Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Neredzīgi bērni pēc balsīm atpazinuši 45 Latvijas putnu sugas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 6 - 2010

Nodaļa — Interesanti fakti


Neredzīgi bērni pēc balsīm atpazinuši 45 Latvijas putnu sugas
www.apollo.lv

Neredzīgi bērni kopā ar putnu pētnieku Kasparu Funtu vienas dienas laikā spējuši saklausīt un identifi cēt 45 no Latvijā līdz šim sastaptajām 343 putnu sugām.

Desmit Strazdumuižas skolas audzēkņi devās īpašā putnu atpazīšanas ekspedīcijā projekta «Ejam dabā!» ietvaros, kuru kā dāvanu mācību gada noslēgumā organizēja «Ideju foruma» digitālā bibliotēka sadarbībā ar kustību par atpūtu dabā «Mammadaba».

Putnu balsu klausīšanās braucienā bērni un jaunieši klausījās un mācījās pazīt meža, lauku un ūdensputnu balsis Ķemeru nacionālajā parka mežā, Kaņiera un Engures ezerā, Bērzciema jūrmalā un Slampes laukos. Putnu pazinējs K. Funts pa ceļam atskaņoja bērniem audiofailus ar putnu balsīm un mācīja atpazīt gandrīz visas Latvijā mītošās putnu sugas.

«Nekad nebiju domājusi, ka Latvijas mežos dzīvo tik daudz putnu. Katrs trallinātājs ir pilnīgi citāds. Bieži balsis ir mānīgas un skaļš dziedājums izrādās ir pavisam mazam putnam. Lai arī neesmu to redzējusi, nereti gadās, ka pēc balss spēju noteikt arī tā krāsu. Ikdienā mēs nepievēršam apkārtējiem putniem vērību, bet arī Rīgas pilsētas centrā, ja ieklausās, var sadzirdēt vairākus desmitus dažādu putnu sugu,» norāda Elīze Strazdiņa, Strazdumuižas neredzīgo un vājredzīgo internātskolas 10. Klases skolniece. Tāpat Elīze atzinīgi novērtē AS «Latvijas Valsts meži» pieliktās pūles, jo «Mammadaba» atpūtas vietās ir īpaši pārdomāts reljefs un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām tur ir viegli pārvietoties.

«Ideju foruma» digitālā bibliotēka sadarbībā ar putnu pētnieku K. Funtu ir izveidojusi arī putnu vērošanai veltītu grāmatu izlasi «Putni ir visur, mācies tos pazīt un saprast!». Līdz ar putnu balsu audioierakstiem izlasē apkopots ieteicamais putnu vērotāja «obligātās literatūras» komplekts — kopumā 16 vērtīgas grāmatas par Latvijas putniem.