Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Dakteri-klauni smīdina arī Strazdumuižas skolā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 1 - 2015

Dakteri-klauni smīdina arī Strazdumuižas skolā
Anita Zvirgzde

Pirms diviem gadiem Latvijā pirmo reizi bērnus sāka ārstēt ar smiekliem — pie darba ķērās jaunās profesijas pārstāvji dakteri-klauni P. Stradiņa bērnu slimnīcā Rīgā. Nu jau šī jaunā metode izplatās gluži kā slimība — jaunieši, mammas, brīvprātīgie labprāt palīdz sasmīdināt bērnus un pievērst viņu uzmanību skaistām, krāsainām un jocīgām lietām.

Arī mūsu Strazdumuižas skolā pagājušā gada nogalē dakteri-klauni kļuva par palīgiem lieliskajā projektā «Māksla radīt sajūtas», kas pēc Elīzas Danenfeldes iniciatīvas tika radīts programmas «Bridge It» ietvaros un paredzēts Strazdumuižas skolas 1. klases bērniem.

Projekta mērķis bija radīt interaktīvas nodarbības, kas būtu balstītas uz dažādām maņām un sajūtām. Paralēli skolas programmai ar savādākām metodēm bērni apguva prasmes sarunāties, radīja pozitīvas emocijas un iepazina viens otru.

Pirmajā nodarbībā caur deju bērni iepazina kustību sevī un rudenī, ko pēc tam paši atveidoja no māla. Otrajā nodarbībā kopā ar Ingu un viņas meitu Petru bērni iepazina dažādo garšu un smaržu pasauli, kā arī kopīgi pagatavoja našķīgas biezpiena bumbiņas. Pa vidu visam — arī mazās Leldes dzimšanas diena tika nosvinēta.

Trešajā nodarbībā kopā ar folkmūziķi Ilgu Reiznieci bērni klausījās senos mūzikas instrumentus un mēģināja atšķirt skaņas, paši spēlēja un arī dziedāja. Bet pēdējā nodarbībā visi kopā klausījās stepu, dejoja stepu un improvizēja kopā ar burvīgo Anniju Ķeseli, kā arī svinēja dzīvi un nodarbību noslēgumu ar draugiem no Dr. Klauns dullās kompānijas.

Projekta noslēgumā ar mūziķa Goran Gora dziesmu «Mosties!» fonā tika radīta filmiņa par šīm pozitīvajām emocijām, smiekliem un krāsām. Filmiņu var noskatīties YouTube.