Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Labie darbi

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 11 - 2013

Nodaļa – Latvijā un pasaulē


Labie darbi

Solveiga Isačenko

Par vārdu «labs» un «labais» nozīmi daudz diskutēts pagātnes domātāju un mūsdienu autoru darbos. Latviešu literārās valodas vārdnīcas mobilajā versijā ir vienpadsmit jēdziena «labs» skaidrojumi. Varam izlasīt, ka «labais» saistīts ar atbilstību morāles normām un ideālam. Labi ir tad, ja starp cilvēkiem valda saskaņa, saprašanās un draudzīgas attiecības. Laba cilvēka attieksme pret citiem ir iejūtīga, labvēlīga, viņš apzinīgi veic savu darbu un viņam piemīt cēlas tieksmes. Labvēlību un cēlas tieksmes vēlējos saskatīt Lielbritānijā, jo šī valsts ir mājvieta tūkstošiem latviešu.

Gada nogalē devos uz Mārgeitu (Margate) Kentas grāfistē. Šī pilsēta atrodas Ziemeļjūras krastā un ir apdzīvota kopš 13. gadsimta. Mārgeitas pludmalei piešķirts apbalvojums «Zilais karogs», kas veicina atpūtnieku skaita pieaugumu pilsētā. Diemžēl, kopš Westwood Cross veikalu uzbūvēšanas Mārgeitā ir slēgti daudzi veikali, kinoteātris un Sapņu pilsēta (Dreemland). Par to liecina pamestās atrakciju konstrukcijas, veco laiku fotogrāfijas un video ieraksti. Bet Mārgeita atdzimst, jo aicinājumam ziedot līdzekļus pilsētas atjaunošanai atsaukušies Mārgeitas attīstībā ieinteresēti cilvēki. Un pilsēta, tāpat kā atraitnītes, kas ir Mārgeitas rota ziemas mēnešos, atkal plaukst.

Šī pilsēta mani pārsteidza ar plašo labdarības veikalu skaitu. Bet jo īpaši ieinteresēja «Sense» veikals, jo šīs labdarības organizācijas vīzija ir pasaule, kur neredzīgi un nedzirdīgi bērni un pieaugušie ir aktīvi un pilntiesīgi sabiedrības locekļi. Interneta vietnēs pieejami dati, ka 2013. gada februārī Anglijā reģistrēti 147’810 neredzīgi cilvēki un 151’010 daļēji redzīgi cilvēki.

Savukārt, visā Lielbritānijā dzīvo 40’000 neredzīgi vai daļēji redzīgi bērni un jaunieši, bet kopumā gandrīz 2 miljoni cilvēku ar redzes zaudējumiem. Organizācija «Sense» piedāvā speciālistu konsultācijas, kā arī izmitināšanas, izglītošanas un atpūtas pakalpojumus neredzīgiem cilvēkiem un cilvēkiem ar daļējiem redzes un dzirdes traucējumiem.

«Sense» pirmsākumi rodami 20. gadsimta 50. gados, kad Lielbritānijā plosījās masaliņu epidēmija. Simtiem bērnu, kuru mātes grūtniecības laikā bija slimojušas ar masaliņām, piedzima vienlaikus nedzirdīgi, neredzīgi un ar sirdsdarbības traucējumiem. Pirmās «Rubella Group» (Masaliņu grupa) dalībnieces bija sievietes, kuru bērni bija dzimuši ar masaliņu sindromu. Grupas dalībnieki aktīvi piedalījās pasākumos, lai nodrošinātu šī sindroma skartos bērnus ar nepieciešamo izglītību un dažādu prasmju attīstīšanu visa mūža garumā. 70. gados šī grupa pārtapa par «Sense».

«Sense» tirdzniecības tīklā ir vairāk nekā 85 veikali, kur tiek pārdotas ziedotas jaunas vai mazlietotas preces par cenu, sākot ar vienu sterliņu mārciņu. Šī organizācija veic pārdošanu arī starptautiskajā interneta veikalu un interneta izsoļu vietnē E-bay. Izsolēs tiek piedāvātas arī dārgākas lietas, piemēram, auskari par 1000 sterliņu mārciņām vai kleita par 800 sterliņu mārciņām, un ziedotājam tiek piedāvāta iespēja veltīt labdarībai visu iegūto summu vai arī tikai daļu no pārdošanā iegūtās summas.

Mazajos labdarības veikalos ir populārs brīvprātīgo darbs. Brīvprātīgie pārdevēji iecienījuši sarunas ar veikalu apmeklētājiem. Kāda kundze mums pastāstīja, ka Ziemassvētku laikā viņa stipri patukšo sava naudas maka saturu, lai iegādātos dāvanas 13 mazbērniem. Sarunas tiek uzsāktas arī pastaigās gar jūru, kuru laikā gandrīz vai neiztrūkstoša sastāvdaļa ir vējš. Lai gan decembris lutināja ar +12C , nesen iebraukušie bija ģērbušies jo silti. Turpretim, vietējās dāmas un kungi sparīgi turas vējam pretim un rada iebraucējos izbrīnu par vasarīgo tērpu. Iebraucēji šausminās, redzot mazus bērnus ziemas laikā skrienot ar kailu galvu un kaklu.

Kentas Domes mājaslapā brīvprātīgie tiek aicināti audzināt un kopt suņus-pavadoņus. Lai gan šis darbs prasa daudz laika un ir atbildīgs, nodarbošanās ar kucēniem brīvprātīgajiem sagādā arī daudz prieka. Labdarības organizācija «Guide Dogs» ir reģistrēta Anglijā, Velsā un Skotijā, tā sadarbojas ar 42 vietējām neredzīgo organizācijām un realizē vairākas darbības programmas. «Guide Dogs» darba pārskatā rakstīts, ka 2012. gadā ir izaudzināti 1300 kucēni līdz 14 mēnešu vecumam, bet, sasniedzot šo vecumu, suņi devušies uz skolu, lai mācītos kļūt par cilvēku palīgiem.

Šī organizācija nodrošina arī neredzīgu un vājredzīgu cilvēku izglītošanu un apmācību suņu-pavadoņu pakalpojumu izmantošanā. 2012. gadā apmācībās ar suņiem piedalījušies 853 neredzīgi vai vājredzīgi cilvēki, savukārt, ģimenēm tika nodoti 20 suņi «buddy dogs», kuri nav klasificējami kā suņi-pavadoņi. Šie suņi palīdz neredzīgiem bērniem un jauniešiem atbrīvoties no depresijas, attīstīt savu pašpaļāvību, komunikācijas un mobilitātes spējas.

«Guide Dogs» realizē arī programmu, kur apmācīti brīvprātīgie regulāri pavada cilvēkus ar redzes traucējumiem uz veikaliem, izklaidējošiem pasākumiem un citām aktivitātēm. 2012. gadā tika īpaši apmācīti 1500 pavadoņi, lai cilvēkiem ar redzes traucējumiem būtu iespēja apmeklēt Londonas Olimpiskās spēles. Kopumā šīs programmas ietvaros atbalstu saņēmuši vairāk nekā 5000 cilvēku ar redzes traucējumiem.

Tuvojas Ziemassvētku laiks, kad gribas kādam kaut ko dot. Un nav īpašas nozīmes tam, kā mēs šo došanu nosauksim — par sniegšanu, atsaucību, dāvināšanu, ziedošanu vai pārsteigumu. Jo svarīgi ir īstajā brīdī sniegt cilvēkam nepieciešamo palīdzību.

Arī vārdnīcas skaidrojumos neatpazinu būtiskas atšķirības starp vārdiem «dāvināt» un «ziedot», jo katram no mums var būt sava izpratne par to, ko izsaka vārdi «turīgs» un «trūcīgs».

Aizvietosim vārdus ar labiem darbiem un saskatīsim labo sev apkārt!

Ja cilvēks saņem to, kas viņam nepieciešams, definīcijām nav nozīmes.


Izmantotie informācijas avoti:

fightforsight.org.uk


www.guidedogs.org.uk


www.rnib.org.uk


www.sense.org.uk


www.tezaurs.lv