Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Baltijas valstu neredzīgo skolu spartakiāde

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 7 - 2013

Baltijas valstu neredzīgo skolu spartakiāde

No 2013. gada 1. līdz 6. jūnijam Rīgā, Strazdumuižas internātvidusskolā tika rīkota gadskārtējā Baltijas valstu vājredzīgo un neredzīgo skolu spartakiāde, kurā piedalījās audzēkņi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas vājredzīgo un neredzīgo speciālajām skolām. Lai gan oficiāli šī spartakiāde skaitās sestā, taču tradīcija savstarpēji sacensties atsevišķos sporta veidos ir mērāma daudzos gadu desmitos.

Piecās dienās skolēni sacentās trijos sporta veidos (peldēšana, vieglatlētika un šoudauns (showdown)). Saprotams, ka bija svarīgi gan punkti, gan sekundes un metri, taču galvenais vadmotīvs ir savstarpējo draudzīgo saišu veidošana.

Katrā komandā bija kāds jau esošais savas nacionālās komandas dalībnieks — Rīgai — Konstantīns Mešalkins (vieglatlētika), Kauņai — Mindaugas Dvilaitis (peldēšana), Viļņai — Deividas Tilindis, Tartu- Roberts Latt (showdown), Marisa Vahter, Merlina Ader (vieglatlētika), taču galvenais uzsvars šajās sacensībās ir jaunie atlēti, kuru laiks pienāks tikai vēlāk…

Dalībnieki sacentās divās vecumu grupās līdz 16 gadiem un virs 16 gadiem. Konkurence bija sīva un, ņemot vērā medicīniskās klasifikācijas, bija grūti paredzēt uzvarētājus, jo, izmantojot rezultātu koeficientus, vietu sadalījums pēc finiša varēja mainīties. Peldēšanas sacensībās par uzvarētāju jaunākajā vecuma grupā 50 m brīvajā stilā kļuva Stina Niilus no Igaunijas un Rene Ruuth no Somijas. Vecākajā grupā uzvarēja Deniss Makņa no Rīgas.

50 m peldējumā uz muguras jaunākajā grupā ātrākā bija Stina Niilus no Igaunijas un Edgars Matakas no Kauņas. Vecākajā grupā nepārspēts palika Mindaugas Dvilaitis no Kauņas un Marisa Vahter no Tartu.

Par uzvarētāju 50 m brasā jaunākajā vecuma grupā atkal kļuva Stina Niilus un Žigimantas Matusevičius no Kauņas. Bet vecākajā grupā uzvaras laurus plūca Mindaugas Dvilaitis no Kauņas, bet meitenēm Merlina Ader no Tartu.

3x50 m stafetes peldējumā vecākajā grupā labāko laiku uzrādīja Tartu komanda, aiz sevis atstājot Rīgas un Viļņas komandas, bet jaunākajā grupā uzvarēja somu komanda.

Pēc atspirdzinošajām peldēšanās sacensībām nākošajā dienā sākās vieglatlētikas sacensības, kuru laikā sportistiem nācās ne tikai sacensties ar konkurentiem, bet arī cīnīties ar lielo svelmi LSPA stadionā. Sacensības noritēja godam, bez misēkļiem un pārkaršanas problēmām. 100 m jaunākajā vecuma grupā par uzvarētāju kļuva Ilmārs Lankovskis no Rīgas, bet meitenēm — Evelina Sulg no Tartu. Savukārt, vecākajā grupā ātrākais izrādījās Deividas Tilindis no Viļņas un Marisa Vahter no Tartu.

200 m distancē meiteņu konkurencē nepārspēta palika Stina Niilus no Tartu, bet zēniem — Raiko Jaeski no Tartu. Jauniešu grupā ātrākais bija Latvijas nacionālās komandas dalībnieks Konstantīns Mešalkins, bet jaunietēm — Marisa Vahter no Tartu.

Pēc īsajām sprinta distancēm kārta bija pienākusi 800 m skrējienam. Jaunākajā grupā ar atrāvienu par uzvarētāju kļuva Sofija Voronka no Rīgas, bet zēniem — Raiko Jaeski no Tartu. Turpretī jauniešiem labāko rezultātu uzrādīja Deniss Makņa no Rīgas, bet jaunietēm — Marisa Vahter no Tartu.

Paralēli skriešanas disciplīnām notika sacensības arī tāllēkšanā. Jaunākajā grupā vistālāk aizlēca Tartu komandas pārstāve Stina Niilus, bet zēniem — Raiko Jaeski no Tartu. Vecākājā grupā jaunietēm labāko rezultātu uzrādīja Marisa Vahter no Tartu, bet jauniešiem ar 5,55 m tālu lēcienu labākais bija Konstantīns Mešalkins no Rīgas.

Pēdējā sacensību dienā bija sacensības komandu šoudaunā, kurās piedalījās 7 komandas. Pirmo vietu izcīnīja Tartu komanda, 2. vietu — Kauņas 1. komanda, 3. vietu — Kauņas komandas, šoreiz Rīgas komandu atstājot bez medaļām 5. vietā.

Sacensību kopvērtējumā pārliecinoši labākā komanda bija no Tartu, izcīnot 17 zelta medaļas, savukārt, Rīgas komanda ar 6 zelta medaļām izcīnīja godpilno 2. vietu.

Pēc noslogotām un grūtām sacensību dienām bija pienākusi atpūtas un ekskursijas diena. Sportistiem bija iespēja apmeklēt gan Rīgas vecpilsētu, gan Rundāles pili un Tērvetes dabas parku, kas radīja patīkamu un draudzīgu atmosfēru sportistu starpā.


Rezultāti un attēli: www.lnssinfo.lv
www.lpkomiteja.lv

Sports-Vākam2