Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ziņas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 8 - 2013

ZIŅAS

— No 2013. gada 5. augusta LNerB bibliotēkas foajē tika izvietots Informācijas stends, kurā ievietoto informāciju var ņemt ikviens interesents.

— No 2013. gada 1. augusta līdz 10. novembrim LNerB piedalās akcijā «Zaļā bibliotēka», kurā aicina nest uz bibliotēku makulatūru un palīdzēt bibliotēkai dāvanā no Līgatnes papīrfabrikas saņemt papīru (vairāk lasiet «Bazūnē»).

— Par godu grāmatizdevēja Miķeļa Gopera 105. jubilejai bibliotēka no 1. augusta līdz 20. septembrim LNerB aicina bērnus piedalīties zīmējumu konkursā «Zelta ābele».

— LNB sadarbībā ar Finanšu ministriju un Latvijas Banku organizēs informatīvo materiālu izdali un apmācības cilvēkiem ar redzes traucējumiem par Latvijas pāriešanu uz Eiro valūtu. Sekojiet līdzi informācijai Rosmē un savās teritoriālās organizācijās!

— Finanšu ministrija vēlas pielāgot web lapu «eiro.lv», lai tā būtu viegli lasāma cilvēkiem ar redzes invaliditāti. Tāpēc LNB aicina savus biedrus, kuri aktīvi lieto internetu, testēt šo lapu un sūtīt ieteikumus pieejamības labojumiem uz rosme@lnbiedriba.lv.


— 2013. gada 16. augustā Strazdumuižas ciemata svētki Rīgā notika pilsētas svētku ietvaros. Vairāk nekā 800 ciemata iedzīvotājiem bija iespējams piedalīties radošajās darbnīcās, galda spēļu (domino, dambrete, šahs, neredzīgo teniss) uzvarētāju svinīgajā apbalvošanā, tika sumināti jaundzimušie bērniņi, kā arī iedzīvotāji, kuri sasnieguši cienījamo 80 gadu vecumu. Bērni varēja izvizināties zirga pajūgā un spēlēties piepūšamajā atrakcijā. Par tradīciju kļuvusi čaklāko puķkopju, kas viskošāk ir noformējuši savus balkonus un puķu dobes zem logiem, apbalvošana svētku laikā.

— 2013. gada 19. augustā Strazdumuižas Dienas centrā viesojās Omskas neredzīgo organizācijas pārstāvji un dalījās ar savu pieredzi.

— 2013. gada 21. augustā LNB notika noslēguma konference projektam «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucējumiem Latvijā» (par to lasiet 30. lpp.).

— 2013. gada 30. augustā notiks senioru jauktā kora «Jolanta» vārda dienas svinības Strazdumuižas klubā.

— RD Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja E. Aldermane pauda cerību, ka šī gada 1. septembrī Rīgas pilsētas biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām bezmaksas kopīgai lietošanai tiks nodotas telpas NVO namā: Laimdotas iela 42, Rīga. Būs pieejamas telpas pasākumu organizēšanai (tajā skaitā liela zāle ar skaņu aparatūru) un nepieciešamā aparatūra darbam un apmācībām. Telpas nebūs pieejamas organizāciju pastāvīgam darbam un mantu novietošanai. Tās būs koplietošanā un savlaicīgi jāpiesaka NVO nama administratoram.

— LM izstrādājusi «Pamat¬nostādnes sociālo pakalpojumu attīstībai 2014. — 2020. gadam».
Šis sociālās politikas plānošanas dokuments ir pieejams sabiedriskajai apspriešanai LM interneta vietnes sadaļā «Aktuāli» līdz 28. augustam. Iesaisties!

— No 8. līdz 25. septembrim divi LNB Jauniešu apvienības pārstāvji dosies uz Eiropas jauniešu sanāksmi Helsinkos, Somijā, kas tiek organizēts starptautiskā projekta «Looking For You» ietvaros.

— Cilvēki ar I grupas redzes invaliditāti varēs saņemt ESF līdzfinansētu pabalstu par asistenta pakalpojuma izmantošanu līdz 2014. gada beigām. To nosaka valdības atbalstītie grozījumi 13. augustā MK Notei-kumos par darbības programmas «Cilvēkresursi un nodarbinātība» papildinājuma apakšaktivitāti «Kompleksi atbalsta pasākumi iedzīvotāju integrēšanai sabiedrībā un darba tirgū». Papildu finansējuma piešķiršana 325 tūkstošu latu apmērā cilvēkiem ar I grupas redzes invaliditāti, kas izmanto asistenta pakalpojumu līdz 10 stundām nedēļā, ļaus saņemt pabalstu šim pakalpojumam arī 2013. un 2014. gadā.

— Nepieciešams pilnveidot asistenta pakalpojuma īstenošanu pašvaldībās, atzīst LM, analizējot līdzšinējo pakalpojuma ieviešanu pašvaldībās. Sākotnēji bija plānots, ka asistenta pakalpojumu pašvaldībās izmantos 2492 cilvēki ar invaliditāti. Analizējot izpildes rādītājus par maiju, iezīmējas tendences, ka strauji palielinās pieprasījums pēc pakalpojuma.Martā pakalpojumu saņēma 416 klienti, aprīlī — 725, maijā — 978. Ja šāda tendence saglabāsies un, ņemot vērā VDEĀVK izsniegto atzinumu skaitu, LM prognozē, ka pakalpojuma saņēmēju loks paplašināsies. Ņemot vērā iepriekšminēto, LM plāno izstrādāt grozījumus Invaliditātes likumā, kurus iesniegs izskatīšanai 2014. gada budžeta izstrādes laikā.

— Sociālās rehabilitācijas pakalpojumus turpmāk varēs saņemt arī strādājošie cilvēki (darba ņēmēji un pašnodarbinātie) ar funkcionāliem traucējumiem pensijas vecumā, tādējādi paplašinot sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņēmēju loku. Iepriekšminēto paredz 25. jūnijā valdībā apstiprinātie LM izstrādātie MK noteikumi par kārtību, kādā personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sociālās rehabilitācijas institūcijās, un prasībām sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējiem.

— Liepājas Neredzīgo biedrība uzsākusi jaunu projektu «Pilnveidojot sevi sabiedrībai». No 08.07.2013. līdz 31.12.2015.