Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

2008. gada koks — melnalksnis

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 3 - 2008

2008. gada koks — melnalksnis

Latvijas dendrologu biedrība gada noslēguma pilnsapulcē par 2008. gada koku izvēlējusi melnalksni Alnus glutinosa.

«Melnalksnis pārliecinoši uzvarēja balsojumā, kurā par gada koku bez šīs sugas sacentās arī ozols, vīksna un zalktene. Melnalksni ievēlēt par gada koku ierosināja LDB biedrs un viens no arboristu kustības aizsācējiem Latvijā Edgars Neilands, kurš sadarbībā ar NBD dendrologiem uzņēmās arī pasākumu koordinatora pienākumus,» informē Latvijas Dendrologu biedrības prezidents, v/a «Nacionālais botāniskais dārzs» direktors dendrologs Andrejs Svilāns.

Dendrologs stāsta, ka alkšņu ģintī ir zināmas apmēram 25 sugas, kuru savvaļas izplatības areāls aptver Ziemeļu puslodes mēreno joslu, bet Dienvidamerikā aiziet līdz Peru. Latvijā savvaļā aug melnalksnis Alnus glutinosa, baltalksnis A. Incana, — paretam gan savvaļā, gan dārzos un parkos sastopams abu sugu hibrīds — hibrīdais alksnis.

Melnalksnis ir koku suga ar visai savdabīgām augšanas prasībām, vislabāk tas jūtas mitrās vietās, strauji tekošu ūdeņu krastos, kā arī vietās ar augstu gruntsūdeni. Šī iemesla dēļ Latvijas apdzīvotajās vietās, īpaši jaunās apbūves teritorijās, melnalkšņi ir savā ziņā izmirstoša suga.

Speciālists atzīst, ka melnaksnis ir nepelnīti aizmirsta suga jaunu apstādījumu ierīkošanā. Vietās ar augstu gruntsūdeni tas augtu daudz labāk nekā citas koku sugas (tai skaitā liepas), kam pārlieka ūdens klātbūtne traucē augšanai. Melnalksnis ir nozīmīga kultūra arī mežsaimniecībā, tā koksne tiek izmantota mēbeļu rūpniecībā.