Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Brīvprātīgie jaunieši no Eiropas valstīm strādā Līvānos

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 3 - 2008

Brīvprātīgie jaunieši no Eiropas valstīm strādā Līvānos
«Novadnieks»

Līvānu 2. vidusskolas skolēniem šajā mācību gadā ir iespēja divas no Eiropas valstīm — Franciju un Norvēģiju iepazīt tuvāk ne tikai no mācību grāmatām, bet arī kontaktējoties un draudzējoties ar šo valstu pārstāvēm. Skolā kopš oktobra uzturas divas brīvprātīgās — Anucka Ligerone no Francijas un kopš decembra — Marlina Vestereja no Norvēģijas.

Kā informēja Līvānu 2. vidusskolas direktore Klavdija Daukšte, mācību iestāde atsaucās aģentūras, kas Latvijā organizē un koordinē Eiropas Savienības brīvprātīgo jauniešu uzņemšanu, ierosinājumam un pēc apspriešanās ar skolas administrāciju nolēma piedalīties starptautiskajā projektā «Jaunatne darbībā».

Skolēni jau atzinīgi novērtējuši abu ārzemnieču klātbūtni skolā, jo jaunietes aktīvi iesaistās pasākumos, tiekas ar audzēkņiem, vada nodarbības, daudz stāsta par savām valstīm, to iedzīvotājiem, tradīcijām. Anucka bija izteikusi vēlmi vairāk nodarboties ar pirmsskolas izglītības grupas bērniem, bet Marlina darbojas ar skolas pašpārvaldi.

Klavdija Daukšte stāstīja, ka skolēniem patīkot praksē izmantot savas angļu valodas zināšanas sarunā ar cilvēkiem, kuri nepārzina ne latviešu, ne krievu valodu.

Brīvprātīgo darbu skolā koordinē mentores, kas pirms tam izgājušas speciālus sagatavošanas kursus trīs dienu garumā. Ar Anucku sadarbojas pedagoģe un skolas bibliotekāre Ināra Bojāre, ar Marlinu — skolotāja Irina Šestapalova.

Ināra Bojāre stāstīja, ka viņas aizbilstamā kopā ar pirmsskolas izglītības grupas bērniem zīmē, dejo, māca viņiem fotografēt, angļu valodas vārdus, bet pati apgūst latviešu valodu, stāsta par savu valsti, vada kulinārijas, rokdarbu un multfilmu veidošanas nodarbības, novada Inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā vada franču valodas kursus, piedalās Tradīciju skolā.

Abas brīvprātīgās Līvānu 2. vidusskolā darbosies līdz šī mācību gada beigām. Brīvprātīgo jauniešu uzturēšanās izdevumi tiek segti projekta ietvaros.

Līvānos pašlaik uzturas arī trešais brīvprātīgais — Bjorns Hellers no Vācijas. Jaunietis ieradās jau jūnijā, strādā Līvānu pirmsskolas izglītības iestādē «Rūķīši» un, kā informēja iestādes vadītāja Aija Grugule, strādā par pedagoga palīgu, pa mēnesim pavadot katrā no 11 grupiņām.

Visi trīs brīvprātīgie jaunieši mitinās īrētā trīsistabu dzīvoklī.