Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Nekrologs

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 3 - 2013

Nekrologs

2013. gada 26. februārī pēc ilgstošas slimības stāja pukstēt Andra Rolles sirds.
Andris Rolle piedzima Ventspilī 1949. gada 21. februārī. Mācīties Andris sāka Ventspilī, tad Užavā. Vasarā, ganot govis, Andris saspridzinājās un jau septembrī turpināja skolas gaitas Rīgas vājredzīgo un neredzīgo bērnu internātskolas 6. klasē. Sākumā Andris vēl redzēja, pēc acu operācijas zaudēja redzi pilnīgi. Andris savus pārdzīvojumus un sāpes nerādīja citiem. Viņš iemācījās labi orientēties, slidoja un slēpoja, viņam labi padevās mācības, it īpaši vēsture. Skolas turnīros Andris guva panākumus šahā. Kopā ar Juri Lārmani gāja uz uzņēmumu, kur piedalījās turnīros kopā ar tā laika Neredzīgo biedrības šaha grandiem Jāni Sloku, Dagni Baumani, Eduardu Ķīsi, Aleksandru Lāci u. c. Esot bijis arī tā, ka Andrim grāmata uz sola, šaha galdiņš — zem sola.

Darba gaitas Andris sāka Rīgas Mācību ražošanas uzņēmumā, kur strādāja no 1968. līdz 1995. gadam. Izgatavoja pudeļu sukas, krāsotāju otas. 1978. gadā Andris iepazinās ar Veltu, kas viņu pavadīja uz šaha sacensībām. Abi viens otram iepatikās, nodibināja ģimeni, un 1980. gada 28. oktobrī piedzima dēls Mārtiņš.

Andris turpināja pilnveidot savu meistarību šahā, gūstot meistara kandidāta kvalifikāciju un aizstāvot Latvijas Neredzīgo biedrības intereses tās izlases sastāvā spēlēs arī ar redzīgiem Latvijas šahistiem. Dēlu Mārtiņu Andris iemācīja slidot, slēpot, braukt ar riteni, viņš radīja dēlā interesi par sportu. Vēlāk jau Mārtiņš lasīja tēvam priekšā laikraksta «Diena» publikācijas, īpaši par sportu.

1985. gada rudenī ģimene saņēma dzīvokli Juglas ielā 12. Andris Rolle daudz klausījās grāmatas kasetēs, viņam patika reizēm aiziet uz 8. korpusa galu pie «raudu mūra», kā viņš teica, un aprunāties ar gudriem cilvēkiem: Aleksandru Svilānu, Kārli Kalniņu, Bruno Pažarecki u. c. Patika staigāt pa ciematu, aiziet arī pāri ielai ar Vilni Meijeru. Andrim bija visai oriģināla nostāja par naudu — «Pietiek, ka es to nopelnu. Kāpēc man vēl jāiet to saņemt? Lai to dara sieva!»

Man kopš skolas gadiem Andris bija autoritāte. Pēdējos gados man bija svarīgs Andra vērtējums par kādu manu uzstāšanos radio vai koncertu.
Izsaku vizdziļāko līdzjūtību Andra Rolles tuviniekiem — sievai Veltai, dēlam Mārtiņam, vedeklai Ingai, brāļiem Auseklim un Jurim, māsām Inesei un Laimdotai, Andra draugiem, bijušajiem darbabiedriem un visiem, kam sāp Andra Rolles aiziešana.


Vladimirs Krops