Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Latvijas Neredzīgo bibliotēkā ieskaņotās audiogrāmatas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 6/7 - 2008

Nodaļa — Audio jaunumi

Latvijas Neredzīgo bibliotēkā ieskaņotās audiogrāmatas
Zane Rižija
LNerB Metodikas un bibliogrāfijas nod. bibliogrāfe

OKULTISMS
Ņekrasova I. Vanga. Brīnumainās izdziedināšanas un gaišredzības fenomens.
Lasa Z. Neimanis, 4 kas.
Kā izskaidrot Vangas fenomenu no zinātnes un loģikas pozīcijām? Kā Vangas pareģojumi spēj palīdzēt cilvēkiem 21. gadsimta sākumā? Kādus Vangas padomus var izmantot ikviens, lai pasargātu sevi no kaitēm un nodzīvotu mierīgu, laimīgu un ilgu mūžu?

GARĪGĀS DZĪVES FILOZOFIJA
Aivanhovs M. O. Domu spēks.
Lasa Dz. Liepiņa, 4 kas.
Visbrīnišķīgāko varu, kādu vien Dievs spēja dot, Viņš ir devis kā dāvanu garam. Un tā kā ikviena doma ir piepildīta ar šo spēku, tā ari tā darbojas.

ĀFRIKAS ĢEOGRĀFIJA
Ridžvejs R. Kilimandžaro ēnā.
Lasa A. Bogdanovičs, CD MP3, skan. ilg. 18 st. 59 min.
Nav aizraujošāka piedzīvojuma, kā kājām apstaigāt pirmatnējas, vēl neskartas dabas apgabalus. Āfrikā tādā pārgājienā ne vien iespējams satikt pasaules lielākos dzīvniekus, bet arī gūt vielu pārdomām par instinktiem, izdzīvošanu un medībām.

BIOGRĀFIJAS
Strongins V. Pravieša liktenis. Volfa Mesinga dzīve.
Lasa A. Bogdanovičs, 10 kas.
V. Mesings bija pārsteigts, ieraugot M. Šagala gleznās savu sapņu sižetus. Mesings pareģoja Hitleram drīzu bojāeju, ja viņš uzsāks karu pret Krieviju. Gaišreģis izglāba Staļina dēlu no nāves aviokatastrofā. Līdzās slavai un atzinībai viņu visu mūžu pavada talanta apšaubīšana, bailes un vientulība. Taču atmiņās palikuši gaiši brīži mūsu Jūrmalā pavadītajās vasarās.

Tjarve E. Spēks un smeldze.
Lasa L. Liepiņa, CD MP3, skan. ilg. 14 st. 40 min.
Atmiņu stāsts par autores dzīvi.

VOKĀLĀ MŪZIKA
Akuratere I., Aizpuriete A., Mazvērsīte D. Manai tautai.
Lasa L. Liepiņa, 6 kas.
Grāmata par Ievas Akurāteres dzīvi un radošo darbību. Pielikumā CD.

VĒSTURE
Jakovļevs A. Krēsla.
Lasa Z. Neimanis, CD MP3, skan. ilg. 21 st.
Grāmata ir ieskats apcerējumā par Krieviju un tās tautas likteni, par revolūcijām, kariem un konfliktiem, par represijām Ļeņina-Staļina despota laikā, par to, kāpēc arī šobrīd ierēdņu autoritārisma negaisa mākonis karājas virs valsts. Jakovļevs bija Reformācijas sudraba gadu, kā viņš sauca Gorbačova perestroiku, «intelektuālā veiksme». Aparāts izaudzināja pats savas eksistences ideoloģisko noliedzēju, sistēmas savaldītāju un likvidētāju.

LATVIEŠU LITERATŪRA
Berelis G. Ugunīgi vērši ar zelta ragiem.
Lasa Z. Neimanis, 8 kas.
Paralēli rit divu atšķirīgu cilvēku dzīves. Viens no galvenajiem varoņiem — rakstnieks un literatūrkritiķis Berelis, no aizmirstības izvilcis kādu nezināmu autoru, Eduardu Bīskapu, kuru uzskata par sen mirušu, nu raksta Bīskapa biogrāfiju, restaurējot darbus, kas nav saglabājušies pilnībā. Otrs grāmatas galvenais varonis — anonīms mākslinieks, kurš cīnās ar krīzēm, ko izraisa mākslinieka ieceres un darba rezultāta pretruna — nav iespējams uzlikt uz audekla ieceri pilnībā, gleznas nav iespējams pabeigt līdz galam.

Briedis A. Rokrakstu sabojā rakstot.
Lasa M. Vērdiņš, CD MP3, skan. ilg. 6 st.
Audiokasetēs ieskaņotais variants kompaktdiskā.

Brīdaka L. Gadskārtu sarunas.
Lasa L. Liepiņa, 3 kas.
Grāmatā gadalaiku sarunas ar dabu, katra saruna emocionāli bagāta un pamācoša. Katrā grāmatas rindiņā ilgošanās pēc saules un gaišuma.

Freimane I. Viršu medus.
Lasa L. Liepiņa CD MP3, skan. ilg. 10 st. 1 min.
Mūsdienīgs romāns par sievietes likteņa līkločiem, par mīlestības meklējumiem un to, kā pārvarēt vilšanos.

Grūtups A. Ešafots.
Lasa L. Liepiņa, CD, skan. ilg. 12 st.
Grāmata ļauj paskatīties uz cilvēkiem un notikumiem, kuri risinājās Otrā Pasaules kara laikā un pirmajos pēckara gados. Grāmata balstīta uz arhīvos atrastiem faktiem un raugās uz lietām, kādas tās bija, nevis kādas tās sabiedrībai mēģināja iztēlot.

Heniņš A. Smilšu kalnu virpuļos.
Lasa A. Bogdanovičs, 15 kas.
Romāns par paaudzi, kas Piektajā gadā uzdrošinājās alkt pēc brīvības. Triloģijas 2. romāns.

Hermanis A., Naumanis N. Latviešu stāsti.
Lasa M. Vērdiņš, CD, skan.ilg. 12 st.
Dzīves teātris 2 cēlienos. Interesanti, aizraujoši, priecīgi, skumji, smieklīgi un visādi citādi aktieru un ar teātri saistītu cilvēku dzīvesstāsti par dažādām viņu dzīves situācijām.

Horna M. Paulīna. Manas vecmāmiņas dzīves stāsts.
Lasa Dz. Liepiņa, 5 kas.
Stāsts par stingras gribas sievieti Paulīnu. Viņa nebija ne slavena māksliniece, ne zinātniece, bet stipra, atjautīga un izdarīga sieviete, kas prata rast izeju jebkurā situācijā, nekad nezaudēja humora izjūtu un neizsakāmi mīlēja savus tuviniekus.

Ikstena N. Esamība ar Regīnu.
Lasa L. Liepiņa, 5 kas.
Autore, izmantojot Regīnas Ezeras dienasgrāmatas, hronikas un vēstules, atklāj rakstnieces personību, skatu uz pasauli un dzīvi kopumā. Grāmata ļauj uzzināt būtiskāko par R. Ezeras dzīvi. Grāmata pauž N. Ikstenas viedokli par rakstnieces Regīnas Ezeras personību un daiļradi.

Kļavis A. Rīgas kuprītis. 2. gr.
Lasa Z. Neimanis, CD MP3, skan. ilg. 12 st.
Triloģijas «Viņpus vārtiem» turpinājums. Mīlestība un naids. Uzticība un nodevība. Puritānisms un izvirtība. Nežēlīga atriebība un pazemīga pakļaušanās liktenim.

Osmanis J. Kā putns debesīs.
Lasa Z. Neimanis, CD, skan. ilg. 12 st.
Bērnības atminas ir kā krāsaini taureni, tie lido ne tikai vasarā, bet arī ziemā. Turpinājums grāmatai «Zivju vējš», šoreiz par Lielvārdes gleznaino dabu un cildeno vēsturi.

Pasakas par bērnu dzīvi.
Lasa L. Liepiņa, CD MP3, skan. ilg. 4 st. 58 min.
Grāmata sākotnēji veltīta H. K. Andersena 200 gadu jubilejai, kurā būtu apkopoti bērnu pasaku konkursa labākie darbi, tomēr vēlāk grāmatas tematiskā iecere mainījusies, bērnu darbos atklājot arī sociāli skarbu bērnu skatījumu uz dzīvi un pieaugušajiem kopumā.

Rukšāne G. Dārznieks un revolucionārs.
Lasa M. Vērdiņš, CD MP3, skan. ilg. 16 st. 30 min.
Audiokasetēs ieskaņotais variants kompaktdiskā.

Streičs J. Lāga dvēseļu straumei.
Lasa M. Vērdiņš, 25 kas.
Grāmatā J. Streiča esejas par savu dzīvi, darbu un dzīves ceļā sastaptajām personībām. Grāmata ietver ne tikai pozitīvu vēstījumu par dažādām dzīves situācijām, bet arī traģiku, veidojot izcilas latviešu filmas stagnācijas žņaugos.

ANGĻU LITERATŪRA
Binghema Š. Kastaņkoks.
Lasa Dz. Liepiņa, 11 kas. Triloģijas 1. grāmata.
Romantiska, optimisma caurausta mīlas, cerību, ieguvumu un zaudējumu sāga. Turpinājums romānā «Jūras vējš».

Binghema Š. Pusnakts mēness 3d.
Lasa Dz. Liepiņa, 12 kas.
Ir 1962. gada rudens. Pat idilliskajā zvejnieku ciematā Beksemā jūtamas pasaules draudīgo politisko notikumu atbalsis. Trim draudzenēm jārisina samezglojušās problēmas ar viņu bērniem.

Kunzru H. Impresionists.
Lasa A. Bogdanovičs, 18 kas.
Indijā reizē ar 20. gs. dzimšanu pasaulē brēkdams ienāk kāds zīdainītis. Viņa neparastais bālums izceļ bērnu brūnās ādas krāsas brāļu vidū. Sākumā cienīts un godāts, vēlāk tiešā vārda nozīmē izmests no bagātās ģimenes ligzdiņas. Tā sākas Prana Nata pašatklāsmes odiseja, ceļojums, kas jauneklim, pūloties saprast, kas viņš patiesībā ir, vedīs viņu no Agras ielām caur sarkano lukturu rajonu Bombejā, līdz Oksfordas ķieģeļu klosteru mūriem un vēl tālāk.

Meitere E. Saldā atriebība.
Lasa I. Spilva, 9 kas.
Viens no autores mīlas romāniem, kuru darbība attīstās dažādās valstīs un neparastos apstākļos. Viņas varones aizbēg no mājām, iesaistās aizdomīgās mistifikācijās, metas bīstamās avantūrās, tomēr liktenis vienmēr viņas varoņiem ir labvēlīgs, un viņi satiek savu mīlestību.
(Grāmata krievu valodā.)

Mērdoka A. Savvaļas roze.
Lasa Dz. Liepiņa, 10 kas.
Romāns tiek dēvēts par sarežģītu, uzjautrinošu un arī skumju stāstu par desmit cilvēkiem, kuri apmaldījušies dārzā. Vini visi mīl, cieš un maldās Mīnoja pils cienīgā labirintā — nepārskatāmajos Greihollrokas selekcionēto rožu pakalnos, un, iesaistījušies mītiskā dēmonisko un labo spēku cīņā, riskē ar visu, to nemaz neapjaušot.

Metjūsa K. Priekos un bēdās.
Lasa L. Liepiņa, 9 kas.
Sirsnīgs, aizraujošs un dzirkstoši asprātīgs romāns par mīlestību, dzīvi un to, kāpēc mēs sakām «jā». Grāmata liks jums skaļi smieties un arī noraust kādu asaru.

Nortkata V. Darvina balvas.
Lasa A. Bogdanovičs, 6 kas.
Evolūcijas tēva Čārlza Darvina balvas godā to piemiņu, kuri uzlabojuši cilvēces gēnu fondu, ar savu šķiršanos no dzīves pierādīdami, cik reti ir sastopams veselais saprāts.

Voltersa M. Neprāta varā.
Lasa A. Bogdanovičs, 14 kas.
Garīgajā attīstībā atpalikušais 20-gadīgais jauneklis tiek notiesāts par savas vecmāmiņas nogalināšanu. Vēlāk cietumā viņš izdara pašnāvību, bet vai puisis maz vainīgs?!

AMERIKĀŅU LITERATŪRA
Brukfllda A. Četri gadalaiki.
Lasa M. Vērdiņš, 20 kas.
Apburošā episkā drāma ļauj izbaudīt romantiku tās labākajā nozīmē. Viens gads, četri gadalaiki un veselas dzimtas paaudžu un attiecību peripētijas tajā ļauj iepazīt un iemīlēt varoņus tā, ka no tiem grūti šķirties.

Ešenbergs K. Mēness gaismā.
Lasa I. Spilva, 11 kas.
Nabadzība un nepārtrauktas bailes Anabellai liek kļūt par sievu cietsirdīgajam avantūristam Roisam. Viņa pat nenojauš, ka viņas dzīvē reiz ienāks vīrietis, kurš spēs viņu savaldzināt un apburt ar kaisli un patiesu mīlestību.
(Grāmata krievu valodā.)

Evanss N. Ūdensšķirtne.
Lasa M. Vērdiņš, 15 kas.
Divi slēpotāji kalnu nogāzē atrod ledū iesalušu meitenes ķermeni. Policisti strādā visu nakti, lai izcirstu meiteni no ledus. Līķa identifikācija lielas pūles neprasa — visā Amerikas datorsistēmā skatāma Abijas Kūperes fotogrāfija. Meitene jau ilgu laiku tiek meklēta saistībā ar dažādām slepkavībām un ekoterorisma aktiem. Kā un kāpēc viņa gājusi bojā, to savā ekspresīvi emocionālajā stilā skaidro autors.

Gordons N. Dziednieks.
Lasa A. Bogdanovičs, CD MP3, skan. ilg. 40 st. 25 min.
Romāns ieved lasītāju viduslaiku pasaulē ar dziedniekiem un brīnumdariem, postošām sērgām un badu, reliģisko fanātismu, māņticību. Saistošā veidā pretnostatītas trīs lielās reliģijas: kristietība, islāms un jūdaisms. Robs, nabadzīgas Londonas namdaru ģimenes atvase, deviņu gadu vecumā zaudējis vecākus, liktenis viņu saved kopā ar ceļojošo dziednieku Kroftu, kura vadībā apdāvinātais zēns iepazīst dzīvi un mācās palīdzēt slimajiem.

Goudža A. Pēdējā deja.
Lasa L. Liepiņa 15 kas.
Pāris gatavojas svinēt savu 40. laulības gadadienu, kad vīrs pēkšņi mirst un policija apsūdz sievu. Lai pasargātu māti, trīs pieaugušas meitas ir spiestas uzzināt tādus ģimenes noslēpumus, kas uz visiem laikiem var mainīt viņu dzīvi.

Kalogridisa Dž. Bordžijas līgava.
Lasa Dz. Liepiņa, 4 kas.
Romāna aizraujošajās lappusēs ir daudz vēsturiskas patiesības — gan Neapoles karaļa Sančas vectēva neprāts un iebalzamēto ienaidnieku «muzejs», gan pāvesta izvirtīgās attiecības ar sievietēm, gan Lukrēcijas Bordžijas asinsgrēks ar tēvu un brāli, un Bordžiju. Veiktās slepkavības, kurās gāja bojā dučiem kardinālu. Arī Sančas Aragonas kāzu nakts, kuru novēroja viņas tēvs — Alfonso Otrais, un pāvesta sūtnis ir vēsturisks fakts.

Kašners E. Tomass Rifmačs.
Lasa I. Spilva, 7 kas.
Grāmata, kaut tajā aprakstīti arī asiņaini notikumi, vēstī par skaisto mīlestībā un dabā.
(Grāmata krievu valodā.)

Meja A. Pilāta sieva.
Lasa Dz. Liepiņa, 13 kas.

Autore radījusi iespaidīgu romānu, kas sniedz jaunu, ne-ierastu skatījumu par Jēzus dzīves pēdējām dienām Romas impērijas iekšējo konfliktu kontekstā. Vienlīdz krāšņi attēlotas Romas patriciešu un valdnieku cīņas un kaislības, kā arī detalizēta romiešu sievietes ikdiena, prieki un sāpes politisko un reliģisko nemieru ērā.

Patersons Dž. Pludmales nams.
Lasa Z. Neimanis, 5 kas.
Noslēpumaini bojā gājis jauneklis Pīters Mallens, kurš kāda bagātnieka ballītes laikā strādājis par automašīnu novietotāju. Viņa līķi atrod pludmalē. Vai viņš ir noslīcis? Pītera brālis apgalvo, ka viņš miris vardarbīgā nāvē. Vai viņam izdosies plānotā atmaksa par brāļa bojāeju?

Prestons D. Kodekss.
Lasa Z. Neimanis, CD MP3, skan. ilg. 16 st. 30 min.
Kasetēs ieskaņotais variants kompaktdiskā.

Raiss L. Sniegties līdz zvaigznēm.
Lasa I. Spilva, CD MP3, skan. ilg. 18 st. 43 sek.
Ņujorkā snieg sniegs un ir svētku noskaņa. Cilvēks, kurš pirms 12 gadiem pievīlis kādu sievieti, mīlestībā steidz tur, kur viņu gaida divas ilgu pārņemtas sirdis. Viņa kaklā krājas asaru kamols, ierunājas sirdsapziņa. Neko nav izdevies aizmirst.
(Grāmata krievu valodā)

Spārkss N. Vakari Rodantē.
Lasa A. Bogdanovičs, 5 kas.
Izjusts stāsts par cerībām un prieku, piedošanu un uzupurēšanos. Stāsts par mīlestību, kura var atnākt pat sirmā vecumā un bieži vien pat tad, kad to vismazāk gaida.

Vaits K. Ja skaistums nogalinātu.
Lasa I. Spilva, CD MP3.
Labākā modes dizainera iekārtots dzīvoklis. Ņujorkas elitārākās aģentūras izvēlēta aukle. Saimniece Keita Džounsa — pati ievērojamākā «augstās modes» sieviete pasaulē. Intrigas, kuras ievijas glancētajā paradīzē ar slepkavniecisku atvēzienu. Kurš gan no daudzajiem Džounsas ienaidniekiem aizgājis savā naidā tālāk par pārējiem? To visu mēģina noskaidrot K. Džounsas draudzene, ievērojama žurnāla redaktore.

KRIEVU LITERATŪRA
Jerofejevs V. Maskava — Gailīši.
Lasa A. Bogdanovičs, 5 kas.
Mēs dzīvojam pasaulē, kurā vārdi jāizrunā tā, it kā tie būtu pēdējie. Pārējie vārdi neskaitās.

Proņins V. Uzvarētājus nesoda.
Lasa I. Spilva, 11 kas.
Bīstamos, smagos, asiņainos notikumos privātmājas tumšajā un vēsajā pagalmā tiek iesaistīts I. Kasjaņins. Apstākļi pārņēmuši viņa garu un personību savā varā, līdz viņš no gļēva un vāja cilvēka kļūst par zvēru, lai atdotu sevi uzvarai pār ļauno.

SOMU LITERATŪRA
Poutanena K. Skaistā jūra.
Lasa L. Liepiņa, 4 kas.
Piedspadsmitgadīgā Jūlija vēlas pati kontrolēt savu dzīvi, būt skaista, taču apmātā vēlēšanās izskatīties kā šķietami ideālās sievietes žurnālos un televīzijā noved pie briesmīgām sekām — anoreksijas.

VĀCU LITERATŪRA
Brinkbeimers K., Hēgess K. Kristofera Kolumba pēdējais ceļojums.
Lasa A. Bogdanovičs, CD MP3, skan. ilg. 20 st. 55 min.
Kolumba ceturtais un vienlaikus arī pēdējai ceļojums uz jauno pasauli noslēdzas ar katastrofu: viņam jācīnās ar indiāņiem, jāpārvar spēcīgas vētras, nodevība un sacelšanās. Citu pēc cita Kolumbs zaudē savus četrus kuģus — pēdējie divi uzskrien uz sēkļa pie Jamaikas krastiem. Slims, gandrīz akls un tuvu vājprātam veselu gadu viņš gaida savus glābējus. Beidzot ceļotājs atgriežas mājās, taču Spānijā viņu vairs neviens negaida. Kolumbs mirst 1506. gadā — vientuļš un aizmirsts.

Keizerlinka L. Uz trejdevīto ķēniņvalsti.
Lasa M. Vērdiņš, 7 kas.
Darbs, kura varoņi ir Otrā pasaules kara un sarkanā terora upuri — bērni. Palikuši bez vecākiem un pajumtes, bāreņi kājām veic grūtu ceļu pa izpostīto Eiropu. Viņu kopīgais ceļš sākas Kurzemes pusē, kad diviem klaidonīšiem pievienojas dvīņumāsas Aina un Daina. Garā stāsta gaitā bāreņu pulciņš pieaug līdz astoņiem — dažādu tautību un ticību bērniem. Viņi tika saukti par vilku bērniem.

Zimmels J. M. Sapņo nereālo sapni.
Lasa A. Bogdanovičs, CD MP3, skan. ilg. 31 st. 45 min.
Tieši tad, kad rakstnieks Roberts Fābers beidzot nodomājis noslēgt rēķinus ar dzīvi, naktī Biaricā, Francijas kūrortā, viņu sasniedz palīgā sauciens, ko viņš uzklausa gluži nelabprāt. Brauciens uz Vīni pie smagi slima 15-gadīga zēna Fāberam izvēršas ne tikai par liktenīgu ceļojumu skumjā pagātnē, taču arī par iespēju sākt jaunu, pārsteidzošu dzīvi.

ZVIEDRU LITERATŪRA
Ēkmane K. Notikumi pie ūdeņiem.
Lasa Z. Neimanis, 11 kas.
Šajā romānā nav tipiska kriminālromāna shēmas. Lasītājs tiek ievilināts daudzveidīgu izjūtu pasaulē. Tajā ir vieta gan Zviedrijas pirmatnējai dabai, gan gluži īpatnējam cilvēku dzīvesveidam un sīkstas izdzīvošanas mākslai, vientulībai, ilgām pēc mīlestības un citādas dzīves.

RESTAURĒTĀS AUDIOGRĀMATAS
Londons Dž. Baltais ilknis.
Lasa A. Kūlainis, CD MP3, skan. ilg. 8 st. 40 min.
Stāsts par zēnu, kurš pārceļas no pilsētas uz laukiem un domā, ka piepildītajai dzīvei pilsētā pienākušas beigas. Bet tas izrādījās tikai jaunas, interesantas dzīves sākums, draudzējoties ar suņu un vilka krustojumu, sauktu par balto ilkni.

Rīds T. M. Baltais virsaitis.
Lasa K. Cīrulis, CD MP3, skan. ilg. 14 st. 38 min.
Darbība risinās Jaunmeksikas laikā. Sižeta pamatā ir leģenda par kādreizējo Sanildefonsas pilsetu, kas tika iznīcināta indiāņu un citu Meksikā dzīvojošo tautu cīņās pret spāņu konkistadoriem.