Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

NOSLĒGUMA PASĀKUMS

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 4 - 2008

ESF un LNB cilvēku ar redzes traucējumiem nodarbinatibas veicināšanas projekta «Gūsim ticību saviem spēkiem, vēlmi un drosmi uzsākt ko jaunu»

NOSLĒGUMA PASĀKUMS
2008. gada 17. aprīlī pīkst. 11

10:15 Dalībnieku reģistrēšanās.
11:00 Projekta koordinētajās asistentes SARMAS PĀRSTRAUTAS uzruna.
11:10 LNB Centrālās valdes priekšsēdētāja EGONA ZARIŅA uzruna.
11:40 Projekta dalībnieku — jauniešu grupas — prezentācija.
11:50 Sabiedrības integrācijas fonda administrācijas pārstāvja uzruna.
12:20 Projekta dalībnieku — apvienoto grupu — prezentācija.
12:30 Lektora JĀŅA KLIEDERA uzruna.
12:55 Projekta dalībnieku — pirmās grupas — prezentācija.
13:05 Projekta koordinētajās RUDĪTES SAKSONES uzruna.
13:00 Svētku mielasts.
13:30 Video un foto stāstījums par projektu.
14:00 LNB Strazdumuižas kluba pūtēju ansambļa muzikālie pārsteigumi.

LNB Rīgas pilsētas organizācija laika posmā no 2007.g. 2.maija līdz š.g. 30.aprīlim realizējusi projektu, kas veicinājis 67 Rīgas pilsētas redzes invalīdu-bezdarbnieku sociālo iekļaušanu aktīvajā darba tirgū.

Projektā iekļautie redzes invalīdi tika sadalīti nelielās apmācību grupās. Izmantojot individuālu pieeju semināros un atbalsta grupas darbības principus, nākamie darba meklētāji uzklausīja Nodarbinātības Valsts aģentūras vecākās ekspertes ĀRIJAS BĒRZIŅAS padomus, apguva datorprasmes un jauno programmu pielietojamību redzes invalīdu vajadzībām, praktizējās Sociālā integrācijas centra Profesionālās piemērotības nodaļas vadītājas SILVIJAS ABERIŅAS vadībā, mācījās novērtēt savas prasmes, lai tās labā līmenī pasniegtu nākamajiem darba devējiem, kā arī guva ieskatu jaunākajos likumdošanas aktos.

Jauniešiem, kuriem līdz šim nav bijusi nekāda darba pieredze, vasarā bija iespēja nometnē praktiski izmēģināt apgūtās zināšanas. Tāpat arī projekta dalībnieki devās pieredzes apmaiņas braucienā pie Lietuvas redzes invalīdiem, bet 15.aprīlī visi devās pēdējā projekta pasākumā — uz LNB Mācību ražošanas uzņēmumu Cēsīs.

Projekts ir noslēdzies. Liela daļa Rīgas redzes invalīdu ir gatavi kļūt par aktīviem darba meklētājiem un stāties NVA bezdarbnieku rindās.

Tomēr viņu acīs vēl arvien ir šaubas par to, vai darba devēji un Latvijas sabiedrība kopumā ir gatava viņus uzņemt?

«Latvijas Darbadevēju konfederācija neuzskatīja par vajadzīgu iesaistīties šajā projektā. NVA saprot, ka viņiem tomēr nav ko piedāvāt redzes invalīdiem,» atzīst projekta koordinētājas asistente SARMA PĀRSTRAUTA. «Vēl arvien šis ir apburtais aplis, no kura invalīdam pašam saviem spēkiem jāspēj tikt laukā. Ar šo projektu mēs devām informāciju, bet tālāk viss apstājas, jo sabiedrība nav viņiem gatava.»

Tomēr 7 jaunieši pēc šī projekta iedrošinājās uzsākt mācības. Un tas ir lielākais ieguvums, ar kuru patiesi var lepoties visa Latvijas Neredzīgo biedrības projekta komanda:

— Liepājas Pedagoģijas akadēmijā jau mācās 1. grupas invalīds ar pilnīgu redzes zudumu 23 gadīgais ARTŪRS LĪVMANIS,
— Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā - ANNA DUBOVIKA (1. gr., 25 g.),
— Latvijas universitātē — ARMANDS DīRIŅŠ (1. gr., 20 g.) un MARINA GRAŅENKO (2. gr., 22 g.),
— VA «Sociālās integrācijas centrs» koledžā RRC - GUNTARS SPALVIŅŠ (2. gr., 23 g.), SANITA KANTĀNE (2. gr., 24 g.) un MĀRIS BRUNTSLIEPA (3. gr., 21 g.).