Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Starptautiskās suņu-pavadoņu sacensības Latvijā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 10 - 2013

Nodaļa – Suņi-pavadoņi


Starptautiskās suņu-pavadoņu sacensības Latvijā

Anita Zvirgzde
Servisa suņu biedrības valdes locekle

2013. g. dibinātā Servisa suņu biedrība «Teodors» 5. oktobrī vadīja Latvijā pirmās starptautiskās suņu-pavadoņu sacensības.

Tas bija pietiekami liels notikums valsts mērogā un vienreizējs notikums Latvijas redzes invalīdu ikdienā, jo pirmo reizi arī citas valstis tik daudz runāja un interesējās par suņu-pavadoņu jautājumiem Latvijā.

Līdz šim Latvija tika pārstāvēta šāda veida sacensībās tikai vienu reizi — 2012. gadā, kad uz Somiju devās LM un LNB realizētā projekta «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucējumiem Latvijā» finansētais suns-pavadonis Zane ar Beāti Bringuli no Cēsīm un no privātiem līdzekļiem uzturētais suns-pavadonis Teodors ar Alekseju Volkovu no Rīgas.

Šogad sacensību dalībvalstis uzticēja šo pienākumu — organizēt sacensības — jaundibinātajai Servisa suņu biedrībai, un tas bija liels izaicinājums organizācijai, kura vēl nostiprina savus pamatus un pārbauda savas komandas spēkus kopīgā darbā.

Tomēr palīgos nāca draugi, kaimiņu organizācijas un pat sveši cilvēki, kuriem vienkārši patīk suņi. Un sacensības noritēja bez aizķeršanās.

Latvija atklāj sacensību dienu
Sestdienas agrā rītā cilvēki ar Baltajiem spieķiem un suņiem-pavadoņiem sāka pulcēties Rīgā, Lāčplēša un Kr. Barona ielas stūrī.

Vispirms viens, tad trīs, pieci, deviņi… Tik daudz suņu-pavadoņu Latvijā nekad vēl nav bijis! Cilvēki runā somiski, igauniski, vēl kāds mēģina tulkot angliski. Pasākuma organizatoriem ir patiess gandarījums, jo visi šie cilvēki ir pozitīvi noskaņoti un smaidīgi.Daudziem šī ir patīkama atkalredzēšanās, arī Aleksejam un Beātei, kuri šogad sacensībās arī pārstāv Latviju.

Pēc sacensību norises izskaidrošanas dalībnieki no Somijas, Igaunijas un Latvijas izlozē savus kārtas numurus. No katras dalībvalsts drīkst piedalīties divi dalībnieki, kuri tiek vērtēti gan atsevišķi, gan komandā.

Tāpat katra dalībvalsts deleģē sacensībām vienu tiesnesi, kurš gan nedrīkst vērtēt savas valsts dalībnieku.

Pirmo kārtas numuru izvelk Beāte Bringule ar suni-pavadoni Zani, un visiem tas liekas zīmīgi, ka tieši Latvijai ir tas gods atklāt šīs sacensības.

Vēlot veiksmi, Beāte ar suni un trim tiesnešiem dodas pilsētas ielās. Aiz viņiem seko līdzjutēji, fotogrāfi un citi interesenti.

Ceļš pa trasi
Dalībnieki atzina, ka trasi Rīgas ielās tiesneši esot izvēlējušies interesantu un pat sarežģītu.

Pirms sacensībām maršruts tika turēts noslēpumā, tāpēc neviens nezināja, kurp būs jāiet un kas jādara. Protams, ka bija jāšķērso krustojumi ar tramvaja sliedēm Kr. Barona ielā, Vērmaņa parkā jāprot sunim vest saimnieku taisni pa ietves labo un tad arī pa kreiso malu un pagriezienos nešķērsot zālienu, atrast izeju no parka, gar Brīvības pieminekli iet uz Laimas pulksteņa pusi, pagriezties pa kreisi uz Operas skvēru, pāriet pāri ielai un atrast tramvaja pieturu, iekāpt un izkāpt no tramvaja.

Maršrutā bija nejauši izvēlēti šķēršļi, piemēram, TV vadi, apsegti ar dēļiem un celtniecības norobežojumi apkārt mājai.

Suņa paklausība tika pārbaudīta divas reizes — Vērmaņa parkā, kad suni palaida no pavadas izskrieties, un kādas mājas iekšpagalmā, kad visus suņus-dalībniekus vajadzēja atstāt pēc komandas «Guli!» 5 minūtes bez saimnieka klātbūtnes.

Tiesneši vērtēja, kā suņi spēj noturēt virzienu, atrast objektus (durvis, zebra, trepes) un cik labi saimnieks ar suni spēj sastrādāties komandā.

Visgrūtāk suņiem nācās zebras meklēšana pie Operas, kad komanda tika dota 10 līdz 20 metru attālumā no gājēju pārejas.

Līdzjutēju darbnīcas
Kamēr dalībnieki gāja pa maršrutu, līdzjutējiem bija iespēja sagaidīt savus favorītus un apbalvot ar pašdarinātām mīļlietiņām vēl pirms tiesnešu lēmuma.

Servisa suņu biedrība aizsāka arī jaunu tradīciju — izveidoja ceļojošo «Guide Dog Paw Book», kas ir suņu-pavadoņu ķepu grāmata. Katrs dalībnieks atstāja savu un sava suņa ķepas nospiedumu zelta vai sudraba krāsā un ierakstīja, kuru vietu abi ieņēmuši sacensībās, kā arī informāciju par sevi.

Tad nu visas dienas garumā dalībnieki, kuri gaidīja savu kārtu, rakstīja, zīmēja, gatavoja suņu ķepu nospiedumus un dalījās pieredzē ar citu valstu dalībniekiem.

Apbalvošanas ceremonija
Kad sacensības bija beigušās, visi devās uz Strazdumuižas klubu, kur jau gaidīja svētku vakariņas. Skatuve bija noformēta ar Somijas, Igaunijas un Latvijas karogiem, uz pjedestāliem izvietotas medaļas un dāvanas uzvarētājiem. Viss bija sagatavots, lai apbalvošanas ceremonija varētu sākties.

Ar fanfāres skaņām tika pasniegtas veicināšanas balvas no Latvijas Neredzīgo bibliotēkas un Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma (paldies viņiem!).

Pamīšus balvu pasniegšanai vakara viesus priecēja mūsu pašdarbnieki — Lauris Kuzņecovs, Edijs Fuksis, arī Beāte Bringule sēdās pie klavierēm, pat Strazdumuižas deju kolektīvs «Strazdulēni» ar Agnesi Eliņu rādīja savu varēšanu, ko publika atbalstīja ar skaļiem aplausiem.

Lūk, arī galvenais — sacensību rezultāti:
1. vieta — Esko Karmala (Somija) ar suni-pavadoni Ettu (93 punkti),
2. vieta — Gerli Kangur (Igaunija) ar suni-pavadoni Juht Mathias (91 p.),
3. vieta — Erkki Juntikka (Somija) ar Taavi (88 p.),
4. vieta — Beāte Bringule (Latvija) ar Zani (85 p.),
5. vieta — Aleksejs Volkovs (Latvija) ar Teodoru (80 p.),
6. vieta — Kai Kuusk (Igaunija) ar Juht Janet (77 p.).
Komandu vērtējumā vietas sadalās šādi:
1. vieta — Somija 181 punkts,
2. vieta — Igaunija 168 punkti,
3. vieta — Latvija 165 punkti.

Pateicības
Servisa suņu biedrība izsaka sirsnīgu paldies Latvijas Neredzīgo biedrībai, kura nodrošināja trešās vietas balvu un atbalstīja sacensību organizēšanu!

Tāpat visiem sponsoriem un atbalstītājiem: CSDD, «MGE», «HansaMedia», «Dino Zoo», Radošajai apvienībai jauniešiem «Tre-pes», LU Somugristikas centram, Saules muzejam un visiem privātajiem ziedotājiem, kā arī 17 brīvprātīgajiem, pateicoties kuriem šīs starptautiskā līmeņa sacensības Latvijā vispār bija iespējamas!

Paldies arī Guntai Bitei kā producentei par nesavtīgo ieguldījumu!

Pats lielākais paldies jāsaka Juham Herttuainenam, kurš līdz šim Latvijā ir daudz ieguldījis suņu-pavadoņu kustības aizsākšanai, un šīs sacensības noritēja ar viņa labvēlīgo atbalstu, gādīgo plecu un vienmēr draudzīgo uzmundrinājumu.


Nākamgad starptautiskās suņu-pavadoņu sacensības organizēs Igaunija.

1.vaks

4.vaks

4.1.vaks

3.1