Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Avanturistiski uz priekšu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 3 - 2008

Avanturistiski uz priekšu

Mūzika, kino un sports — tie ir trīs vaļi, uz kuriem balstās jauniešu organizācija «Avantis». Tā apvieno 30 jauniešu līderus no visas Latvijas vecumā no 14 līdz 25 gadiem, kā arī līdzīgi domājošus, sirdī jaunus un pozitīvi darboties gribošus cilvēkus, kas dara to, kas pašiem patīk un izdodas vislabāk.

Jaunieši ir tā sabiedrības daļa, kas ļoti strauji attīstās un viņiem nevar piedāvāt tādas brīvā laika pavadīšanas iespējas, kas vairs nav aktuālas. Neapšaubāmi, jauniešu organizācijai, lai tā strādātu efektīgi, jābūt ļoti laikmetīgai. «Avantis» nepārtraukti ir attīstībā, rodot arvien jaunas organizācijas pastāvēšanas formas — veidojot dažādas sadarbības, uzrunājot domubiedrus, piesaistot finansiālos atbalstītājus.

Pirmais «Avantis» izaicinājums, kas guva plašu rezonansi Latvijā, bija dokumentālā filma «Atrasts Amerikā». Filmu uzņēma pirms pieciem gadiem un toreiz plašā mērogā tika aktualizēta sociālā tēma par latviešu masveida aizceļošanu uz ārzemēm. Filmas panākumi bija kā zaļā gaisma turpināt un realizēt vērienīgus projektus.

Dokumentālais kino «Avantis» joprojām ir aktuāls. Pērnā gada vasarā organizēta Spīķeru dokumentālo filmu nakts, Dokumentālā kino nedēļa. Organizatoriem par pārsteigumu atklājās, ka dokumentālais kino Latvijā interesē lielu sabiedrības daļu.

«Avantis» organizē dažādus ar mūziku saistītus pasākumus. Galvenokārt tie tiek veidoti sadarbībā ar «Z-scars» un «Astro'n'out». «Avantis» izdevis arī džeza izpildītāju albūmu «Jazz up».

Jau uzsākot darbu pie pirmajiem projektiem, organizatori saprata, ka darbojas pareizajā virzienā. Organizētie projekti guva lielu atsaucību gan no pamatskolas klašu jauniešiem, kuri ir gatavi piedalīties procesā, apgūt jaunas iemaņas, izaicināt sevi un iegūt jaunus draugus, gan no valsts līmeņa profesionāļiem no mākslas, reklāmas, politikas u. c. sfērām, kuri ir gatavi dalīties pieredzē un ziedot savu dārgo laiku kopīgu mērķu vārdā.

Tieši necerēti lielā sabiedrības atsaucība lika «Avantis» saprast — neskatoties uz daudziem nesakārtotiem jautājumiem sabiedrībā, Latvijā dzīvo daudz lielisku cilvēku, kuriem nav vienaldzīga sava un līdzcilvēku nākotne.

Iespējas
2007. gadā sadarbībā ar «Zelta Zivtiņu» tika uzsākts projekts, kura ietvaros jaunieši var pretendēt uz «ZZ stipendijām». «Avantis» un «Zelta Zivtiņas» pasniegtās stipendijas nodrošina finansiālu atbalstu radošai un sportiskai pamatskolas un vidusskolas klašu audzēkņu izaugsmei. «Avantis» regulāri organizē arī dažādus sporta un radošos pasākumus Grīziņkalna skeitparkā. Jauniešu vidū populāras ir kļuvušas Open radošās darbnīcas, kas sniedz bezmaksas iespēju apgūt dažādas iemaņas, piemēram, hip-hop dejošanā, grafiti zīmēšanā, dīdžeja pults izmantošanā u.tml.

Paralēli «Avantis» rīko dažādus jauniešu izglītošanos veicinošus seminārus. Piemēram, šogad atsāksies «Avantis» diskusijas, kurās varēs piedalīties ikviens interesents. Tāpat jauniešiem ir iespēja piedalīties arī «Avantis» pasākumu organizēšanā, ideju ģenerēšanā, izrādot iniciatīvu un piedāvājot savas ierosmes jaunu projektu veidošanā. Šādi jaunieši var iegūt gan lietderīgu pieredzi, gan labi pavadīt brīvo laiku.

Sīkāka informācija www.avantis.lv.