Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Uzlabos cilvēku ar invaliditāti tiesību un iespēju īstenošanu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 10 - 2013

Uzlabos cilvēku ar invaliditāti tiesību un iespēju īstenošanu

LM izstrādājusi «ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām īstenošanas pamatnostādnes 2014.—2020. gadam». Tās nepieciešamas, lai nodrošinātu iespēju cilvēkiem ar invaliditāti līdzvērtīgi iesaistīties sabiedrībā un īstenot savas tiesības.

Pamatnostādnes ir vidēja termiņa politikas plānošanas dokuments. Tās izstrādātas septiņiem gadiem un nosaka galvenos mērķus, pamatprincipus, rīcības virzienus un sasniedzamos rezultātus ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām īstenošanai.

Izglītības jomā būtiskākais mērķis ir veicināt bērnu ar invaliditāti iekļaušanos visās izglītības pakāpēs un veidos atbilstoši viņu spējām. Lai to sasniegtu, paredzēti vairāki uzdevumi, t. sk., veicināt bērnu ar invaliditāti iekļaušanu vispārizglītojošās skolās, izvērtēt speciālo izglītības iestāžu sistēmu, nodrošināt atbalsta personāla pieejamību izglītības iestādēs.

Nodarbinātībā galvenais mērķis ir veicināt cilvēku ar invaliditāti iekļaušanu darba tirgū, sniedzot attiecīgu atbalstu, ņemot vērā šo cilvēku funkcionālo traucējumu veidu. Tā sasniegšanai plānotas vairākas aktivitātes — pārskatīt subsidētās nodarbinātības kārtību, izvērtēt iespējas iesaistīties aktīvos nodarbinātības pasākumos atkarībā no invaliditātes grupām un veida.

Sociālās aizsardzības mērķis ir nodrošināt, ka ikviens cilvēks ar invaliditāti saņem mērķtiecīgu un efektīvu valsts atbalstu atbilstoši viņa funkcionālā traucējuma veidam. Šī mērķa sasniegšanai plānota virkne uzdevumu, tostarp, ieviest jaunu invaliditātes noteikšanas sistēmu, pilnveidot prognozējamas invaliditātes noteikšanas sistēmu, attīstīt jaunus pakalpojumus, u. c.

Vienlaikus nepieciešams vairot sabiedrības izpratni par cilvēkiem ar invaliditāti. Lai to sasniegtu, jānodrošina cilvēku ar invaliditāti iespējas īstenot tās pašas cilvēktiesības kā pārējiem un dzīvot pilnvērtīgu un cieņpilnu dzīvi. Piemēram, jāveicina vides pieejamība, par cilvēku ar invaliditāti tiesību jautājumiem jāinformē sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēji, izglītības, kā arī valsts un pašvaldības iestāžu darbinieki.

Ar «ANO Konv¬encijas par personu ar invaliditāti tiesībām īstenošanas pamatnostādnēm 2014. — 2020.gadam» iespējams iepazīties LM interneta vietnes sadaļā «Aktuāli / Tiesību aktu projekti»: http://www.lm.gov.lv/text/1789.


Atgādinām, ka Latvija Konvenciju ratificējusi 2010. gada 1. martā (spēkā ar 2010. gada 31. martu).

Konvencijā paredzēto saistību izpildi koordinē Labklājības ministrija, un Konvencijā minēto pārraudzību nodrošina Latvijas Republikas Tiesībsargs.