Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Miega bads sievietēm ir bīstams

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 5 - 2008

Nodaļa — Veselība

Miega bads sievietēm ir bīstams
Dins Šmits
Ārsts, «GlaxoSmithKline» Latvijas filiāles vadītājs

Kāpēc miega trūkums sievietes padara pūcīgākas nekā vīriešus? Mēdz gadīties, ka mūsu sievas vai kolēģes no rīta nav savā vislabākajā omā. Pastāv liela iespēja, ka šajā gadījumā vainīgs ir miega trūkums.

Sievietēm miegs ir vairāk nepieciešams nekā vīriešiem, un viņas no miega trūkuma cieš vairāk kā garīgi, tā fiziski nekā vīrieši. Šādu apgalvojumu pamato zinātniski pētījumi. Turklāt, kā noskaidrots nesenā pētījumā Djūkas Universitātē (Duke University) Daremā (Durham) ASV miega trūkums sievietēm sagādā ne vien ciešanas, bet arī pakļauj viņas ievērojami lielākam slimību riskam.

Saskaņā ar šo pētījumu sievietēm, kuru miegs tiek regulāri iztraucēts vai kurām ir grūtības iemigt, pastāv lielāka iespēja saslimt ar sirds slimībām, depresiju un 2. tipa cukura diabētu. Šis pētījums arī parādīja, ka, lai arī vidēji 40% pētījuma dalībniekus varēja raksturot kā sliktus gulētājus neatkarīgi no viņu dzimuma, pētījuma dalībnieces sievietes no miega trūkuma psiholoģiski cieta ievērojami vairāk nekā vīrieši.

Sievietēm, kurām ir grūti iemigt vairāk nekā divas naktis nedēļā vai iemigšana prasa vairāk nekā 30 minūtes, tika novērots augstāks fibrinogēna līmenis asinīs. Fibrinogēns ir asins recēšanas faktors, kuru saista ar paaugstinātu insulta risku. Šīm sievietēm arī tika biežāk novēroti dažādi iekaisuma marķieri, kuri izraisa asinsvadu sabiezēšanu un palielinātu sirds slimību risku.

Sievietes ar sliktu miegu ievērojami biežāk atzīmēja depresijas, agresijas un dusmu pazīmes. Tai pašā laikā vīriešiem, kam arī bija miega problēmas, iepriekš aprakstītās problēmas nenovēroja. Šis ir pirmais pētījums, kas parāda, ka traucēts miegs (definējot to kā nepietiekamu kopējo miega daudzumu, pamošanās biežumu naktīs un spēju pietiekami ātri aizmigt) ir ievērojami lielāks veselības riska faktors sievietēm nekā vīriešiem.

Šādas atšķirības sieviešu un vīriešu vidū varētu izskaidrot ar atšķirīgiem dažādu dabīgo bioloģiski aktīvo vielu (triptofāns, sērotonīns, melatonīns) līmeni organismā. Visas šīs vielas ietekmē garastāvokli, iekaisuma reakciju un rezistenci pret paša organisma insulīnu. Secinājums — pietiekams un kvalitatīvs miegs sievietēm ir uzskatāms par būtisku dažādu, īpaši sirds slimību profilakses pasākumu. Miegam ir divi galvenie raksturlielumi — tas ilgst 8 stundas diennaktī un iemigšana notiek ne vēlāk kā 30 minūšu laikā pēc laišanās miegā.