Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Runājošo Nokia tālruņu laikmets beidzies

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 3 - 2013

Nodaļa – Tehnoloģijas


Runājošo Nokia tālruņu laikmets beidzies

Mārtiņš Zvaigzne

2013. gada 24. janvārī somu kompānija Nokia paziņoja, ka pērn izlaistais Nokia 808 PureView ir pēdējais mobilā tālruņa modelis, kurā uzstādīta operētājsistēma (turpmāk OS) Symbian. Tas nozīmē, ka pie mums tik ierastie, ar taustiņiem vadāmie, tā saucamie «runājošie» telefoni jau pārskatāmā nākotnē pilnībā izzudīs no veikalu piedāvājuma. Vai no tā izriet, ka neredzīgiem cilvēkiem turpmāk būs liegta iespēja patstāvīgi lietot mobilo telefonu, pašiem veicot visus nepieciešamos iestatījumus un izmantojot vairumu ierīcē pieejamo funkciju? Nē, vienkārši šobrīd kļuvis skaidrs, ka arī mūsu ikdienas dzīvē ir sācies skārienjūtīgo tehnoloģiju laikmets.

Kas ir viedtālrunis
Jau vairākos pēdējos Nokia modeļos ar OS Symbian bija skārienjūtīgi vadības elementi, lai gan pārsvarā ciparu un teksta ievade joprojām palika ar fiziskajiem taustiņiem. Turpmāk visi jaunie Nokia būs ar OS Windows Phone, kurā diemžēl nav pilnvērtīgas pieejamības lietotājiem ar nopietniem redzes traucējumiem. Šie tālruņi varētu izrādīties ērti daudziem vājredzīgajiem, kuriem Windows Phone 8.0 piedāvā ērtus vadības žestus kontrastu un palielinājuma iestatīšanai, taču cilvēkam bez redzes iespējām šeit paredzētas tikai atsevišķas balss komandas zvanu veikšanai, kā arī tiek atskaņota informācija par ienākošo zvanu.

Lasītājam, kurš neorientējas mobilo tehnoloģiju pasaulē, var rasties jautājums: kāpēc tālrunim vajadzīgas šīs dažādās OS un ar ko tās atšķiras? Cilvēkam, kurš tekstu uz mobilās ierīces ekrāna nespēj izlasīt ar acīm, nav pilnvērtīgu iespēju lietot tālruni savādāk, kā vien saņemot ar runas sintēzi atskaņotu informāciju. Taču, lai runas jeb balss sintēze varētu pavēstīt aktuālo informāciju no tālruņa ekrāna, jābūt kādai ekrānlasošajai programmai, kas šo tekstu spēj nolasīt un nodot iestatītajai balsij. Savukārt, ekrānlasošo programmu iespējams uzstādīt tikai telefonos, kas darbojas ar kādu noteiktu OS, kurai šī programma speciāli izstrādāta. Mobilos tālruņus ar šādām OS latviešu valodā sauc par viedtālruņiem. Ne katrs tālrunis, kurā iebūvēta balss sintēze, būs viedtālrunis — nospiesto ciparu taustiņu atskaņošana ar balsi vēl nenozīmē ekrānlasītāja klātbūtni attiecīgajā ierīcē.

Izplatītākās OS
Aplūkosim mobilo tehnoloģiju tirgū izplatītākās OS. Pāris no tām jau minējām — OS Symbian ir atrodama uz vairuma no līdz šim izlaistajiem Nokia tālruņiem. Tajā ir gan latviešu runas sintēze, gan iespējams uzstādīt ekrānlasošās programmas. OS Windows Phone, ar kuru darbojas jaunākie Nokia un arī daži citu ražotāju viedtālruņi, nav apgādāta ar ekrānlasošo programmu, sniedzot tikai balss ziņojumus par atsevišķiem notikumiem.

Taču pēdējos gados pasaules un arī Latvijas tirgu iekarojuši viedtālruņi ar OS Android, kurus mums piedāvā dažādi ražotāji — Samsung, Sony, HTC, LG, Motorola un citi. Visiem šiem telefoniem ir skārienjūtīgie ekrāni, bez kuriem tie nav vadāmi. Atsevišķiem modeļiem ir arī izbīdāmās qwerty tastatūras — tālruni pagriežam uz sāniem un it kā izvelkam apakšējo daļu uz savu pusi jeb var teikt gluži otrādi, pabīdām virsējo, ekrāna daļu prom no sevis, atsedzot miniatūru, kompaktu, bet pēc taustiņu izkārtojuma datora klaviatūrai ļoti līdzīgu paneli. Izbīdāmā tastatūra var būt arī tālruņiem ar OS Windows Phone un pat atsevišķiem Nokia modeļiem ar OS Symbian, tāpēc tās klātbūtne vēl nenorāda uz konkrētu OS tālrunī. Atgriežoties pie Android, jāsaka, ka šajā sistēmā tiek piedāvātas plašas nevizuālās pieejamības iespējas — tā ir īsta dāvana mobilā interneta lietotājiem.

Tāpat pasaulē populāri ir kompānijas Apple ražotie iPhone viedtālruņi ar operētājsistēmu iOS, kas ērti vadāmi caur skārienjūtīgo ekrānu. iPhone iemantojis lielu popularitāti starp mums līdzīgiem cilvēkiem ārzemēs, taču latviešu lietotājam tajos ir viens būtisks trūkums — šajā OS nav pieejama latviešu runas sintēze. Lai gan šī ražotāja izstrādātās ierīces un programmatūra mēdz būt dārgāka par konkurentu piedāvātajiem produktiem, iebūvētais ekrānlasītājs VoiceOver ir pieejams bez papildu maksas.

Tātad, ja gribat runājošu viedtālruni, kam būtu ierastie ciparu un vadības taustiņi, tad jums jāpasteidzas ar tā iegādi — dzīve rit strauji, un vecie tālruņu modeļi ātri pazūd no veikalu plauktiem. No savas pieredzes varu ieteikt Nokia C-5-00, kura vienīgais būtiskais trūkums ir bezvadu tīkla jeb WiFi adaptera neesamība.

Ekrānlasītāji
Nokia tālruņos ar OS Symbian neredzīgiem lietotājiem pastāv vairāki pieejamības risinājumi. Pirmais un pats elementārākais no tiem ir balss palīgs, kuru nekādā gadījumā nevar saukt par ekrānlasītāju — šis tālruņa režīms dod pieeju vienīgi dažām telefona pamatfunkcijām, pirmkārt, zvanu iespējām un pulkstenim. Ja tālrunī ir uzstādīta latviešu valoda, tad tas darbosies ar Nokia TTS latviešu balsi, tātad būs latviešu valodas runas sintēze. Balss palīgam paredzēta iespēja nolasīt arī SMS, taču diemžēl to mēs jau dzirdam zemas kvalitātes angļu balsī. Līdzīgi arī balss komandas tālruņa vadīšanai un zvanu veikšanai latviski nestrādā. Tieši tāpēc pilnvērtīgai telefona izmantošanai neredzīgam lietotājam obligāti nepieciešama ekrānlasošā programma. Ir trīs iespējamie varianti: divi maksas un viens bezmaksas. Visi trīs strādā ar latviešu balss sintēzi.

Caur LNB Tiflotehnikas kabinetu kā uz valsts apmaksātu tehnisko palīglīdzekli iespējams pieteikties ekrānlasošās programmas Talks saņemšanai, lai gan pieredze rāda, ka rinda ilgst vismaz gadu un šodien pirktam tālrunim programmatūru jūs saņemsiet labākajā gadījumā nākamgad. Gan šo, gan konkurējošo un nedaudz lētāko ekrānlasītāju Mobile Speak joprojām iespējams iegādāties arī internetā tieši no izstrādātājiem, taču ekrānlasošās programmas cena var pārsniegt telefona aparāta cenu, tamdēļ uz šo programmu komerciālu iegādi jūs nemudināšu, bet pastāstīšu par trešo ekrānlasītāju — Nokia Screen Reader (NSR).

To var bez maksas iegādāties Nokia veikalā, reģistrējot savu lietotāja kontu un lejupielādēt tieši savā tālrunī. Šāds variants prasīs interneta pieslēgumu caur jūsu telefonu un, ja tam nebūs pieejams minētais WiFi jeb bezvadu tīkls, tad mobilo pakalpojumu operators var iekasēt maksu par datu lietojumu. Mūsdienās gan vairums mobilo tarifu plānu ietver pietiekami lielus bezmaksas datu apjomus, lai šāda lejupielāde neietekmētu jūsu nākamo rēķinu. Ja izvēlētais tarifs tādu variantu nepieļauj, tad ir iespēja palūgt šīs programmas instalācijas failu kādam paziņam, kurš to ir instalējis savā tālrunī, pārkopēt sava tālruņa atmiņā un instalēt programmu no tās. Ja jums praktiski nav redzes atlikuma un telefonā nav vēl uzstādīts kāds cits ekrānlasītājs, ieteicams šo procesu veikt ar redzīga asistenta palīdzību. Instalācijas sākumā tiks piedāvāts izvēlēties programmas valodu (vienu no 36 variantiem), starp kuriem nebūs latviešu. Ja ierīcē ir iestatīta latviešu valoda, tad NSR vienalga tiks instalēts oriģinālajā, tātad angļu variantā. Atskanēs Nokia TTS balss, visticamāk arī tā būs angļu.

Pēc instalācijas pabeigšanas balss uzstādījumus var mainīt, atverot tālruņa galveno izvēlni (Programmas/Instalācijas), un kā beidzamais punkts tur būs parādījies Nokia Screen Reader. Atveram to ar vidējo izvēles taustiņu un nokļūstam pie NSR iestatījumiem, pirmais no kuriem atbild par ekrānlasītāja darbību: On — ieslēgts, Off — izslēgts. Ja tas atradīsies On režīmā, tad ekrānlasītājs sāks runāt, līdzko nākamreiz pēc izslēgšanas vai baterijas pilnīgas izlādes atkal ieslēgsiet tālruni. Otrais iestatījums «Voice» atbild par runas sintēzes izmantoto balsi. Visticamāk, jums tiks piedāvāti 2 varianti: Nokia un Nokia HQ. Ja atzīmēts otrais, tad iezīmējums jāmaina uz vienkārši Nokia, un šādā gadījumā, ja tālruņa valoda ir latviešu, pēc neilgas pauzes atskanēs Nokia TTS latviešu balss.

Trešais iestatījums šajā sarakstā ir Volume jeb skaļums: to pēc saviem ieskatiem varam mainīt no 1 līdz 10. Skaļumu varam regulēt arī, kad NSR iestatījumi ir aizvērti. Izmantojam navigācijas taustiņus jeb t. s. džoistiku — uz četrām pusēm vērstos taustiņus ap Nokia tālruņa vidējo izvēles pogu. Nospiests un neilgu mirkli pieturēts, navigācijas taustiņš uz augšu palielinās balss skaļumu par vienu ciparu, bet uz apakšu — samazinās. Tieši tāpat nospiests un nedaudz aizturēts labais navigācijas taustiņš nolasīs aktuālo informāciju no ekrāna, bet kreisais — ziņojumu joslu. Šīs taustiņu komandas darbojas ar nebloķētu telefona ekrānu. Ja tas ir bloķēts, jebkura navigācijas taustiņa nospiešana, pat to neaizturot, jums nosauks pulksteni, kā arī baterijas uzlādes un mobilo datu tīkla līmeņus.

Neierasts sākotnēji varētu likties Nokia TTS latviešu balss skaitļu nolasīšanas veids — mēs tos dzirdam pa atsevišķiem cipariem, taču tur diemžēl neko nevar mainīt. Tāpat NSR, atšķirībā no abiem maksas ekrānlasītājiem, ar latviešu balsi pieturzīmju nosaukumus izrunā krieviski un pirms lielajiem burtiem saka vārdu «Zaglavnije». Tā ir šīs programmas izstrādātāju neizdarība, pirms laišanas klajā netestējot savu produktu attiecīgās valodas pratēju vidē. Taču visi latviešu burti ar mīkstinājuma un garumzīmēm tiek izrunāti korekti, tāpat arī ciparu nosaukumi ir latviski.

Nokia tālruņu modeļi
Pilns saraksts ar Nokia tālruņu modeļiem, kuros iespējams instalēt bezmaksas ekrānlasītāju Nokia Screen Reader: Nokia 500, 603, 700, 701, 808 PureView, 5320, 5530, 5630, 5730, 6120, 6121, 6210, 6220, 6700 Slide, 6710, 6720, 6790, C5-00, C5 5MP, C6-00, C6-01, C7, E5, E52, E55, E6-00, E63, E66, E7, E71, E71x, E72, E73, E75, N78, N79, N8, N85, N86, N96, N97, N97 Mini, X6 un X7.

Nokia Screen Reader sniedz neredzīgam lietotājam iespēju bez maksas izmantot lielāko daļu telefonā pieejamo funkciju. Vienīgais izņēmums ir Nokia kartes, kuras atbalsta tikai šī paša izstrādātāja «Code Factory» maksas ekrānlasītājs Mobile Speak. Taču NSR lietotājs GPS navigācijai bez problēmām var izmantot programmu Loadstone, kas jau vairākus gadus ir ļoti iecienīta neredzīgo vidū visā pasaulē.

Turpinājums sekos
Pieļauju, ka pēc šī raksta izlasīšanas varētu rasties jautājumi arī par neredzīgiem cilvēkiem piemērotas GPS navigācijas lietošanu, bet tam vajadzētu veltīt atsevišķu publikāciju kādā no turpmākajiem Rosmes numuriem. Nākamajā turpinājumā pastāstīšu par savu pieredzi, lietojot skārienjūtīgo tālruni Sony Xperia Pro ar OS Android.