Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

«Es gribu redzēt rūķīšus!»

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 1 - 2015

«Es gribu redzēt rūķīšus!»

Krāsaini džungļi, dancojoši rūķi, šokolādes kalns un pirātmeitene Vanesa. Tas ir optimisma un dzīvesprieka pilnās meitenes Vanesas stāsts. Tas nekas, ka viņa ir neredzīga. Iepazīšanās ar neredzīgo meiteni Vanesu režisoru ir pārliecinājusi par to, ka visi bērni ir vienādi un ikviens savā iztēlē spēj aizceļot uz pavisam citu pasauli. Lai to izdarītu, protams, palīgā jāņem gan grāmatas, gan filmas.

«Es gribu redzēt rūķīšus!» ir pirmā latviešu animācijas filma, kas pieaugušajiem palīdz ar bērniem runāt par to, ka, kaut arī esam ļoti atšķirīgi, ir lietas, kas vieno visus cilvēkus. Filma plastilīna tehnikā ir veltījums bērniem, kas pasauli spiesti uztvert savādāk, un visai pārējai sabiedrībai, kam trūkst mākas dzīvot līdzās šādiem cilvēkiem.

«Es gribu redzēt rūķīšus!» ir režisora Nila Skapāna (Jura Podnieka studija) pirmā animācijas filma, kurā ir runātais teksts, un savu lomu Vanesa ir ierunājusi pati. Filmas radošā grupa ir īpaši domājusi par vājredzīgajiem bērniem un Anrija Krenberga vadībā uzbūrusi ļoti krāšņu skaņu celiņu.

Savu pirmizrādi filmiņa piedzīvoja 2012. gada sākumā labdarības seansā, un turpina šogad iepriecināt ģimenes. Tā tapusi ar Nacionālā Kino centra un Valsts Kultūrkapitāla atbalstu.

Tiem, kas vēl par Nila Skapāna darbiem nav dzirdējuši, jāsaka, ka viņa filmas mīl bērni arī citur pasaulē un Nils ir līdz šim vienīgais Latvijas režisors, kas par animācijas filmu bērniem saņēmis Berlīnes filmu festivāla balvu.