Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Latvijā sāk darboties Servisa Suņu kustība

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 5 - 2013

Nodaļa – Suņi pavadoņi

Latvijā sāk darboties servisa suņu kustība
Gunta Bite

Saulainā svētdienas dienā, 14. aprīlī, Rīgā pie Latvijas Neredzīgo biedrības Strazdumuižas kluba pulcējās īpaši apmeklētāji — cilvēki ar redzes un kustību traucējumiem, viņu draugi un daudz suņu. Visi bija patīkami satraukti, cilvēki steidza zālē ieņemt labākās vietas, bet suņi — novaldīt prieku, satiekot savus sugas brāļus.

Tam bija vērā ņemams iemesls — tika svinēti Servisa suņu biedrības TEODORS atklāšanas svētki kopā ar suņa-pavadoņa Teodora 3. dzimšanas dienu.

Labradora retrīvera šķirnes suns Teodors izgājis suņa-pavadoņa apmācības Latvijā, Igaunijā, Somijā un jau otro gadu dzīvo Rīgā ar savu saimnieku Alekseju Volkovu, kurš ir LNB RC sociālais rehabilitētājs un šīs biedrības valdes priekšsēdētājs.

Biedrības mērķi
Biedrības TEODORS mērķis ir veicināt cilvēku ar īpašām vajadzībām pilnvērtīgu iekļaušanos sabiedrībā ar servisa suņu palīdzību: suņiem-terapeitiem, asistentiem un pavadoņiem.

Biedrībā apvienosies šo suņu turētāji, profesionāli kinologi, vetārsti, brīvprātīgie un atbalstītāji.
Šāda biedrība Latvijā jau sen bija nepieciešama, jo Latvijas valsts nav spējusi nodrošināt cilvēkus ar īpašām vajadzībām ar šiem speciāli apmācītiem suņiem. Tagad ir profesionāla organizācija, kas izglītos ģimenes, kuras vēlas iegādāties šādu suni, organizēs ziedojumu vākšanu suņu iegādei, apmācībai un uzturēšanai visas dzīves garumā, kā arī organizēs kucēnu audžuģimeņu kustību Latvijā. Lai attīstītu starptautisku sadarbību un pieredzes apmaiņu ar servisa suņu organizācijām pasaulē, biedrībā apvienojušies cilvēki ar starptautisku darba pieredzi servisa suņu jomā.

Svinību norise
Biedrības atklāšanas svētkos runāja tās divas dibinātājas: trimdas latviete Velga Zēgnere un kinoloģe Zaiga Kļaviņa. Un divi valdes locekļi: valdes priekšsēdētājs Aleksejs Volkovs un valdes locekle Anita Zvirgzde.

Uz biedrības atklāšanu bija atbraucis tās sadarbības partneris — Somijas suņu-pavadoņu skolas «Viiksi» dibinātājs Juha Herttuainens, kurš stāstīja par suņa-pavadoņa misiju, atbilstošākajām suņu šķirnēm un par Somijas valsts atbalstu suņu-pavadoņu un suņu-terapeitu kustības attīstībā. Pats Juha šajā jomā darbojas jau ilgus gadus un ir apmācījis jau 239 suņus-pavadoņus. Viņa darbs un sasniegumi novērtēti ar Somijas Valsts prezidenta apbalvojumu.

Svinību laikā cilvēki ar I grupas redzes invaliditāti tika aicināti izmēģināt pastaigāties ar suni-pavadoni. Gribētāju netrūka, un drīz vien parkā vienā ritmā atskanēja zābaku klaudzieni un ķepu maigā duna.

Bet kluba zālē pie svētku viesiem devās suņi-terapeiti — baltie Samojedu šķirnes suņi — kopā ar šo suņu audzētavas «Kenventaki» īpašnieci Ramonu Kārkliņu.

Pie skatītājiem droši devās suns Džero, kurš jau darbojas kā terapeits, savukārt, Gustavs, kurš vēl tikai uzsāks apmācības, tika uzcelts uz galda, lai ikviens samīlētgribētājs varētu viņam tikt klāt.

Liels prieks un mīlestība iemirdzējās sanākušo cilvēku, īpaši — bērnu, acīs. Smaids un ciešs apskāviens ap suņa kaklu liecināja par petterapijas nozīmību un efektivitāti. Neredzīgs puisītis, kuram līdz šim bija lielas bailes no suņiem un svinību sākumā skaļi uzvedās, šo petterapeitu klātbūtnē nomierinājās un pat uzdrošinājās viegli pieskarties Gustava spalvām. Tās bija tikai 15 minūtes suņu-terapeitu kompānijā, bet cilvēki jau sāka smaidīt!

Uz svinībām bija uzaicināti arī suņi-policisti no Valsts policijas Rīgas reģionālās pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Patruļpolicijas pārvaldes Kinologu nodaļas, kas rādīja savu prasmju paraugdemonstrējumus. Ar suņu-policistu ikdienas darbu un tā raksturu klātesošos iepazīstināja Kinologu nodaļas priekšnieks policijas kapteinis Egils Vinogradovs.

Aicinājums līdzdarboties
Svētki noslēdzās ar daudz laba vēlējumiem jaunajai biedrībai, dāvanām Teodoram un kopīgu fotografēšanos.

Biedrība izsaka pateicību savam galvenajam sadarbības partnerim — Latvijas Neredzīgo biedrībai!

Servisa suņu biedrība TEODORS aicina ikvienu, kas vēlas mainīt savu dzīvi un iegādāties servisa suni vai iegūt informāciju par to turēšanu, kopšanu un apmācību, sazināties ar biedrību pa e-pastu:
servisasuns@gmail.com
Vai zvanīt 29462975 (Zaiga Kļaviņa) vai 26204134 (Velga Zēgnere). Tāpat informāciju par iestāšanos biedrībā var iegūt pie «Rosmes» redaktores Anitas Zvirgzdes.

Servisa suņu biedrība aicina sadarboties ikvienu, kas vēlas atbalstīt šo Latvijā tik nepieciešamo kustību, lai cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem atvieglotu ikdienu.

Katram ir kādas prasmes un iemaņas, kas noderēs biedrības darbībai un attīstībai.
Ja vēlies ar tām dalīties, nāc uz Servisa suņu biedrību TEODORS!

 

Teodors