Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pieredzes uzkrāšana — apmaiņa

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 7 - 2013

Pieredzes uzkrāšana — apmaiņa

Lilija Spale

Mēs, rēzeknieši, šogad devāmies nu jau pēdējā projekta ietvaros rīkotajā pieredzes apmaiņas braucienā pie sev līdzīgiem biedriem — uz Jūrmalas TO.

Šī pieredzes apmaiņas brauciena moto: «Es varu, tu vari, mēs varam!»

Uzsākām braucienu agrā rīta stundā, lai radoši izmantotu katru minūti braucienā. Mūs prasmīgi un saprotoši vadīja, par mums visu brauciena laiku rūpējās projekta Rēzeknes TO koordinators Gunārs Dzindzuks un koordinatora palīdze Ināra Zeltiņa. Ja mēs varētu saskaitīt, cik reizes Gunārs izkāpa un iekāpa autobusā, lai mums palīdzētu, cik reizes piegāja pie katra autobusā… Paldies, Gunār, par Tavu labestīgo nostāju pret īpašiem cilvēkiem ar redzes traucējumiem!

Ik brīdi jutām, ka arī mēs esam sabiedrības veidotāji. Izklausās pēc slavas dziesmas, bet tās bija un ir rūpes ikdienā.

Jūrmalā, Kauguros mūs laipni sagaidīja Jūrmalas TO projekta koordinatore Iveta Vilka ar saviem līdzcilvēkiem. Pārrunās uzzinājām, ka Jūrmalas TO ir samērā jauna organizācija, aptver 70 biedrus. Jūrmalas TO darba telpas tik tuvu jūrai… Šķiet, ka mums darbadiena sāktos ar ūdens un jūras gaisa procedūrām. Dienas ritumā bija iespēja iepazīties ar Jūrmalas TO projekta dalībnieku darbu izstādi. Priecēja mājamatniecības darbi, idejas un iespēja sevi apliecināt šajā jomā. Šīs aktivitātes vadītājs Edgars Makovskis veikli piesaistīja mūs aktīvai darbībai. Kā sacīt jāsaka: «Mēs guvām pieredzi!» Citai mūsu biedru grupai bija iespēja piedalīties Ivetas Vilkas atklātā nodarbībā ēdienu gatavošanā, galdu klāšanā, arī nobaudīšanā brīvā dabā, neizpalika kopīga sadziedāšanās.

Izmantojām jūras piekrasti: relaksējoša pastaiga, izbaudījām jūras ūdens šalkas un jūras gaisu, foto meistari ķēra gan momentsituācijas, gan paši pozējām, lai pēc tam varētu atcerēties šos jauki pavadītos mirkļus Jūrmalā.

Pēc garšīgas maltītes un atpūtas pie jūras apmeklējām Jūrmalas Brīvdabas muzeju. Svaigs gaiss ar priežu joniem, jauks gida stāstījums — viss atpūtai un relaksācijai. Apmeklējām kino pilsētiņu «Cinevilla», kur uzņemtas latviešu kinofilmas «Rīgas sargi», «Rūdolfa mantojums». Šāda kino pilsētiņa — paliekošs ieguldījums ne tikai Latvijai, bet arī citām valstīm, tā ir vienīgā un pirmā Baltijā. Te domāts arī par vides pielāgošanu cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Bija iespēja mums iejusties dažādās kino vai teātra lomās, attiecīgi izmantojot «Cinevillas» tērpu krājumus. Iespaidi par šo apskates objektu — kolosāli!

Un ceļš mājup… Noguruši, bet ļoti apmierināti, jauniem iespaidiem un patīkamām emocijām pārpildīti devāmies atpakaļ ceļā. Mūsu asistente Ināra kā čakla bitīte aptekalēja mūs, piedāvājot gan rīta kafiju, gan vakariņu maltīti. Rēzeknē iebraucām jau tumsā, cilvēku izvadāšana tuvāk mājām vai pilsētas sabiedriskā transporta pieturai — viss izdomāts! Mūsu dalībnieku pateicība pieredzes apmaiņas brauciena organizētājiem par šo jauko pasākumu!