Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Saeimas diskusija 2014

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 1 - 2015

Nodaļa — Citās organizācijās

Saeimas diskusija 2014
Daiga Akmentiņa, LNB Madonas org.

2014. gada 3. decembrī Saeimas nama Sarkanajā zālē notika gadskārtējā diskusija «Saeima — cilvēkiem ar invaliditāti», kuru rīkoja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija un Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO, atzīmējot starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti.

2014. gada diskusija bija veltīta cilvēku ar invaliditāti nodarbinātībai. Diskusijas laikā dalībniekiem bija iespēja izteikt savu skumjo pieredzi, kad tiek atteikts darbs sakarā ar esošo vai prognozējamo invaliditāti. Darba devējiem nav izdevīgi iesaistīt darbā cilvēkus ar invaliditāti, neskatoties uz nodokļu atvieglojumiem, nodarbinot šos cilvēkus.

Tika diskutēts par iespējām jauniešiem ar invaliditāti turpināt izglītību pēc pamatskolas. Par studējošo kredītu aizņēmumiem, kas rada pēc tam grūtības tos atdot bankām, jo nav darba nodrošinājums. Kā palīdzēt studēt jauniešiem, ja viņi auguši ģimenēs, kurās abi vecāki ir invalīdi? Tad reāli nav nekādas iespējas šiem bērniem studēt bez kredītiem.

Jaunievēlētais Labklājības ministrijas Parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks solīja rast risinājumu šai daudziem neatrisināmajā jautājumā. Ļoti gribas cerēt, ka jaunā valdība spēs palīdzēt, lai mūsu valstī būtu daudz vairāk izglītotu jauniešu un nebūtu diskriminācija cilvēkiem ar invaliditāti darba tirgū.