilvēku. «Tagad jau vēl nekas, bet kā es četrus gadus darbojos vecās pagastmājas verandā bez apkures un elektrības!» atceras E. Kniploka. Bet nu organizācijai piešķirtais dzīvoklis Liepās 71 gadu vecajai vadītājai būs liels atspaids, jo viņa dzīvo tajā pašā namā un staigāt kļuvis pavisam grūti. Telpas būs jāremontē, bet krāsas un amatniekus vadītāja sameklēšot pati. Uz Jurģiem varot cerēt vasaras sākumā.

Projektā «Uz priekšu!», kas iesniegts programmā LEADER, SAŅEMTI 400 latu. Palīdzējusi lauku konsultante Rita Zaice, pašvaldības darbiniece Agita Ozolpupe un Ēdolniece Aira Celma. Ir jau nopirkts dators, veļas automāts, ūdens sildītājs, dušas kabīne pat ar flīzēm un spoguļiem, elektriskais sildītājs, vairāki galdi, rakstāmgalds, desmit krēslu, galda spēles. Iecerēts iekārtot arī rotaļu istabu bērniem.

Nekas jau tas nav
Pērn rīkoti vairāki braucieni. Ēdolnieki ciemojušies Alsungā pie dāliju audzētāja Eduarda Poņimecka un dzērveņu audzētāja Āra Šalkoņa, devušies uz Rīgas Zoodārzu, stādu audzētavām Baltezerā un Pūrē, bijuši pie jūras un Valentīna Kokaļa dārzā, Sabilē pie lellēm, rodeļu trasē, Padures keramikā sapirkušies podus. «Man gribas, lai ir arī kas lietderīgs un lai bērni brauc līdzi,» skaidro E. Kniploka.

Pagājušogad vēl devušies uz Liepājas teātra izrādēm «Precējies nav miris» un «Amadejs». Ziemassvētkos ap 50 cilvēku apgrozījušies, sagādātas paciņas, stāstītas anekdotes un spēlēts akordeons, galds tiek klāts arī Jāņos, un sievas esot atsaucīgas. «Man patīk sabiedrība, kurā var dabūt izsmieties!» viltīgi smīn Kniplokas kundze. Tagad tiek veidota interešu grupa, reizi mēnesī gribot uzaicināt kādu cilvēku.

«Nekas jautas nav, bet vismaz kaut kas...» viņa pieticīgi rezumē savu darbu biedrībā, kurai martā būs septiņi gadi un kas tikpat daudz reižu sarīkojusi ekskursijas. Organizācija apvieno pāri par 60 invalīdu un mazturīgu ģimeņu ar bērniem