Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Projekti LNB Ventspils organizācijā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 1 - 2013

Projekti LNB Ventspils organizācijā
Ilva Jansone, Ventspils TO valdes priekšsēdētāja

Pagājušajā gadā Ventspils TO piedalījās projektu konkursā, ko izsludināja Ventspils pilsētas domes Sociālais dienests, un ieguva finansējumu ēdiengatavošanas nodarbību nodrošināšanai.

Projekta mērķis bija veicināt personu ar redzes traucējumiem izpratni par to, ka izplānot ēdienkarti ikdienai un svētku reizēm ir viņu pašu spēkos, palīdzēja apgūt daudzveidīgākas prasmes ēdienu gatavošanā, pasniegšanā, apgūt mūsdienu virtuves tehniku, palīglīdzekļus, orientēties plašajā produktu izvēlē, pārvarēt bailes pašiem gatavot sev ēdienu, pilnveidot savu un ģimenes ēdienkarti, ekonomēt līdzekļus, kas nepieciešami pārtikas iegādei, dalīties pieredzē.

Ar Ventspils pilsētas pašvaldības sniegto finansējumu projekta ietvaros biedrībai radās iespēja iegādāties jaunu virtuves un sadzīves tehniku, mēbeles, atbilstošus traukus un piederumus. Tagad mūsu virtuvē ir jauna plīts, izveidota ventilācijas sistēma, iekārtota ērta darba virsma ar izlietni, uzlabots apgaismojums.

Iepriekšminētā projekta realizācijas laikā radās iespēja pieteikties vēl vienam projektam. Šoreiz tas bija Ziedot.lv atbalstīts labdarības projekts «Kopgalds — siltas maltītes atbalsts», kas tika uzsākts 2010. gadā pēc lielveikalu tīkla Rimi iniciatīvas.

Pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fondam, šī iniciatīva varēja vērsties plašumā, un atbalstu tagad var saņemt visā Latvijā. 2012./2013. gada aukstajā sezonā siltu maltīti sniedz 56 zupas virtuves visos Latvijas novados, vidēji mēnesī izsniedzot 80090 ēdiena porcijas.

Informāciju par vietām, kur darbojas projekta atbalstītās zupas virtuves, var iegūt mājaslapā www.kopgalds.lv.

Gandrīz katrā pilsētā vai novadā darbojas zupas virtuves, kuras finansē attiecīgā pašvaldība. Lai saņemtu šādu atbalstu, personām jāatbilst noteiktiem kritērijiem vai jāiegūst īpašs statuss (trūcīgais, bezpajumtnieks, persona, kura atgriezusies no ieslodzījuma vietas) un jāvēršas savas pašvaldības sociālajā dienestā. Lai saņemtu siltu maltīti LNB Ventspils TO, jābūt tikai mūsu biedrības biedram neatkarīgi no savas dzīvesvietas.

Mūsu galvenā zupas vārītāja ir Anita, kas projektā iesaistījusies kā brīvprātīgā. Katru pirmdienu un ceturtdienu viņa agri no rīta ir klāt un rosās pa virtuvi ne mazāk prasmīgi kā slavenie Latvijas pavāri, jo daudzi gadi nostrādāti, gatavojot maltītes mazajiem skolēniem. Katrs cilvēks tiek sagaidīts un pavadīts ar smaidu un labiem vārdiem.

Zupas virtuve biedrības telpās Baldones ielā 16, Ventspilī, darbosies līdz aprīļa beigām pirmdienās un ceturtdienās no pl. 12 līdz 14. Maltīti iespējams nobaudīt uz vietas vai nest mājās. Gaidīsim ventspilniekus un arī LNB biedrus no citām Latvijas vietām, kad ciemojaties Ventspilī! Lai laba apetīte!