Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Esi svētīts, lielo un maziņo svecīšu lējēj!

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 3 - 2013

Nodaļa – Latvijas Neredzīgo bibliotēka


Esi svētīts, lielo un maziņo
svecīšu lējēj!

Ināra Zeltiņa
LNerB Rēzeknes filiālbibliotēkas vadītāja

Jau izsenis februāra sākumā senie latvieši atzīmēja Sveču dienu. Tai par godu februāris tiek dēvēts par Sveču mēnesi. Latviešu tautas ticējumi šīs dienas nozīmi skaidro šādi: tas ir ziemas vidus, kad vēlams stipri smieties, lai būtu jautrs un labs gads. Viena no svarīgākajām šīs dienas tradīcijām bija sveču liešana, jo ticēja, ka tieši Sveču dienā lietās sveces deg visgaišāk un izlietojas vistaupīgāk.

Lai apgūtu sveču izgatavošanas māku, Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Rēzeknes filiālbibliotēka 4. februārī aicināja savus lasītājus uz sveču liešanas radošo darbnīcu. Sveču lējēji bija ieradušies kuplā skaitā — ne tikai vietējie rēzeknieši, bet arī no Aglonas un pat no Preiļiem. Radošo nodarbību vadīja un ar sveču liešanas tehniku iepazīstināja Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas skolotāja Inga Zeltiņa. Nodarbības sākumā vadītāja pastāstīja par svecēm un to veidiem, iepazīstināja ar dažādiem sveču izgatavošanai nepieciešamajiem materiāliem. Tika demonstrēti dažādi vasku veidi. Katrs pats varēja tos pataustīt, pasmaržot un salīdzināt. Šoreiz noderēja mājās nekam nederīgās sveču atliekas un dedzināto sveču gali, ko bija sarūpējuši paši darbnīcas dalībnieki.

Nemaz nedomājām, ka sveču liešana izvērtīsies par interesantu un aizraujošu nodarbi. Vispirms tika sašķirotas sveču atliekas pa krāsām, tad visi aktīvi ķērās pie to smalcināšanas mazākos gabalos. Turpinājumā daži piedalījās degļu izgatavošanā, daži — vaska kausēšanā, citi lēja sveces formās, vēl citi nesa ārā atdzist. Darbiņš atradās ikvienam. Sveču liešana ļāva sajusties kā māksliniekam, skulptoram un pavāram vienā personā, izbaudot krāsu, smaržu un formu dažādību.

Pasākuma noslēgumā dalībnieki secināja, ka sveču izgatavošana mājas apstākļos neprasa ne daudz laika, ne daudz naudas, un tas it nemaz nav sarežģīts process. Iespējams iztikt ar to, kas ir pa rokai, ja tikai ir labs noskaņojums.

Apspriežot un izrunājot, ko simbolizē dažādu krāsu sveces un kādas krāsas svece atbilst katrai horoskopa zīmei, sveču liešanas radošās darbnīcas dalībnieki teica uz redzēšanos un lūdza, lai aicinot atkal uz nākamo interesanto pasākumu bibliotēkā.