Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Zinātnieki: lielpilsētas ir nolemtas bojāejai

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 12 - 2010

Zinātnieki: lielpilsētas ir nolemtas bojāejai
www.apollo.lv

Zinātnieki pieļauj, ka jau pēc 300 gadiem lielās pilsētas būs pavisam nepiemērotas dzīvošanai. Īpaši lielās pilsētas, piem., Riodežaneiro, Sidneja, Mehiko un Šanhaja, kā arī citas lielpilsētas, vairs neeksistēs.

Klimatiskie apstākļi šajos apdzīvotajos punktos kļūs neizturami, un cilvēki būs spiesti pamest megapoles. Tur tikpat kā nebūs svaiga gaisa, bet lielāko daļu gada būs neaptverami augsta gaisa temperatūra.

Jau šobrīd gada vidējā gaisa temperatūra lielajās pilsētās atšķiras par 3—4 grādiem no apvidus rajoniem. Zinātnieki apstiprina klimata izmaiņu minējumus. Ar katru gadu vasaras Eiropā ir arvien karstākas un karstākas. 2003. g. Francijā vien no karstuma gāja bojā apmēram 15 000 cilvēku.

Nesenais anomālais karstums Krievijā arī ilgi paliks atmiņā, uzskata zinātnieki. 2010. g. jūlijā Maskavā gandrīz divas reizes pieauga mirstības līmenis.

Kā uzskata zinātnieki, ja līdz 2100. g. samazinātu kaitīgo izmešu daudzumu par 90%, tad megapoļu bojāeju izdotos aizkavēt pavisam nedaudz. «Bet kurš spers šādu soli?» — retoriski jautā zinātnieki.