Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Nākamgad no NĪN maksājuma atbrīvos 19 biedrības un nodibinājumus

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 8 - 2008

Nākamgad no NĪN maksājuma atbrīvos 19 biedrības un nodibinājumus
«Diena»

21. aprīlī valdībā tika apstiprināti Finanšu ministrijas sagatavotie Ministru kabineta (MK) noteikumi par biedrībām un nodibinājumiem, kas 2009. gadā būs atbrīvoti no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumiem par tiem piederošajām ēkām.

Likums par NĪN paredz, ka ar nodokli netiek apliktas biedrībām un nodibinājumiem piederošās ēkas un būves, kas atbilst MK noteiktajiem kritērijiem un tiek iekļautas apstiprināto organizāciju sarakstā.

MK noteikumi par kritērijiem, pēc kuriem biedrībām un nodibinājumiem piederošās ēkas un būves netiek apliktas ar NĪN, reglamentē, ka ar nodokli neapliek biedrībām piederošās ēkas un būves, kuras atbilst šādiem kritērijiem:

— īpašumtiesības uz ēkām un būvēm ir nostiprinātas zemesgrāmatā;
— ēkas un būves pieder biedrībai, kurai Sabiedriskā labuma organizāciju likumā noteiktajā kārtībā ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, vai invalīdu biedrībai;
— ēkas un būves tiek izmantotas tajā sabiedriskā labuma darbības jomā, kas noteikta lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu (izņemot invalīdu biedrībām piederošās).

Biedrībām, kuras atbilst MK noteikumos minētajiem kritērijiem, līdz taksācijas gada 31. janvārim jāiesniedz rakstisks iesniegums Finanšu ministrijā par NĪN atbrīvojumu un citi dokumenti. Finanšu ministrija līdz 15. februārim apkopo saņemtos dokumentus, sagatavo un iesniedz MK noteikumu projektu par biedrībām, kas atbrīvotas no NĪN maksājumiem par tām piederošajām ēkām un būvēm. Nodokļu atbrīvojums tiek piešķirts uz vienu taksācijas gadu.

Noteikumi paredz, ka no nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem par biedrībām un nodibinājumiem piederošajām ēkām tiek atbrīvotas šādas biedrības un nodibinājumi: Auces latviešu biedrības Krīzes centrs «Namiņš», 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrība, Rīgas Ebreju kopiena, Latvijas Arhitektu savienība, Latvijas biedrība «Glābiet bērnus», Latvijas Nedzirdīgo savienība, Latvijas Neredzīgo biedrība, Latvijas Sarkanais Krusts, Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija, Pasaules Dabas fonds, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas invalīdu biedrība, Stendes aprūpes un attīstības biedrība «Mežazīle», Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Teātra darbinieku savienība, biedrība «Dunduriņš», Itas Kozakēvičas Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācija, Izglītības attīstības centrs, Latvijas Mākslinieku savienība, Latvijas Bērnu fonds.

Atbrīvojot šīs organizācijas no NĪN maksājuma, pašvaldību ieņēmumi 2009. gadā samazināsies par 13,4 tūkstošiem latu salīdzinājumā ar 2008. gadu.