Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Latvijas Neredzīgo bibliotēkā ieskaņotās audiogrāmatas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 4 - 2008

Nodaļa — Jaunās grāmatas

Latvijas Neredzīgo bibliotēkā ieskaņotās audiogrāmatas
Zane Rižija
LNerB Metodikas un bibliogrāfijas nod. bibliogrāfe

GARĪGĀS DZĪVES FILOZOFIJA
Aivankovs O. Domu spēks
Lasa Z. Neimanis.
Grāmata par to, kas, autoraprāt, cilvēkam būtu jādara, lai labāk izprastu sevi un veidotu savu dzīvi labāku. (Grāmata krievu valodā)

PSIHOLOĢIJA
Peks S. Nepazīstamais ceļš.
Lasa Z. Neimanis, 6 kas.
Autors vada lasītāju cauri grūtam un sāpju pilnam pārmaiņu procesam, aplūkojot problēmas jomās, kuras tuvas ikvienam no mums. Kādi ir izplatītākie mīti par mīlestību? Kā atrast ceļu uz savu patieso «es»? Kas ir «tēvu grēki» un kā kļūt par iejūtīgākiem vecākiem? Kāda saistība pastāv starp pasaules uzskatu un reliģiju? Kas ir mūsu zināšanu patiesais avots? Vai ticēt brīnumam?

POLITOLOĢIJA
Goldfarbs A., Litviņenko M. Disidenta nāve.
Lasa Z. Neimanis, 9 kas.
Bijušā krievu spiega A. Litviņenko noslepkavošana 2006. gada novembrī izraisīja starptautisku sašutumu. Nāvējošais polonijs dažu nedēļu laikā veselīgo 35 gadus veco vīrieti pārvērta izdēdējušā, plikpaurainā rēgā. Kas īstenībā notika? Ko Litviņenko zināja? Kāpēc viņu nogalināja? Kremlis nevēlas pilnīgot stāstu par Aleksandra Litviņenko dzīvi un nāvi. Aleksandra tuvākais draugs Alekss Goldfarbs un Litviņenko atraitne Marina ir vienīgie cilvēki, kuri kā aculiecinieki var vēstīt par dramatiskajiem notikumiem Maskavā, Londonā un Vašingtonā. «Disidenta nāve» ir politisks trilleris, taču tā saturs ir pārsteidzošāks un biedējošāks kā dažkārt daiļliteratūrā lasāmais.

DĀRZKOPĪBA
Rukšāne G. Dārznieks un revolucionārs.
Lasa M. Vērdiņš, 4 kas.
Darbs vēstī par Jāni Rukšānu, kurš sevī apvieno gan dārznieku, gan revolucionāru. Viņa personība un mīlestība uz dārzkopību simbolizē dabas ritumu un viņa darbošanās Atmodas laikā, vēloties panākt straujas un radikālas izmaiņas Latvijas liktenī, simbolizē ideālu ticības spēku dzimtenes mīlestībā.

LATVIEŠU LITERATŪRA
Briedis A. Rokrakstu sabojā rakstot.
Lasa M. Vērdiņš, 4 kas.
Nenopietni par nopietno. Caur smaidu par sevi un cilvēkiem līdzās. Darbā ar vieglu, saprotamu humoru aprakstīti dažādi atgadījumi iz dzīves, kuri var notikt ar katru no mums, tikai viens par to drūmi sarauks pieri, cits nosauks par muļķībām, vēl kāds apraudāsies, bet Andris Briedis — pasmaida!

Heniņš A. Teiksma par kursas dižmežu.
Lasa L. Liepiņa, CD MP3, skan. ilg. 13 st. 31 min.
«Šī laika grāmata ierakstīta dižākajos Kursas svētozolu gadu gredzenos. Tiem caurstrāvojusies, zemes dzīļu sula katru jaunu pavasari rieš lapas, kas pa laikam iešalcas brīnišķās balsīs. Tās savās šņākās mums čukst gadsimtiem ilgus, aizmūžīgus stāstus un gaida, ka radīsies kāds, kas, klusumā saklausījies, varēs tos pakaļ izrunāt. Balsienu pa balsienam, vārdu pa vārdam, no sirds sirdī, no atmiņas atmiņā, no paaudzes paaudzē vērpjas šis vēstījums līdz pat šai baltai dieniņai.» Tā par grāmatu saka Imants Ziedonis.

Indrāne I. Dievsunīši.
Lasa Dz. Liepiņa, 10 kas.
Romāns rāda rakstnieces pasaules skatījuma plašumu, traģisko un reizē poētisko dzīves izjūtu, viņas valodas krāšņumu. Tā varoņi, Madonas rajona ļaudis, viņu gaitas vairākās paaudzēs no pirmskara un kara laika līdz mūsdienām. Pamatā ir divu brāļu, selekcionāru, savdabīgu personību liktenis.

Lācis V. Purvmale.
Lasa M. Vērdiņš, 7 kas.
Viļa Lāča romāns līdz šim publicēts tikai laikrakstā «Jaunākās ziņas» 1939. gadā, «Kopotajos rakstos». Padomju laikā nav iekļauts. 2007. gadā piedzīvo pirmizdevumu grāmatā.

Virza E. Straumēni.
Lasa. J. Ābols, CD MP3, skan. ilg. 8 st. 37 min.
Edvarta Virzas poēma par Zemgales sētu gadu gaitā. Dabas tēlojumi, gadskārtu ritums un rāmais miers iezīmē sētas iedzīvotāju ikdienu. Poēma saucama par Latvijas nacionālo lepnumu latviešu literatūrā.

ANGĻU LITERATŪRA
Binghema Š. Jūras vējš.
Lasa Dz. Liepiņa, 4 kas.
Lielbritānija pēc Otrā pasaules kara. Šķietami rāmā dzīve piejūras ciematā Beksemā vairs nespēj atgriezties senākajā, pirmskara laika ritmā. Turklāt cilvēkiem, kuriem kara gados bijis viens vienīgs mērķis — cīņa par uzvaru, ir grūti samierināties ar rimto, pilsonisko dienu vadīšanu. Ar ikdienišķo mūža plūdumu nav mierā arī Džūlija, Rastija, Megija un Matilde. Bet tad Beksemā ierodas kāds svešinieks.

Binghema Š. Kastaņkoks.
Lasa Dz. Liepiņa, 11 kas.
Romantiska, optimisma caurausta mīlas, cerību, ieguvumu un zaudējumu sāga, kas raksturā atšķirīgu sieviešu skatījumā spilgti rāda dzīvi Anglijā Otrā pasaules kara laikā. Ir 1939. gads. Anglija saspringusi kara priekšnojautās, taču daudzi kara tuvošanos vēl uztver kā iespējamību, nevis kā neizbēgamu realitāti. Nenovēršamais tomēr notiek — Anglijai nav iespējams palikt malā. Romāns ir pirmais romāns triloģijā, kuras centrā ir četru sieviešu likteni.

Mensela A. Vajadzīga dārzniece.
Lasa L. Liepiņa, CD MP3, skan. ilg. 17 st. 08 min.
Audiokasetēs ieskaņotais variants kompaktdiskā.

Metjūsa K. Priekos un bēdās.
Lasa L. Liepiņa, 9 kas.
Sirsnīgs, aizraujošs un dzirkstoši asprātīgs romāns, kas palīdzēs kliedēt skumjas un aizgainīt garlaicību. Mūsdienu britu rakstniece Kerola Metjūsa vieglā, humorpilnā un labestīgā stilā vēsta par tādiem šķietami nopietniem dzīves pavērsieniem kā iemīlēšanās un laulība.

Pīrsa L. Kad atkal tiekamies.
Lasa L. Liepiņa, 12 kas.
Romāns atklāj divu bērnības draudzeņu daudzšķautņainās attiecības. Bērnībā viņas pavadījušas kopā vasaras un kļuvušas par sirdsdraudzenēm. Vēlāk liktenis viņas aizveda katru pa savu ceļu, lai atkal liktu satikties pēc divdesmit septiņiem gadiem visai dramatiskos apstākļos.

Vilmonts E. Trīs pusgrācijas vai mazliet par mīlestību tūkstošgades beigās.
Lasa I. Spilva. CD MP3, skan. ilgums 10 st. 24 min.
Vēlreiz par mīlestību. Romāna varonēm, sabiedrībā ievērojamām 3 draudzenēm, vienlaikus ir krīze personiskajā dzīvē, bet viņas šo melno svītru dažādi mēģina pārvarēt un rast laimi dzīvē.

AMERIKĀŅU LITERATŪRA
Prestons D. Kodekss.
Lasa Z. Neimanis, 9 kas.
Maksvels Brodbents, smagi slims dēkainis un miljardieris, noslēpies nezināmā zemeslodes vietā, lai tiktu apbedīts kā senlaiku faraons — kopā ar savas kolekcijas dārgumiem. Saviem dēliem viņš atstājis pēdējo izaicinājumu: mantojumu viņi saņems, ja spēs atrast tēva kapavietu. Kad Maksvela Brodbenta dēli, paklausot smagi slimā tēva uzaicinājumam, ierodas uz pēdējo sarunu, viņi saprot, ka tēvs ir pazudis bez vēsts, bet ilgus gadus krātās pusmiljardu vērtās bagātības atrodas nezināmā zemeslodes vietā.

DĀŅU LITERATŪRA
Torupa K. Pamestā zeme.
Lasa Z. Neimanis, CD MP3, skan. ilg. 4 st. 23 min.
Karls Sērensens ievietots veco ļaužu mītnē. Viņš grib tikt ārā, vēlas apmeklēt sievas kapu, bet tas viņam nav atļauts. Viņš atbrīvojas no ķermeņa un ienirst pagātnē. Tā glabā noslēpumu: meitu Ellenu. Kā viņam to atklāt? Viņš arī grib atgriezties mājās, bet noteicēji tagad ir citi. Karls pieņem lēmumu.

EBREJU LITERATŪRA
Ebreju anekdotes. Jums bez ķiršu vai bez ābolu?
Lasa A. Bogdanovičs, 2 kas.
Dzejnieks Knuts Skujenieks apkopojis ebreju anekdotes, kas savā lakonismā, komismā, nacionālajā savdabībā atgādina arī tās situācijas, kas tika piedzīvotas padomju laikā.

ITĀLIEŠU LITERATŪRA
Marī S. Pēdējais elfs.
Lasa L. Liepiņa, CD MP3, skan. ilg. 13 st. 20 min.
Filosofiska pasaka gan bērniem, gan pieaugušajiem: labestīgs un aizraujošs vēstījums par to, ka cīņa pret aizspriedumiem un ļaunumu nekad nav veltīga. Pa lietusgāžu, posta un bēdu pārpludinātu līdzenumu izsīkušiem spēkiem brien pēdējais elfs, kuru māc izmisums par savas cilts bojāeju.

JAPĀŅU LITERATŪRA
Išiguro K. Neļauj man aiziet.
Lasa L. Liepiņa, CD MP3, skan. ilg. 11 st. 26 min.
Stāsts par mīlestību, zaudējuma smeldzi un slēptām patiesībām. Varoņi uzauguši Heilšemā — idilliskā privātskolā, kas atrodas nomaļā Anglijas lauku nostūrī, rūpīgi pasargāti no ārpasaules, uzaug pārliecībā, ka viņi ir kaut kas īpašs, ka viņu labklājībai piemīt īpaša nozīme, bet tad nāk skarbās patiesības atskārsme.

KRIEVU LITERATŪRA
Buničs V. Neizmērojama patiesība vai Nikolaja II sindroms.
Lasa I. Spilva, 12 kas.
Autors piedāvā savu versiju par vienu no 20. gs. noslēpumiem — Krievijas imperatora Nikolaja II likteni. Galvenais varonis izmeklē Nikolaja II bojāeju un atrod šausminošus faktus par imperatora dzīves beigu posmu, kurus pēc M. Gorbačova pavēles veicis VDK, bet par kuru šausminošo norisi pats Krievijas prezidents nav ticis informēts. (Grāmata krievu valodā.)

Doncova V. Manikīrs nelaiķim.
Lasa I. Spilva, CD MP3, skan. ilg. 14 st. 50 min.
Audiokasetēs ieskaņotai variants kompaktdiskā. (Grāmata krievu valodā)

Ļeonovs N. Kobras metiens.
Lasa I. Spilva, 13 kas.
Mūsdienu dzīve rāda daudz piemēru par to, ka cilvēki cīņā par varu gatavi uz visu. Lai īstenotu savus netīros plānus, viņi nolīgst profesionāļus, kuri neapstājas, līdz asiņainās drāmas tiek nospēlētas un politiskā cīņa uzvarēta. Tieši ar šādiem cilvēkiem jaunajā N. Ļeonova kriminālromānā satiekas galvenais varonis Ļevs Gurovs. (Grāmata krievu valodā.)

Mariņina A. Pilsētas tarifs.
Lasa I. Spilva, CD MP3, skan. ilg. 14 st. 50 min.
Lieta ir pavisam vienkārša: vidēja ranga biznesmenis nogalinājis savu mīļāko un aizbēdzis. Atrast viņu būtu tikai laika jautājums, bet, jo vairāk informācijas iegūst A. Kamenska un viņas kolēģi, jo vairāk sarežģās nozieguma izmeklēšanas apstākļi. Izrādās, ka tā nav nekāda «ierindas» slepkavība, bet aiz tās slēpjas neskaidra un mīklaina organizēta sistēma, par kuras upuri neviļus kļūst arī A. Kamenska. Situācijas atrisinājums ir neprognozējams. (Grāmata krievu valodā.)

Tolmačeva L. Pret vilni bēgošā.
Lasa I. Spilva, 8 kas.

Mierīga un harmoniska ģimenes dzīve sabirzusi putekļos. Irīnas acu priekšā vīrs uzsācis kūrorta romānu un vēlāk aiziet pie jaunās mīļākās. Kurš vainīgs? Mīlestība. Jeb drīzāk — tās neesamība. Ko darīt varonei — atrast sev piemērotu pielūdzēju vai gaidīt, kad atgriezīsies vīrs? Viņa izvēlas trešo variantu — vienkārši dzīvot klusi un mierīgi, veltot sevi meitai. Ar laiku viens pēc otra Irīnas dzīvē ienāk vīrieši. Kuru izveleties, lai nekļūdītos? (Grāmata krievu valodā.)

Filatovs V. Mīlas pušķis.
Lasa V. Filatovs, 3 kas.

Rēzeknes filiālbibliotēkas lasītāja dzeja. (Grāmata krievu valodā.)

SPĀŅU LITERATŪRA
Garsija Markess G. Mīlestība holeras laikos.
Lasa L. Liepiņa, CD MP3, skan. ilg. 21 st. 01 min.
Jūtām bagāts eposs par noraidītu mīlētāju, kurš visu garo mūžu — no vētrainās, dedzīgās jaunības līdz vecumdienu novakares pēdējiem priekiem — paliek nesatricināmi uzticīgs pirmajai mīlestībai.

VĀCU LITERATŪRA
Brinkbeimers K., Hēgess K. Kristofera Kolumba pēdējais ceļojums.
Lasa A. Bogdanovičs, 14 kas.
Kolumba pēdējais ceturtais ceļojums uz Jauno Pasauli noslēdzas ar katastrofu: viņam jācīnās ar indiāņiem, jāpārvar spēcīgas vētras, nodevība un sacelšanās. Viņš zaudē savus kuģus un slims, akls, tuvu vājprātam gaida savus glābējus. Kad viņi atgriežas mājās, viņus neviens negaida! Grāmata ir mēģinājums izskaidrot neveiksmju cēloņus.