Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Suņi-pavadoņi Spānijā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 5 - 2013

Suņi-pavadoņi Spānijā
Sintija Ozoliņa
Tulkojums pēc interneta materiāliem

Pēc savas vizītes Spānijas nevalstiskās organizācijas redzes invalīdiem ONCE Suņu-pavadoņu Fondā Boadilja del Montē sociālo jautājumu konsultants Salvadors Viktorija pavēstīja, ka Spānijā vairāk nekā 200 Madrides iedzīvotāju ar redzes problēmām rēķinās ar suņa-pavadoņa palīdzību ikdienas dzīvē.

Topošos suņus-pavadoņus apmāca 100 kvadrātkilometru lielajā speciāli aprīkotajā centrā Spānijas pilsētā Boadilja del Monte. Šajā centrā tiek izstrādātas dažādas aktivitātes, sākot ar suņu dresēšanu un vairošanu, beidzot ar suņu apmācību par pavadoņiem.

Madrides pašvaldība finansējusi šī centra izveidi. Suņu-pavadoņu apmācību mērķis ir atvieglot mobilitāti un lietu pieejamību cilvēkiem ar redzes problēmām viņu ikdienas dzīvē.

Pamatā par suņiem-pavadoņiem tiek apmācīti labradora, zelta retrīvera un vācu aitu šķirnes suņu kucēni.

Pirmo savas dzīves gadu apmācāmie kucēni pavada pie saviem apmācītājiem, lai veicinātu suņu sabiedriskumu un pieradinātu pie dzīves ar cilvēkiem.

Pēc gada suņi iziet treniņus. Kad suņi-pavadoņi ir «absolvējuši» mācību iestādi, Fonds meklē katram sunim piemērotāko saimnieku atkarībā no suņa ātruma, garuma un svara.

2012. gada pirmajā pusgadā apmācības absolvēja 61 suns-pavadonis. Apmācītie suņi tika nogādāti uz vairākām Spānijas pilsētām.

Salvadors Viktorija stāsta, ka viņam bijis tas prieks iepazīties ar 54 profesionāļiem, kuri velta savu laiku, lai apmācītu suņus par pavadoņiem, tādējādi padarot dzīvi vieglāku vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem.

«Atšķirībā no spieķa, suns-pavadonis palīdz izvairīties no šķēršļiem un rada lielāku drošību.»
Viņš norāda, ka suņi-pavadoņi ir atļauti sabiedriskajā transportā un jebkurā citā sabiedriskā vietā.

Viktorija precizē, ka tikai 14 no 2012. gada pirmajā pusē apmācītajiem suņiem-pavadoņiem ir palikuši Madridē. Turklāt, viens no katriem pieciem suņiem-pavadoņiem, kas pavada cilvēkus ar redzes problēmām, atrodas Madridē.


Madrides pašvaldība sadarbojas ar ONCE kopš 2008. gada.

Pēc Viktorijas domām, «tas ir labākais, ko varam darīt, lai palīdzētu cilvēkiem ar redzes problēmām, jo suns-pavadonis šos cilvēkus padara neatkarīgākus.

Mēs turpināsim apmācīt suņus-pavadoņus, lai 25 tūkstošiem vājredzīgo cilvēku Spānijā padarītu dzīvi pēc iespējas neatkarīgāku.»


  Raksta avoti:
  www.abc.es
  www.europapress.es