Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

No idejas līdz rezultātam

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 11 - 2013

Nodaļa – Latvijas Neredzīgo biedrībā


No idejas līdz rezultātam

Kristīne Berkule
LNB Balvu TO vadītāja

Šā gada ziemā sākām meklēt fondus, kuros varētu iesniegt projektu šoudauna galda iegādei. Tā bija viena no manām trakajām idejām. Kā viens no variantiem bija Alūksnes lauku partnerības LEADER programma, kuru atbalsta Lauku atbalsta dienests (LAD). Sākumā nedaudz painteresējoties šķita, ka tas nu gan mums nav pa spēkam.

2013. gada 25. februārī norisinājās seminārs, kurā Alūksnes lauku partnerība iepazīstināja ar programmu, prasībām, dokumentu sagatavošanu un nosacījumiem.

Tā, nu, mēs nolēmām mēģināt sagatavot projekta pieteikumu LEADER programmai.

Pieteikuma veidlapu lejuplādējām internetā un pēc konsultācijas ar Alūksnes lauku partnerības pārstāvjiem sākām to aizpildīt.

Uzzinājām, ka, lai varētu iegādāties preces, nepieciešams veikt cenu aptauju, un salīdzinājumam jābūt vismaz diviem piedāvājumiem, no kuriem jāizvēlas izdevīgākais. Jāveic konkurss un jāizvēlas prece, piegādātājs vai pakalpojums par izdevīgāko cenu vai labākajiem nosacījumiem. Tad mums sākās pirmie sarežģījumi. Tā kā Latvijā nav šoudauna galda ražotāju vai tirgotāju, tad meklējām to citās valstīs.

Internetā varējām atrast tikai vienu ražotāju — Čehijā, un tā ražojumi bija vienīgie, kuri atbilda standartiem, kādi tiek pielietoti arī starptautiskās sacensībās.

Sazinoties ar Latvijas Neredzīgo sporta savienību, noskaidrojām, ka Čehijā tiešām ir vienīgais uzņēmums, kurš oficiāli ražo šādus galdus.

Realizējot projektu, mēs tiešām vēlējāmies, lai tas būtu oficiāli un starptautiski atzīts šoudauna galds, nevis pakaļdarinājums. Kā papildinājumu pievienojām izziņu no Latvijas Neredzīgo sporta savienības, lai paskaidrotu, kāpēc galda ražotājs ir tikai viens.

Arī turpmāk pieteikuma sagatavošanas laikā saskārāmies ar to, ka katrai precei, kuru vēlējāmies iegādāties, arī bija nepieciešama tehniskā specifikācija, bet to nebija pārāk grūti sagatavot. Vismaz sākumā tā likās. Sākotnēji šos piedāvājumus paņēmām no interneta veikaliem, bet vēlāk konsultācijās mums paskaidroja, ka jāiet uz veikaliem personīgi, lai izveidotu piedāvājumu tieši mums, un to arī darījām.

Lai varētu iegādāties portatīvo datoru, vajadzēja no veikaliem oficiālu piedāvājumu, kurš it kā apliecina to, ka brīdī, kad vēlēsimies iegādāties attiecīgās preces, mums tās tiks pārdotas par piedāvājumā norādīto cenu.

Tālāk sarežģījumi radās pie ekrānlasošās programmas izvēles. Tā kā Jaws ir dārgs, sākotnēji to plānojām izmantot demo versijā, bet, tā kā tas ir nedroši un nepastāvīgi, izvēlējāmies izmantot bezmaksas alternatīvu NVDA.

Tā, nu, mēs 2. aprīlī iesniedzām projektu «Šoudauns Alūksnē». Lai gan mūs brīdināja, ka projekta apstiprināšana būs samērā ilgs process, tomēr cerējām, ka gan jau tik traki nebūs.

Maija sākumā saņēmām zvanu no LAD, ka Alūksnes lauku partnerība to bija atzinusi par labu esam un atbilstošu visām prasībām. Pirmajā konsultācijā mums lūdza smalkāk paskaidrot, kādiem mērķiem tiks izmantots portatīvais dators, kā arī lūdza izskaidrot samērā neparastā šoudauna galda funkcijas un speciālo datorprogrammu aprakstu.

Pēc šīs sarunas mums atbildēja, ka mēneša laikā projektu varētu apstiprināt. Mēs cerējām, ka jau rudenī varētu atklāt šou-dauna pirmo sezonu un Baltā spieķa dienas pasākumā galds būtu Alūksnē.

Sekoja divu mēnešu klusums, no LAD nebija ne ziņas. Jūnija beigās dienestā uzzināju, ka viņu darbiniekiem ir daudz darba un mūsu projekts ir nolikts maliņā.

Viens no LAD noteikumiem bija, lai mēs tomēr pameklējam otru šoudauna galda ražotāju, citādi nevarot apstiprināt projektu, neskatoties uz izziņu, ka šis ir vienīgais oficiālais ražotājs.

Tā, nu, mēs atkal sākām rakt internetā un tiešām atradām Vācijā organizāciju, kurā iespējams pasūtīt šoudauna galdu! Tas gan nav rūpnieciski ražots un starptautiski pazīstams, bet mums bija otrs piedāvājums, un tas bija tieši tas, kas LAD vajadzīgs.

Kaut arī LAD pārstāvji ziņoja, ka apstiprināšana esot tikai nedēļas vai divu jautājums un mēs jau varot meklēt priekšapmaksas rēķinus, tomēr atkal pagāja mēnesis, un atkal nekādu ziņu.

Augustā atkal sazinājāmies ar LAD, mūs informēja, ka daudzo darbu dēļ viss atkal kavējas un vēl nepieciešami daži labojumi — nevis skenēti un sūtīti pa e-pastu, bet orģināli ar parakstiem.

Vācām visu iepriekš sūtīto un jaunos papildinājumus un domājām, kā lai līdz nedēļas beigām aizgādājam tos uz Gulbeni, jo, kā teica, būs sēde, un, lai varētu apstiprināt, ir svarīgi, lai visi orģināli ir uz vietas. Mums paveicās, jo no Alūksnes lauku partnerības uz Gulbeni brauca pārstāvis, un mēs savus papīrus varējām iedod.

Sekoja atkal klusums trīs nedēļu garumā. Nevaram saprast, kas notiek. Zvanīt vai rakstīt arī neērti, neizskatīsies labi. It kā bija jābūt sēdei, un varbūt ir pieņemts lēmums, kurš mums ir svarīgs!

Tā, nu, rakstīju LAD. Izrādās, darbiniekiem bijis atvaļinājums, un sēde, uz kuru tik steidzami vajadzēja nogādāt papīrus, nav notikusi. Tā, nu, atkal mums jāgaida. Ilgi jau vairs nebūšot, pavisam drīz.

10. septembra pievakarē saņēmām prieka pilnu vēsti — projekts apstiprināts! Atliek tikai sagaidīt oficiālo lēmumu, un tad tiešām varot sākt kārtot papīrus.

Devāmies uz veikaliem pēc priekšapmaksas rēķiniem. Datorpreču veikalā atklājām, ka piedāvājums jau sen mainījies un jāpiemeklē citas ekvivalentas preces.

Par tām, protams, bija jāraksta paskaidrojumi — kāpēc iepriekšplānotās tiek aizstātas ar citām, sākot ar datora peli un beidzot ar pašu datoru.

Tāpat arī čehiem bija mainījusies šou-dauna galda cena, un mums atsūtīja rēķinu pat par simts eiro vairāk.

Kā jau tas projektos notiek, šāds variants mums vairs nederēja, ar čehiem varējām vienoties, ka jāpaliek pie iepriekš piedāvātās cenas.

Šobrīd jau visi dokumenti ir sakārtoti un izmaiņas apstiprinātas, tā kā atliek sākt plānot projekta realizāciju.

Kopumā šī projekta sagatavošanā un apstiprināšanā pagāja septiņi mēneši. Jāsaka, gandarījums ir liels, jo šis būs pirmais oriģinālais šoudauna galds Latvijā, un ceram, ka nākotnē arī mūsu spēlētāji piedalīsies turnīros un sacensībās!

Tāpat no šī gada novembra beigām vai decembra sākuma Alūksnē biedriem būs pieejams portatīvais dators ar ekrānlasošo un ekrānpalielinošo programmu. To varēs izmantot, lai internetā atrastu kādu sev svarīgu informāciju, izlasītu jaunākās ziņas, apmeklētu forumus, iepazītos ar LNB mājaslapu, sagatavotu iesniegumus dažādām institūcijām un citas sev svarīgas lietas.

Šoudauna galdu čehi lielo pasūtījumu dēļ gan sola tikai uz nākamā gada martu, bet laiks paiet ātri, un nepagūsim ne attapties, kad jau spēlēsim šoudaunu ar lieliem panākumiem!
Par turpmāko šī projekta norises gaitu pastāstīšu, kad būs taustāmi rezultāti.