Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Redzes uzlabošana pēc Beita metodes

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 5 - 2008

Redzes uzlabošana pēc Beita metodes
Sarma Pārstrauta


No kvalifikācijas darba Sociālā darba un sociālās pedagoģijas augstskolā «Attīstība»

Daudzu negatīvu faktoru ietekmē gadu no gada iedzīvotāju acu veselība kļūst arvien sliktāka. Pētījumi pierāda, ka gandrīz katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs nēsā brilles, kas liecina par vēl lielāku nepieciešamību palīdzēt uzlabot viņu redzi un veselību, jo vienaldzība pret savu un ģimenes veselību var izraisīt neatgriezeniskas sekas.

Slikta redze tagad ir biežāk izplatīta nekā senākos laikos. Cilvēku ar redzes problēmām kļūst aizvien vairāk. Tā saukto vecuma redzi, kad nepieciešamas bifokālās brilles, jau uztver kā dabisku parādību. Tālāk var gaidīt vecuma kataraktu un citas vēl sliktākas slimības. Var atgadīties arī tādas nepatikšanas kā priekšlaicīga redzes pasliktināšanās, sāpes un ķirurģiskas operācijas nepieciešamība. Tomēr ir daudz cilvēku, kuri nodzīvojuši ilgu mūžu un kuriem joprojām ir laba redze.

Pastāv uzskats, ka redzes defekti nav ārstējami un brilles ir vienīgā palīdzība. Ticība briļļu nepieciešamībai ir dziļi iesakņojusies cilvēku prātos. Tas ir tikai tādēļ, ka nav informācijas par citām iespējām. Sabiedrībā pastāv uzskats, ka vienīgais veids, kā var uzlabot dzīves kvalitāti, ir iespēja piemeklēt vajadzīgās brilles.

Brilles, kuras varam dēvēt arī par acu «kruķiem», veselību acīm nedod, labākajā gadījumā varam teikt, ka tās uzlabo cilvēka komfortu. Pēc zināma laika brilles būs jāmaina uz vēl stiprākām, un tas nozīmē, ka redze būs atkal pasliktinājusies.

Acu saslimšanas cēlonis mūsdienās ir nevis civilizācija, bet gan, kā uzskata alternatīvie redzes un veselības uzlabošanas speciālisti, nepareiza acu lietošana. Apgalvojums, ka acis nav domātas darbam tuvumā, nav pareizs, jo arī mūsu senči ir daudz strādājuši tuvu acīm — smalki izšuvumi, tērpi ar pērlītēm, tika lasīts eļļas lampiņas gaismā. Aplūkojot vecās grāmatas, redzam, ka papīrs ir rupjš un plūksnains, bet burti — sīki un ne sevišķi skaidri.

Kas tad bojā mūsu redzi? Pēc alternatīvās redzes uzlabošanas speciālistu uzskatiem cēlonis ir pārliekā steiga tvert iespaidus, kopš bērnības iepotētā pārliecība, ka, jo vairāk centīsimies, jo vairāk panākumu gūsim. Tomēr redzēšana vienā attālumā nedrīkst būt grūtāka kā redzēšana citā. Mūsu vienīgais uzdevums ir saglabāt acis maigā, atslābinātā un kustīgā stāvoklī.

Tiem, kas nespēj lasīt bez brillēm, jāmācās atslābināt ķermeni, nervus un acis. Tie ir vienkārši vingrinājumi, kuri neaizņem daudz laika un neprasa īpašus apstākļus. Tos ieteicams veikt gan veseliem cilvēkiem, gan arī visu veidu refrakcijas traucējumu gadījumā.

Nekur Latvijā cilvēkiem nepiedāvā iespēju ar vienkāršu, speciālu vingrojumu palīdzību uzlabot redzi. Izrādās, ka jebkurš cilvēks, kurš lieto brilles, var tās noņemt uz visiem laikiem, pateicoties speciāliem vingrojumiem. Ar to palīdzību var uzlabot redzi un redzēt tāpat kā ar brillēm un vēl labāk.

Cilvēkiem ar redzes problēmām šī metode ir ļoti nepieciešama, acu ārsti diemžēl šādu iespēju nepiedāvā. Protams, vienkāršāk ir izrakstīt brilles, jo metode prasa laiku un arī cilvēka gribu strādāt ar sevi.

Metode, kā to var izdarīt, ir zināma jau vairāk nekā simts gadu, un to mums piedāvā amerikāņu zinātnieks, profesors, oftalmologs Viljams Beits.

Redzes traucējumu ārstēšanai Dr. Beits parakstīja relaksācijas metodes, redzes tabulu izmantošanu, veselo acu normālo pastāvīgo kustību atdarināšanu, kā arī biežu mirkšķināšanu.

Diemžēl medicīnas aprindās nevēlējās šo metodi atzīt. Šī metode tomēr netika aizmirsta, jo daudz cilvēku ar šīs metodes palīdzību ir uzlabojuši redzi, atjaunojuši redzi un pat ieguvuši labāku redzi, nekā tā bija panākta ar briļļu palīdzību.

Tikko cilvēks ar redzes problēmām uzzina, ka brilles bojā redzi, rodas vēlēšanās iepazīties ar redzes uzlabošanas iespējām un metodēm. Protams, viņš jūtas nepārliecināts, apzinoties, ka būs jāpiedzīvo neērtības, kamēr sāks uzlaboties redze.

Metodes pielietošana redzes uzlabošanai netraucē pierastajai dienas kārtībai. Tomēr jāapbruņojas ar pacietību, neļaujot tik ierastajam slinkumam ņemt virsroku, un stingri jāseko programmas nosacījumiem.

Iepazīstoties ar piedāvāto metodi un šīs metodes pielietošanas iespējām pie dažādiem redzes defektiem, ar redzes uzlabošanu var sākt nodarboties nekavējoties un uzlabot gan redzi, gan veselību. Balva par darbu būs pakāpeniska un nepārtraukta redzes un veselības uzlabošanās.

Protams, tas, cik ilgā laikā notiks redzes un veselības uzlabošanās, būs atkarīgs no redzes problēmu smaguma un arī — cik ilgi ir valkātas brilles, no paša cilvēka un viņa attieksmes. Ja šī dabiskā metode tiek pielietota pareizi un regulāri, seko redzes un veselības uzlabošanās.

Ja cilvēks sapratīs, ka acis ir redzes orgāns, arī daļa no uztverošā prāta, mūsu mugurkauls, mūsu dvēsele, mūsu aizkuņģa dziedzeris, nieres, kuņģis un vispār — visa psihoemocionālā un fiziskā organisma sfēra, jebkura orgāna slimība, bojājums psihiskā un enerģētiskajā stāvoklī — viss var ietekmēt redzes kvalitāti un noved pie vienas vai otras redzes anomālijas.

Ārsti, kā zināms, reti pastāsta saviem klientiem, ko vajag darīt, lai saglabātu veselību orgānam, jo viņu galvenais uzdevums ir ārstēt, Kurš no medicīnas darbiniekiem gan pastāstīs un iemācīs, kā pareizi reaģēt uz vienu vai citu dzīves situāciju, kā novērst stresus, vai vismaz — kā pareizi uz tiem reaģēt, lai izkļūtu no stresa situācijām veselībai un redzei ar minimālām sekām?

Domājams, tieši tādēļ brīnišķīga ārstēšana un veiksmīga operācija diezgan bieži ir ar īslaicīgu efektu — līdz pirmajai sadzīves problēmai, līdz cilvēks atgriežas pie iepriekšējā nepareizā dzīves veida.

Raksturīgi, ka acis nav tikai dvēseles spogulis, bet visu mūsu iekšējo jūtu atspoguļojums. Redzes uzlabošanās kolosāli iedarbojas uz garastāvokli, domām, darbību un sajūtām. Iespēja redzēt, tvert iespaidus dod lielu enerģiju un prieku.

Beitsa-Šičko metode nav medicīniskā metode, un ar šo metodi galvenokārt strādā pedagogi un psihologi. Pēc šīs metodes neviens nav jāārstē, pēc šīs metodes cilvēks ir jāiemāca. Arī rehabilitētāji māca klientiem jaunas prasmes, un šī ir viena no jaunām prasmēm, kuras rehabilitētājam vispirms ir jāiemācās pašam, un tad šīs prasmes ir jāmāca tālāk citiem.

Jāmāca cilvēkam noņemt brilles, jāiemāca atbrīvot acu muskuļus, jāiemāca trenēt acu muskulatūru — ar to var nodarboties apmācīts sociālais rehabilitētājs.

Ja palūkojamies uz problēmsituāciju, kāda tā ir Latvijā, tad zināms, ka Latvijā ir vairāk nekā 7000 cilvēku, kuri, daļēji vai pilnībā zaudējot redzi, ir ieguvuši invaliditāti. Līdz ar to šie cilvēki zaudējuši arī 70—80% no iespējām uztvert informāciju, lielā mērā viņiem zudušas patstāvīgas rīcības iespējas.

Arī SIA «LNB RC» Rīgas pilsētas rehabilitācijas dienas centrā vēršas daudz cilvēku ar smagām redzes problēmām, un arī šeit 2007. gadā par valsts budžeta līdzekļiem redzes invalīds varēja saņemt atsevišķus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus vai pakalpojumu kompleksu: psiholoģiskās adaptācijas treniņi, orientēšanās un pārvietošanās iemaņu apguve, pašaprūpes iemaņu apguve, Braila raksta apguve, tiflotehnikas lietošanas apmācība, konsultācijas personas sociālo problēmu risināšanā, pārrunas ar speciālistiem par klienta problēmām un to novēršanas vai mazināšanas iespējām.

Daudziem no viņiem palīdzētu programma redzes un veselības uzlabošanai, bet šāda iespēja nepastāv, jo Latvijā vispār nekur netiek piedāvāta šāda programma.

Pārbaudīju visas redzes centru mājaslapas, tur piedāvā dārgas izmeklēšanas, vēl dārgākas operācijas, brilles un kontaktlēcas dažādos daudzumos un variantos. Vingrinājumus acīm neredzēju nekur. Saprotams, pārdodot optikas piederumus, kur peļņa ir neierobežota, sasniedzot astronomiskus lielumus, kontaktlēcas tiek pārdotas par simt reižu lielāku cenu nekā ir to izmaksas — tā ir liela nauda. Ļoti dārgas ir arī acu operācijas, tomēr tās pārāk bieži ir saistītas ar risku, un ķirurģiskās ārstēšanas ilgtermiņa panākumi tomēr nav garantēti.

Redzi un veselību dabiskā ceļā varētu uzlabot daudziem cilvēkiem ar redzes problēmām, bet SIA «LNB RC» rehabilitācijas programmā nav paredzēti šādi vingrinājumi, un nav arī speciālistu, kas viņus apmācītu. Bet kur gan citur, ja ne šajā centrā, un kad, ja ne tagad, ir nepieciešams ieviest programmu redzes un veselības uzlabošanai!

Par šādas programmas nepieciešamību mani pārliecināja viens nejaušs tālruņa zvans. Kādā pievakarē piezvanīja sieviete un izrādīja interesi par mūsu rehabilitācijas programmu. Pastāstīju par pakalpojumiem un piedāvāto programmu, bet sievietes balsī bija jaušama vilšanās: «Bet es domāju, ka pie jums ir vingrojumi redzes uzlabošanai!»

Tas, savukārt, lika man sākt meklēt visu pieejamo informāciju par šādiem vingrojumiem. Latvijā šādu informāciju gan neatradu, bet pie kaimiņiem Krievijā šādi vingrojumi notiek jau gadiem, un ar ļoti labiem panākumiem.

Kā raksta viena no šādas programmas vadītājām, tad, neskatoties uz to, ar kādām acu problēmām arī nesaskartos, ar šīs programmas palīdzību var uzlabot redzi un veselību gandrīz jebkurš cilvēks, izņemot gadījumus, ja viņš nespēj atnākt uz nodarbībām, līdz ar to — iegūt informāciju un izpildīt mājas uzdevumus.

Programma ir sastādīta tā, ka intensīvās nodarbības notiek 7—10 dienas, katru dienu pa trim stundām plus pusgadu uzturošā terapija, kad klausītāji atnāk uz tikšanos reizi mēnesī ar atskaitēm un saņem papildus vingrinājumus, zināšanas, atbalstu un palīdzību.

Ne sevišķi lieli termiņi, bet jau pirmajā apmācību etapā 98% klausītāju spēj noņemt brilles un lielākā daļa uzlabo redzi tādā pakāpē, ka brilles vairs nav vajadzīgas, neraugoties uz to, kādas ir bijušas dioptrijas. To apstiprina arī oficiāli oftalmologu izmeklējumi, kuri piedalījušies šajās programmās un paši patstāvīgi ir mērījuši attālumu starp acīm un tekstu.

Summējot mērījumu rezultātus, tie uzrāda, ka jau pirmajās nodarbību dienās tie ir no 15—20 līdz 150—250 cm.

Praktiski visi programmā iesaistītie atzīmē, ka ir uzlabojusies vispārējā psihiskā un fiziskā pašsajūta, uzlabojies dzīves tonuss.

Daudzi apgalvo, ka kļūst pašpārliecinošāki, dzīvespriecīgi, uzlabojas viņu dzīves kvalitāte. Nodarbību apmeklētāji sāk apjaust, ka nepietiks ar šīm dažām dienām, lai uzlabotos redze cilvēkiem ar smagām refrakcijas anomālijām, būs vajadzīgs vēl ne mazums laika un pacietības, lai iegūtu ideālu redzi.

Bet tas ir reāli, ja šīs programmas dalībnieks turpina strādāt pēc piedāvātās sistēmas un izpildīt vienkāršas rekomendācijas, ievērot veselīgu dzīves veidu un izpildīt vienkāršus vingrinājumus fiziskās un psihiskās spriedzes noņemšanai.

Šīs programmas dalībnieku atsauksmes ir lasāmas arī internetā, un tā ir tikai maza daļa no visām atsauksmēm:
http://www.universalinternetlibrary.ru/book/troickaya/ogl.html.

(Turpinājums nākamajā numurā)