Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Iepazīt sevi darbā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 1 - 2015

Iepazīt sevi darbā
Viktors Filatovs, LNB Rēzeknes TO valdes loceklis

Cilvēks ir laimīgs, kad viņš ar prieku iet uz darbu un ar prieku atgriežas mājās. Bet kā atrast to profesiju, kas ved uz darbu, kurš atnes prieku, lai pasaule kļūtu gaišāka un plašāka, lai varētu cienīgi nodzīvot dzīvi? Nepareizi izvēlēta profesija ir kā nepareizi izvēlētas kurpes, kuras spiež un saberž tulznas. Ja nepareizi izvēlētas kurpes sabojās dienu, tad nepareizi izvēlēta profesija var sabojāt visu dzīvi.

Noteikt izvēles profesiju un saņemt darba pieredzi palīdz NVA ar atbalsta pasākumu «Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība nevalstiskajā sektorā».

Jaunieši, kuri atradās NVA uzskaitē vecumā no 18 līdz 24 gadiem, varēja izmantot šo iespēju un nevalstiskajās organizācijās iegūt sociālo un profesionālo darba pieredzi. Kad NVA izsludināja pieteikumu šim atbalsta projektam, LNB Rēzeknes TO nolēma piedalīties.

Programmas vadītājs Gunārs Dzindzuks: — Mēs izlasījām informāciju par pasākumu vietējā laikrakstā, kā arī NVA mājaslapā, meklējām jauniešus, kuriem ir interese iesaistīties darbā sociālā jomā un pieņēmām 6 jaunietes, tāpēc viņas veica darba uzdevumus saistībā ar sociālo jomu: asistenta pienākumus personām ar invaliditāti.

Neskatoties uz lielo aizņemtību, Rēzeknes TO priekšsēdētāja Valentīna Lansberga sniedza lielu palīdzību grāmatvedības un citos jautājumos. Nu jau šis jauniešu pasākums veiksmīgi noslēdzies. Par piedalīšanos šajā programmā visas dalībnieces izteicās ar lielu pateicību.

Alīna Jašuka: — Uzzinot par šo jauniešu programmu, neaizdomājoties piekritu. Mani pieņēma ļoti silti, un es uzreiz sajutu, ka šiem cilvēkiem ir labas sirdis. Projekta vadītājs Gunārs pastāvīgi jokoja un uzmundrināja. Biedrības priekšsēdētāja Valentīna man sākumā likās ļoti nopietna, bet izrādījās labestīga, uzmanīga, iejūtīga. Es centos akurāti izpildīt vadītāju uzdevumus. Esmu ļoti apmierināta ar pirmo darba vietu. Saņēmu zināšanas un pieredzi. Pateicos no visas sirds! Domāju, arī turpmāk piedalīšos brīvprātīgajā darbā turpat, piemēram, palīdzot neredzīgo bibliotēkai pienest grāmatas lasītājiem uz mājām, ko jau esmu darījusi.

Aļona Rogozina: — Neredzīgo biedrībā gūtā darba pieredze un zināšanas man palīdzēs turpmāk, palīdzēs pārvarēt nedrošības sajūtu turpmākajās darba vietās. Paldies mūsu darba devējiem!

Alina Kuzminova: — Tā bija mana pirmā darba vieta. Atnācu bez iemaņām un pieredzes. Izrādījās, tā bija laba iespēja. Sākumā es ļoti uztraucos, domāju, ka nespēšu, nesadraudzēšos, bet tagad skumstu pēc šī kolektīva, pēc šīs draudzīgās atmosfēras. Nedomāju, ka asistenta darbs cilvēkiem ar invaliditāti būs man tik interesants un dos jaunas zināšanas, pieredzi, iespaidus. Redzot, kā strādā neredzīgo bibliotēka, arī tas man bija jaunums — izrādās, bibliotekāra profesija apvienojumā ar sociālo darbu ir tik interesanta. Tagad mācos Rēzeknes Augstskolā pēdējā kursā.

Jūlija Krilova: — Tas man deva lielu pieredzi ne tikai darbā, bet arī dzīvei. Līdz šim man nenācās tik tuvu kontaktēties ar vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem. Izrādījās, šie cilvēki ir atsaucīgi, labestīgi un vienmēr palīdzēs savu iespēju robežās. Daudzi no viņiem piedalās dažādās aktivitātēs. Pateicos Latvijas Neredzīgo biedrības darbiniekiem par sapratni un atbalstu, par dāvāto iespēju būt sabiedriski aktīvai. Šis jauniešu pasākums man bija ļoti noderīgs. Paldies!

Karīna Jakovļeva: — Guvu pirmo darba pieredzi. Uzzināju daudz jauna, nepieciešama, vajadzīga. Paldies!

Irina Skubilina: — Pateicoties šim darbam, uzzināju par vājredzīgu un neredzīgu cilvēku problēmām un iemācījos, kā ar viņiem kontaktēties. Ieguvu ne vien darba pieredzi, bet arī zināšanas par sociālo darbu, par tā nozīmīgo lomu sabiedrības labā. Esmu ļoti apmierināta, ka piedalījos šajā NVA programmā, un esmu pateicīga saviem darba devējiem.

Novēlējums meitenēm, pabeigušām šo projektu, no LNB Rēzeknes TO darbiniekiem Gunāra un Valentīnas: — Paldies meitenēm par veikto darbu sabiedrības labā! Lai pie mums gūtā profesionālā pieredze un zināšanas ir noderīgas. Vēlam meitenēm atrast to darba vietu un profesiju, lai pašas būtu apmierinātas, laimīgas, lai padarītais darbs sniedz gandarījumu, lai tajā izdodas parādīt savas prasmes, talantus un īstenot savas idejas!

Gan atbalsta pasākumā iesaistītās jaunietes, gan LNB Rēzeknes TO darbinieki pateicas NVA un lūdz arī turpmāk izstrādāt un izsludināt līdzīgus projektus jauniešiem.