Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pārliecinies, vai tev līdzās nav upuris

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 2 - 2008

Pārliecinies, vai tev līdzās nav upuris

Nevalstiskā organizācija, biedrība «Patvērums» «Drošā māja»» saskaras ar grūtībām apzināt cilvēku tirdzniecībā cietušos, jo cietušie paši nemeklē palīdzību. Palīdzību, kas būtu nepieciešama, saņem ārkārtīgi maz cietušo. Taču patiesībā, ne jau tāpēc, ka Latvijā nav kur vērsties pēc palīdzības, bet gan tādēļ, ka tieši pārdzīvotais upuriem laupa apziņu, ka jāmeklē atbalsts.

Cilvēki, kuri kļuvuši par cilvēku tirdzniecības upuriem, parasti tiek apzināti ar policijas, Starptautiskās Migrācijas organizācijas, Ārlietu ministrijas vai nevalstisko organizāciju starpniecību.

Biedrības «Patvērums «Drošā māja»» rīcībā ir pietiekami līdzekļu un darbinieku, lai cietušajiem sniegtu profesionālu psiholoģisku, sociālu, medicīnisku un cita veida atbalstu. Piemēram, mājvietu, ja dažādu iemeslu dēļ, nav iespējams atgriezties tur, kur cilvēks agrāk dzīvojis. Ir iespējams segt arī ceļa izdevumus, lai cietušie varētu atbraukt pie pakalpojumu sniedzēja palīdzības saņemšanai.

Taču šobrīd biedrība saskārusies ar paradoksālu situāciju. Cietušie paši nemeklē palīdzību! Šie cilvēki ir mums līdzās. Viņiem vajadzīgs atbalsts, kuru var saņemt bez maksas un tik ilgi, cik būs nepieciešams, lai cilvēks varētu atgriezties normālā dzīvē, piedot sev un atkal sevi cienīt. Un pats svarīgākais — nopelnīt sev un savai ģimenei, strādājot cilvēka cienīgu darbu.

Tāpēc laikā, kad mūsu dzīvē gadās brīži, kad padomājam par tiem, kuri mums ir tuvi un dārgi, pārliecinieties, vai jums tuvumā nav upuris, kurš cieš klusējot. Netaujājiet par to, kādēļ cilvēks atgriezies no svešajām zemēm un kļuvis citāds, izmainījies, atsvešinājies. Klausiet savai sirds balsij, kura saka, ka ar viņu kaut kas ir noticis. Iesakiet cilvēkam vienkārši piezvanīt pa šo tālruni: 67898343.

Jūs varat cilvēkam uzdāvināt labāko dāvanu — palīdzību atgūt paša dzīvi.

«— Cilvēki akli tic pasaules lielākajiem meliem.
— Un kādi ir pasaules lielākie meli?
— Tie ir vārdi: Dzīvē pienāk brīdis, kad mēs vairs nevaram ietekmēt to, kas ar mums notiek un dzīve nonāk likteņa varā.» (Paulu Koelju «Alķīmiķis»)

Zināšanai
Cilvēku tirdzniecība ir viens no trim lielākajiem pasaules organizētās noziedzības nozīmīgākajiem ienākumu avotiem uz reiz pēc nelegālās ieroču tirdzniecības un narkotikām.

Par cilvēku tirdzniecības upuriem tie atdzītas personas (sievietes, vīrieši un bērni), kuras ar varu, draudiem, spaidiem vai krāpšanu tiek izmantotas darbam, seksuālai ekspluatācijai un verdzības nolūkos.

Starptautiski tiek atzīts, ka cilvēku tirdzniecība ir: prostitūcija un citas seksuālās ekspluatācijas formas, piespiedu darbs vai pakalpojumi, verdzība, kalpība vai orgānu izņemšana. Tātad personas būs cilvēku tirdzniecības upuri, piemēram, šādos gadījumos:
— Meitene, kurai iepriekš solīti visi pasaules labumi, Vācijā tiek «atrasts un sarunāts» darbs bordelī;
— Laukstrādnieku-viesstrādnieku grupa izrādās «atdota» citas saimniecības īpašniekam, kurš negaidot liedz pamest darbu un ierobežo pārvietošanās brīvību, bet samaksas vietā vēl piedraud ar izrēķināšanos, pieminot, ka strādnieki tagad ir parādā par savu mājvietu;
— Persona, solot peļņu par pārdoto nieri, tiek aizvesta uz svešu valsti.

Ik gadu pasaulē par cilvēku tirdzniecības upuriem kļūst vairāki milijoni cilvēku. Cik īsti, nav zināms, jo atklātībā nonāk pārsvarā tie gadījumi, kad sievietes vai bērni tikuši seksuāli ekspluatēti.

Cilvēku tirdzniecības upuri, kuri atgriezušies Latvijā, stāsti ir līdzīgi. Taču pārdzīvotā sekas ir ārkārtīgi dažādas:

— Neuzticība, jo gadās, ka seksuālajā verdzībā upuri pārdevis asinsradinieks;
— Psiholoģiskas (depresija) un psihiatriskas problēmas;
— Smagas slimības: AIDS, hepatīti, venēriskās un ginekoloģiskās saslimšanas;
— Vispārēja invaliditāte, kas radusies pēc izvarošanām, piekaušanām un saindēšanās ar narkotiskām vielām;
— Veselības pasliktināšanās, kas radusies pēc smaga darba verdzībā;
— Pašcieņas zudums;
— Neticība saviem spēkiem.

Latvijas krimināllikums noziedzniekiem, kuri nodarbojušies ar cilvēku tirdzniecību, paredz līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu.

Biedrības «Patvērums «Drošā māja»» adrese: Jaunceltne 2, Mucenieki, Ropažu novads, Rīgas rajons, LV-2106.
Sandra Zalcmane: tālr. 29153221, e-pasts: sandra.zalcmane@gmail.com