Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ilgstoša sēdēšana pie datora bērniem Igaunijā pasliktina redzi

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 5 - 2008

Ilgstoša sēdēšana pie datora bērniem Igaunijā pasliktina redzi
«Diena»

Redze bērniem Igaunijā pēdējos gados ir ievērojami pasliktinājusies. Okulisti tajā vaino aizvien pieaugošo datoru popularitāti, raksta «Eesti Pāevaleht».

Tallinas bērnu slimnīcas speciālisti informē, ka vēl deviņdesmito gadu beigās pasliktināta redze bija 15—20% Igaunijas galvaspilsētas skolēnu. Šobrīd problēmas ar redzi ir jau gandrīz 40% bērnu.

Tallinas bērnu slimnīcas okuliste Ludmila Kuzņecova skaidro, ka bērni aizvien agrāk sāk pārāk daudz uzmanības veltīt datoram un pārāk maz laika veltīt sporta nodarbībām.

Viņa stāsta, ka pieaug aizvien gados jaunāku pacientu skaits. «Pie mums nāk aizvien mazāki bērni, pat trīsgadīgi, kuri sūdzas, ka ir stīvs kakls un sāp galva,» stāsta Kuzņecova, piebilstot, ka pie visa vainīga ir bērnu pārlieku ilgā sēdēšana pie datora.

Kuzņecova norāda, ka bērni, kuri vēl nav sasnieguši piecu gadu vecumu, pie datora drīkst pavadīt ne vairāk kā 15 minūtes dienā, savukārt piecus gadus veciem bērniem maksimālais pieļaujamais laiks pie datora ekrāna ir pusstunda. Un pēc tam visiem bērniem obligāti ir jānodarbojas ar sportu.

Līdzīgas problēmas ir ne tikai Tallinā. Kuresāres pilsētas ārsts Jurijs Zabelevičs avīzei sacījis, ka, piemēram, Sāremā ģimnāzijā pagājušajā gadā problēmas ar redzi bija 30% audzēkņu. Ārsts arī piebildis, ka ietekmi uz redzi atstāj ne tikai dators, bet arī pārlieku ilgais pavadītais laiks pie televizora.

Ārsts arī uzskata, ka dažās skolās soli un krēsli nav atbilstoši bērnu augumam, un arī tas ar laiku var nelabvēlīgi ietekmēt redzi.

Sociālo lietu ministrija datus par bērnu redzi pēdējo reizi ir apkopojusi par 2004. gadu. Izrādās, ka kopumā valstī no 100 000 bērnu, kuri nav vecāki par 14 gadiem, problēmas ar redzi tika konstatētas 10 012 bērniem. Ministrijas speciālisti īpašu uzmanību iesaka pievērst apgaismojuma kvalitātei gan mājās, gan mācību iestādēs. Veselības aizsardzības inspekcija atklāja, ka 2005.gadā 215 skolās un 204 bērnudārzos bija neatbilstošs apgaismojums.

Ārsti Igaunijā redzi bērniem iesaka pārbaudīts jau trīs gadu vecumā, lai jau pēc iespējas ātrāk varētu konstatēt iespējamās novirzes no normas, ja tādas ir.