Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

LNerB ieskaņotās audiogrāmatas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 10 - 2015

LNerB ieskaņotās audiogrāmatas
Sagatavoja Dzintra Isajeva, LNerB bibliogrāfe

Latviešu literatūra

Ābele I. «Klūgu mūks». Lasa K. Pokratniece. 17 st. 28 min.

Tas ir stāsts par pirmo Latgales latviešu baznīckungu, kā arī par lidotāju debesu alkām, par cilvēka sirds un saprāta ceļiem, par grēku un piedošanu. Romāna abiem galvenajiem varoņiem ir vēsturiski prototipi: Francim Sebaldam tas ir Francis Trasuns ievērojams latgaliešu un latviešu kultūras un garīgais darbinieks, valstsvīrs, bet Mazajam Jezupam — ievērojamais lidotājs Jezups Baško.Kopā ar šo un citu vēsturisko un izdomāto varoņu likteņiem mēs romānā izsekojam Latgales kļūšanai no Vitebskas guberņas sastāvdaļas par daļu no jaundibinātās Latvijas valsts, latviešu un latgaļu dzīvei Pēterburgā, Maskavā un pat Arhangeļskā pagājušā gadsimta sākumā.

Tabūna D. «Pirmā reize». Lasa S. Kokorēviča. 6 st. 56 min.

Stāstu krājums. Dainas Tabūnas stāstu varones cīnās godam, lai sagatavotos lielajai dzīvei, kas ik pa laikam pārsteidz ar jaunām un neierastām lietām. Grāmata ne tikai atklāj jauniešu grūtos sevis apzināšanās ceļus, bet arī atgādina tagadējo pusaudžu vecākiem, cik maz iespējams savam bērnam tajos palīdzēt.

Ārzemju literatūra

Džoisa R. «Harolda Fraja neticamais svētceļojums». (Lielbritānija.) Lasa L. Tālberga. 8 st. 53 min.

Tas ir romāns ar smalkā angļu humora piedevu un viegli rezignētu smeldzi, bet bez liekām ārišķībām. Romāna galvenais varonis Harolds Frajs ir parasts kungs agrīnos pensijas gados. Precējies teju četrdesmit gadus, bet pēdējos divdesmit no tiem attiecības ar sievu Morīnu drīzāk ir vēsas nekā draudzīgas. Kādā rītā Harolds saņem vēstuli no bijušās kolēģes Kvīnijas Henesijas. Tā ir ļoti īsa un pavēsta vien to, ka Kvīnijai ir vēzis un viņa mirst kādā mazītiņā hospisā Anglijas otrā galā. Harolds ir satriekts — viņš gadiem nav domājis par Kvīniju, taču pirms ilga laika šī sieviete ir izdarījusi viņam pakalpojumu. Lielu. Nenovērtējamu. Un vienkāršajā vecajā vīrā rodas vēlme kaut kā atmaksāt vai vismaz izrunāties, pirms nav par vēlu. Viņš uzraksta Kvīnijai vēstuli un dodas to iemest, taču kājas pašas nes Haroldu arvien tālāk uz priekšu, garām jau piektajai pastkastītei, līdz vecais vīrs attopas, ka jau soļo pāri visai valstij.

Nesbē J. «Atriebes dieviete». (Norvēģija.) Lasa I. Velde. 18 st. 5 min.

Detektīvromāna galvenais varonis ir izmeklētājs Harijs Hols, kurš īsti neatbilst labo tēlu priekšstatiem. Izmeklēšanā Hols mēdz pielietot neatļautus paņēmienus, citu cilvēku viedoklis viņam mazsvarīgs Šoreiz pats Harijs Hols kļūst par aizdomās turamo slepkavības izmeklēšanas lietā, kuru vada Harija sāncensis izmeklētājs Toms Volers. Harija bijusī draudzene Anna Betsena ir nogalināta un šajā noziegumā Volers cenšas apsūdzēt Hariju. Tikmēr pilsētā tiek veiktas īpaši nežēlīgas banku aplaupīšanas, ko izmeklē Harijs un viņa kolēģi. Jo tālāk virzās Harija vadītā izmeklēšana, jo skaidrāks kļūst fakts, ka banku aplaupīšanas un Annas slepkavība ir savā starpā saistītas lietas.

Ustinova Т. «Mans personīgais ienaidnieks». (Krievija.) Lasa K. Kokina. 7 st. 59 min.

Ko darīt, ja tava dzīve ir pārvērtusies īstā murgā? Pavisam tuvu garām tev aiznesas auto milzīgā ātrumā, un tikai pēdējā sekundē tevi izglābj no nāves kāds nejaušs garāmgājējs. Maniaks ar nazi tevi gaida uz tumšajām trepēm… Kāda izšauta lode iestrēgst elegantajā mugursomā… Un pat mīļotais vīrs tevi nodod… Nav brīnums, ka TV žurnālistei Aleksandrai Potapovai šķiet, ka apkārt viņai ir tikai ienaidnieki. Bet Sašas izbrīns bija patiešām liels, kad viņa uzzināja, ka pie visiem šiem briesmīgajiem notikumiem ir vainojams tikai viens vienīgs cilvēks…

Atjaunotie ieraksti

Dziļums A. «Tiesas svētdiena». Lasa A. Bogdanovičs. 15 st. 38 min. Atjaunots 2002. gada ieraksts. Romānā autors ir mēģinājis rekonstruēt 1946.gada notikumus, kad Zviedrijas valdība izdeva Padomju Savienībai 146 baltiešu leģionārus. Par šo dramatisko notikumu publicētas grāmatas latviešu un zviedru valodā, un tas viss A.Dziļumam esot noderējis par ierosinājumu «Tiesas svētdienai». Romānā atainoti tikai to dienu dramatiskie notikumi, visas personas ir izdomātas.

Janovskis G. «Toreiz.» «Bez ceļa». Lasa A. Bogdanovičs. 18 st. 37 min. Atjaunots 2002. gada ieraksts. Romāni. Grāmatās atklājas autora paša dzīve, kā arī sevišķi spilgti parādīti leģionāru un no ģimenēm atšķirto vieninieku pārdzīvojumi. Abus darbus caurvij neslēpta subjektīva attieksme pret visu tēloto.

Mauriņa Z. «Dzīves vilcienā». Lasa Dz. Liepiņa. 21 st. 59 min. Atjaunots 2002. gada ieraksts.

Romāna darbība risinās 20. un 30. gados. Galvenie varoņi Dr. Alnis, Elita Pavasara un Maija Bērza neatpūšas ne mirkli, viņi cīnās gan pret nespēku sevī, gan pret trulo vidi. Viņu liktenis ir mūžīgu alku un ciešanu pilns.

Muktupāvela L. «Brālibrāli. Balsu burvji brāļi Kokari». Lasa M. Vērdiņš. 22 st. 15 min. Atjaunots 2008. gada ieraksts. Tā ir grāmata par diriģēšanu kā vīrišķo kultūru. Tā ir grāmata par dvīņubrāļiem Kokariem, kuri mudināja dziedošo latviešu tautu iztaisnot piedienības saliekto muguru un parādīt mums pašiem, cik stipri esam, kad dziedam. Tas ir stāsts par diviem bezbailīgiem Gulbenes puikām, kuri atkal pacēla latviešu kordziedāšanas tradīciju un padarīja to par pasaulē atpazīstamu spožu un godalgotu zīmolu.

Mariņina A. «Ļaujiet vaļu bendem». (Krievija.) Lasa U. Deisons. 16 st. 31 min. Atjaunots 1999. gada ieraksts.

Kriminālromāna darbība risinās 1996. gadā, laikā, kad tuvojas prezidenta vēlēšanas. Politiskajās spēlēs pieļaujami visi līdzekļi — dubulta morāle, netīras intrigas, rupja šantāža, aukstasinīgas slepkavības. Sākas mīklainu slepkavību sērija, kuru upuri paši ir bijuši slepkavas... Anastasija Kamenska sāk izmeklēšanu. Kas gan ir šis noslēpumainais bende, kurš soda noziedzniekus?

Mariņina A. «Melnais saraksts». (Krievija.) Lasa U. Deisons. 10 st. 56 min. Atjaunots 2000. gada ieraksts. Tas ir vienīgais A. Mariņinas kriminālromāns, kura galvenā varone nav Anastasija Kamenska, bet gan izmeklētājs Stasovs, kas atpūšas kūrortā pie Melnās jūras. Kūrortpilsētā notiek starptautisks kinofestivāls, kura laikā cita pēc citas tiek nogalinātas kinozvaigznes. Stasovs iesaistās izmeklēšanā. Viņa uzmanību saista kara veterāni, kuri savdabīgā veidā nodarbojas ar pilsētas jauniešu patriotisko audzināšanu.

Strongins V. «Pravieša liktenis: Volfa Mesinga dzīve». (Krievija.) Lasa A. Bogdanovičs. 13 st. 32 min. Atjaunots 2007. gada ieraksts.

Grāmatā atspoguļota gaišreģa, psihologa, hipnotizētāja Volfa Mesinga dzīve, kurā atklājas gan nozīmīgas pagātnes mīklas, gan dziļākie «pasaules vareno» noslēpumi. Pārsteidzošu nejaušību un grūti izskaidrojamu notikumu Mesinga dzīvē bijis daudz. Autors atklāj daudzus līdz šim noklusētus faktus un notikumus, kā arī sniedz jaunu skatījumu uz vēsturiskām personībām.