Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Izmaiņas sociālajā jomā no 2010. g. 1. Janvāra

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 1 - 2010

Izmaiņas sociālajā jomā no 2010. g. 1. Janvāra

Īstenojot valsts sociālo politiku darba, sociālās aizsardzības, bērnu tiesību aizsardzības, bērnu un ģimenes tiesību, kā arī personu ar invaliditāti vienlīdzīgu iespēju un dzimumu līdztiesības jomā, Labklājības ministrija (LM) informē par vairākām būtiskām izmaiņām, kas stājas spēkā no 1. janvāra:

— noteikti izmaksu griesti sociālās apdrošināšanas pabalstiem uz laiku no 2010. g. 1. janvāra līdz 2012. g. 31. decembrim, ierobežota bezdarbnieka pabalsta un slimības pabalsta izmaksa, bet no 2010. g. 3. Novembra līdz 2012. g. 31. decembrim — arī maternitātes un paternitātes pabalsta izmaksa, nosakot griestus vidēji 350 latu apmērā mēnesī jeb Ls 11,51 dienā un pieskaitot 50% no summas, kas pārsniedz noteiktos griestus. Analoģiskās normas attieksies arī uz tiem vecāku pabalstu saņēmējiem, kuru bērni dzimuši pēc 2010. g. 2. novembra.

— Piemaksa pie pensijas par katru apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. g. 31. decembrim, tiek piešķirta arī Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs dzīvojošiem vecuma un invaliditātes pensijas saņēmējiem.

— Cilvēkiem, kuriem vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas periodā iemaksu alga nav bijusi atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas dēļ, 40% apmēru no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par šo atvaļinājumu vairs nepiemēros.

— No 6 līdz 12 mēnešiem palielināsies tas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas periods, ko ņem par pamatu visu sociālās apdrošināšanas pabalstu un atlīdzību apmēra noteikšanai.

— Samazināts maternitātes un paternitātes pabalsta apmērs laika periodā no 2010. g. 3. novembra līdz 2012. g. 31. decembrim, maternitātes pabalsts un paternitātes pabalsts ir 80% apmērā no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, vienlaikus ievērojot tiesiskās paļāvības principu. Tas nozīmē, ka līdz 2010. g. 2. novembrim piešķirtie pabalsti ir saglabājami esošajā apmērā saskaņā ar piešķiršanas brīdī spēkā esošo regulējumu;

— darbu uzsāks pieci valsts sociālās aprūpes centri, kas sevī iekļauj reorganizētos 33 valsts sociālās aprūpes centrus. Tie ir:

— Valsts sociālās aprūpes centru «Kurzeme»;
— Valsts sociālās aprūpes centru «Latgale»;
— Valsts sociālās aprūpes centru «Rīga»;
— Valsts sociālās aprūpes centru «Vidzeme»;
— Valsts sociālās aprūpes centru «Zemgale».

Reforma veikta ar mērķi optimizēt sociālo pakalpojumu nozares administrēšanu un centralizēt atbalsta funkcijas reģionālajās iestādēs.

— Redzes un dzirdes invalidu sociālā Rehabilitācija un specialo tehnisko palīglīdzekļu (tiflotehnikas un surdotehnikas) nodrošināšana tiek deleģēta Latvijas Neredzīgo biedrībai un Latvijas Nedzirdīgo savienībai, bet no prettiesiskām darbībām cietušo bērnu rehabilitācija dzīvesvietā un institūcijās — Latvijas Bērnu fondam.

— Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija veiks bāriņtiesu darba uzraudzību un sniegs tam metodisko palīdzību, kā ari īstenos audžuģimeņu atbalsta pasākumus.

— No 2010. g. 4. janvāra bērniem līdz 16 gadu vecumam invaliditātes ekspertīzi pēc iepriekšēja pieraksta veiks tikai un vienīgi Rīgas pilsētas 4. bērnu nodaļā (VDEAK). Tā atrodas Rīgā, Lielvārdes ielā 68, 1. korpusā, 4. stāvā. Pirms ekspertīzes obligāta iepriekšēja pierakstīšanās pa tālruni 67598688.

— LM turpinās īstenot nodarbinātības veicināšanas krīzes pasākumus, kas ļaus 2010. g. nodarbinātības veicināšanas pasākumos iesaistīt ap 40 000 personas valstī, t. sk., ar zemiem iztikas līdzekļiem.

— Vienkāršota nelaimes gadījumu uzskaites un reģistrēšanas kārtība un samazināts dokumentācijas apjoms, kas jāaizpilda darba devējiem.

— Noteiktas precīzākas prasības darba vietu mikroklimatam un apgaismojumam atbilstoši darba vietas un darbības veidam.