Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Laimas skaitāmpantiņu grāmata

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 3 - 2013

Laimas skaitāmpantiņu grāmata

Anita Zvirgzde

5. martā Latvijas Neredzīgo bibliotēkas lasītavā bija īpaša diena — Laimas Locānes «Alfabēta un ciparu skaitāmpantiņu» grāmatas atklāšanas svētki. Māmiņa saviem trim bērniem, sieva un labs draugs savam vīram, bet kopš šīs dienas — arī dzejniece.

«Patiesībā, tikai skaitāmpantiņi,» kautrīgi piebilst Laima, kad izvaicāju par ideju — rakstīt bērniem. «Kad piedzima pastarīte Annija, meklēju, kā vēl varētu sevi realizēt. Jau bērnībā man padevās rakstīšana, bet vienmēr to atliku.»

«Mēs visi nākam no bērnības,» saka Laima. «Un tad es vēl biju redzīga.» Bet nav skumjas šajā stāstā, jo savā pirmajā grāmatā Laima Locāne dzejoļos iepinusi stāstus par laukiem, ziediem, redīsiem un mākoņiem. Par savas bērnības mākoņiem. Kad viņa tos vēl redzēja lielus, zilus un baltus. Laimas dzīvē vienmēr bijusi liela nozīme grāmatām, pārsvarā gan audiogrāmatām vai Braila rakstā. Tāpēc arī mazajai Annijai gribējusi iedot šo burvīgo grāmatas sajūtu. Veikalu piedāvājums šķitis nabadzīgs, tāpēc nācies pašai ķerties pie darba.

Pirmie pantiņu uzmetumi lieti derējuši Annijas bērnudārza grupiņā, mācoties alfabēta burtus kopā ar citiem bērniem. Tur arī saņēmusi pirmos komplimentus ar vēlējumu publicēt savu grāmatu. Tomēr bija jāpaiet laikam, lai sastaptos īstie cilvēki — Linda Abu Meri (Mūrniece) pagājušā gada pavasarī, intervējot Laimas vīru Pēteri Locānu, iepazina arī Laimas dzejotprasmi. Ar viņas iniciatīvu tika atrasts finansējums firmā, kurā Linda strādā, un arī izdevējs — nodibinājums «Fonds Mammām un Tētiem».

Vēl tikai 2010. gada septembrī Straz-dumuižas bērni pirmajā skolas dienā saņēma tepat, Strazdumuižas Dienas centrā, printētas lapiņas ar Laimas skaitāmpantiņiem. Bet jau pēc trim gadiem tos var lasīt visā Latvijā.

Annija, kas grāmatas atklāšanas svētkos kautrīgi sēž blakus mammai, tur iespiestu rokās jauno grāmatiņu un jūtas tik lepna! Jo tā taču ir viņas mamma! Viņa var izstāstīt, cik labi mākslinieks Dāvis Nore pratis attēlot katra burtiņa stāstu, un ietvert savā balsī to burvīgo skaņu, kad bērns lasa.

Ar izdevēja atbalstu grāmatiņu var lejupielādēt bez maksas fonda mājaslapā. Bet grāmatveikalos diemžēl grāmata nenonāks. Tā tiks dāvināta Latvijas bibliotēkām, skolām un sadarbības partneriem nākamās tirāžas drukāšanai. Ceram, ka jau drīzumā nāks klajā Laimas nākamā grāmatiņa.
Par ko? Bērniem ir jau pāris ideju...