Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Viegliem rikšiem pirmais gads

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 12 - 2013

 

Nodaļa — Redaktores sleja

 

Viegliem rikšiem pirmais gads

Anita Zvirgzde

Viens gads jau atkal pagājis, un laiks atskatīties uz padarītiem darbiem.

Rosmes izdošanu Latvijas Neredzīgo biedrība pārņēma no SIA «Brailinform» 2012. gada septembrī, un es tiku aicināta par žurnāla jauno redaktori no 1. novembra, bet SIA «Brailinform» tika likvidēts. Sākums bija grūts — žurnāla saturiskais līmenis bija zems, drukas kvalitāte neatbilda cilvēku ar redzes invaliditāti prasībām, tehniskais nodrošinājums — datori, printeri, diktofoni, fotoaparāts — redakcijā bija nolietots vai vispār nebija. Patiesībā, redakcija izskatījās kā īsts Sūnu ciems. Bija gada beigas, lasītāju interese abonēt Rosmi nākamam gadam — gandrīz nekāda. No iepriekšējiem darbiniekiem redakcijā atstāju strādāt tikai vienu — Braila korektori Initu Ozoliņu. Tā, nu, mēs divatā un kopā ar dažiem brīvprātīgajiem ķērāmies pie darba!

Vispirms ieskrūvējām jaunas spuldzītes lustrās, lai skats uz dzīvi pavērtos skaidrāks, un sākām tīrīt redakcijas telpas — zirnekļa tīklus un putekļu kalnus izmēzām, bet piekaltušos traukus, saķepušo linoleju un pleķainos logu stiklus izberzām spožus. Daudz atkritumu maisu tika izmests tanīs dienās, līdz beidzot varēja kaut cik uzelpot redakcijas telpās! Printerim veicām tehnisko apkopi, un kopā ar datormākslinieku izstrādājām žurnālam speciālus palielinātos fontus, kas viegli lasās gan ar brillēm, gan lupu. Žurnāla izdošanas datumi pirms tam regulāri tika iekavēti, tāpēc gada beigās mums tos strauji vajadzēja labot — jau 13. novembrī izdevām oktobra numuru, tūlīt sekoja novembra žurnāls, bet pirms Ziemassvētkiem lasītāji jau šķirstīja decembra Rosmi. Uh, tas bija ļoti saspringts darbs — tik īsā laikā izdot trīs žurnāla numurus!

Bet, sākot ar 2013. gadu, žurnāla izdošanas grafiks noregulējās atbilstoši līgumam ar Labklājības ministriju — ne vēlāk kā līdz mēneša 25. datumam. Turklāt ministrija 2012. gada beigās atrada no saviem līdzekļiem mums piešķirt naudu jauna printera iegādei. Nu, arī drukas kvalitāte žurnālam bija atrisināta.

Kad, nu, dažas lietas sakārtotas — druka un burtu lielums, bija jāķeras pie satura kvalitātes. Reizi mēnesī redakcijā tika organizētas atvērto durvju dienas jeb autorvakari (vēl arvien katra mēneša 2. ceturtdienā pl. 16), kad pie tējas vai vīna glāzes ikviens var nākt ar savām idejām, ierosinājumiem par žurnāla kvalitāti. Tā ir iespēja arī lasītājiem tikties ar Rosmes redakciju un autoriem, lai vienkārši parunātos par dzīvi.

Žurnālā vairs netiek rakstīts, piem., par dillēm, skaistumkopšanu vai kosmosu. Vairs nekādu bezjēdzīgu pārpublicējumu! Šis ir vienīgais žurnāls Latvijā, kas raksta par aktualitātēm, kuras svarīgas cilvēkiem ar redzes invaliditāti — par to, kas notiek Latvijas Neredzīgo biedrības organizācijās, par sociāliem jautājumiem, kas skar šos cilvēkus, un jaunumiem citās invalīdu organizācijās. Varu pateikt atklāti — materiālu man iekrājies tik daudz, ka varētu katru mēnesi izdot vismaz divus šādus žurnālus! Latvijā ir daudz, par ko rakstīt šajā jomā! Ja tikai būtu vairāk cilvēku redakcijā. Tomēr naudas ir tik, cik ir. Jaunajā gadā gaidām, kad pavērsies iespēja atvērt divas subsidētās darbavietas.

Atzīstu, šī gada laikā, kopš esmu Rosmes redaktore, nav sanācis atrast vietu žurnālā jūsu literāriem darbiem. Vienmēr pirmie rindā nostājas aktuālie raksti. Tas man liek aizdomāties par citiem projektiem, kuros izmantot cilvēku ar redzes invaliditāti radošos talantus. Ir ieceres, ir jau iestrādes. Nākamajā autorvakarā mēs tās apspriedīsim, lai tiem putekļiem nebūtu kur krāties.

Labprāt vēlētos saņemt jūsu vēstules ar Rosmes vērtējumu, laba vēlējumiem un ieteikumiem jaunām publikācijām — par kādām tēmām jūs vēlētos, lai Rosme rakstītu, par kādiem jums zināmiem un interesantiem cilvēkiem vai gaidāmiem lieliem notikumiem jūsu vai kāda cita dzīvē vēlaties, lai mēs rakstītu! Rosme ir savējo žurnāls, un tāds tas arī paliks.

Lai šī savējo sajūta ienāk jūsmājās ar Ziemassvētku smaržām un īstenu draugu blakām! Tad arī 2014. gads veikliem Zirga rikšiem paskries kā vējš un nesīs pelnītos darba augļus vieglām rokām!

Paldies par jūsu uzticēšanos, sirsnību un mīlestību!

Rosme-Vāks