Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Projekts, kas izmainījis 12 dzīves

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 2 - 2008

Projekts, kas izmainījis 12 dzīves
Zane Brīvmane
«Rīgas apriņķa avīze»

Decembrī noslēdzies projekts «Sociālās rehabilitācijas projekta izveide nodarbinātības veicināšanai 1. un 2. grupas invalīdiem un ilgstošajiem bezdarbniekiem pirmspensijas vecumā Siguldas novadā», kas būtiski mainījis dzīvi vismaz 12 novada iedzīvotājiem.

Māca darboties un uzdrīkstēties
Eiropas sociālā fonda (ESF) līdzfinansētajā projektā, kas tiek realizēts, lai mazinātu sociālo atstumtību, veicinātu nodarbinātību un konkurētspējas attīstību ilgstošajiem bezdarbniekiem pirmspensijas vecumā, kā arī 1. un 2. grupas invalīdiem, notikuši trīs apmācību cikli — sešiem novada iedzīvotājiem bija iespēja apgūt datorzinības, rokdarbus un sociālā aprūpētāja palīga prasmes gan teorētiski, gan praktiski.

Projekta vadītāja Kristīne Freiberga pastāstīja, ka nozīmīgs ieguvums ir ne tikai praktiskās zināšanas, kuras mācību dalībniekiem būs iespējams izmantot dzīvē, bet arī uzdrīkstēšanās: «Divi datorapmācības dalībnieki jau sarunājuši sev darbavietas, bet Ilzīte gatavojas nokārtot individuālā darba atļauju. Piedalīšanās projektā ir ļāvusi viņai saprast un apzināties, ka viņas adītie rokdarbi tiek novērtēti.

Sigulda ir tūrisma pilsēta, tādēļ ir svarīgi, lai mēs nebaidītos iesaistīties suvenīru izgatavošanā un tirgošanā, jo darbi, kas tapuši projekta gaitā, ir fantastiski,» uzskata Freiberga. Viņa atdzīst, ka projekta sākumā dalībnieki bijuši bikli un nepārliecināti par savu varēšanu, tomēr projekta laikā pamazām atvērušies.

Aicina darba devējus nevairīties no invalīdiem un pirmspensijas vecuma cilvēkiem
Freiberga atdzīst, ka reāla nodarbinātība cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī ļaudīm pirmspensijas vecumā Siguldas novadā esot problemātiska: «Es nevaru pateikt, kādi ir iemesli, iespējams, tā ir neinformētība un bažas, ka mūsu klienti veselības problēmu dēļ netiks galā ar paredzēto darba apjomu. Daudzviet ir problēmas ar darba vides pielāgošanu cilvēkiem ar speciālām vajadzībām.»

Lai veicinātu Siguldas un apkārtnes potenciālo darba devēju informētību, projekta noslēgumā caur Siguldas Uzņēmēju klubu, biedrību «Aicinājums tev» un citām institūcijām tiks izplatīts informatīvais buklets. Pašlaik Sociālās palīdzības pārvaldē tiek veidota datu bāze, kurā tiks iekļautas ziņas par klientu prasmēm un sniegtajiem pakalpojumiem. Līdzīgu praksi veiksmīgi realizējusi invalīdu un viņu draugu apvienība «Apeirons».

Nozīmīgas būtu subsidētās darba vietas. Šogad subsidētajās darbavietās Siguldā bija iespēja strādāt dienas centrā un slimnīcā, pašlaik tiekot plānoti budžeta līdzekļi,lai tādas izstrādātu.

Ņem vērā individuālo pieeju
Veidojot apmācāmās grupas un izvēloties projekta dalībnieku, ar katru notikušas individuālas pārrunas, ko veica psihologs un ergoterapeits. Freiberga atceras, ka motivēt uzsākt mācības nav bijis grūti, tomēr projekta laikā dažiem dalībniekiem bijusi nepieciešama pārliecināšana, lai motivētu viņus pabeigt mācīšanos. «Veidojot mācību grupas, centāmies izvēlēties tādus cilvēkus, kuri vēl nebija iesaistījušies sabiedriskajās aktivitātēs, kuri nestrādāja un bija tā kā palikuši malā. Katram piemeklējām darbošanos tajā grupā, kurā iegūtās zināšanas un prasmes varētu vislabāk noderēt nākotnē,» skaidroja projekta vadītāja.

Arī adīšanas nodarbību vadītāja Skaidrīte Roštoka, dāmu kluba «Madaras» vadītāja sacīja, ka nodarbībās centusies pievērst īpašu uzmanību individuālām mācībām: «Vienai daļai svarīgākais bija uzdrīkstēties piedalīties, otrai — apgūt praktiskos darbus. Trīs mēnešu garumā mācījāmies adīt cimdus, zeķes, šalles, cepures, čības, džemperus, tām dāmām, kurām bija priekšzināšanas, ierādīju tamborēšanu.»