Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Par jauno 20 eiro banknoti

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 10 - 2015

Par jauno 20 eiro banknoti
Teksts – Jānis Blūms, Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs

Dizains palielinātā redzīgo rakstā un braila rakstā - Latvijas Neredzīgo biedrība

 

Jaunā 20 eiro banknote mūsu maciņos

Eirosistēma turpina uzlabot eiro naudas zīmju dizainu un drošību. Drīzumā – 2015. gada 25. novembrī – Latvijas (tāpat kā visu eiro zonas valstu) iedzīvotāju maciņos nonāks jaunā, Eiropas sērijas 20 eiro banknote. Tā būs jau trešā otrās sērijas naudas zīme – 2013. gadā tika izlaista Eiropas sērijas 5 eiro banknote, bet 2014. gadā – 10 eiro banknote, un tās Latvijas iedzīvotājiem jau ir labi pazīstamas. Jaunajai banknotei ir uzlabots dizains un drošība, un tā būs vēl vieglāk atpazīstama cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

7 + 3

Apgrozībā ir septiņu nominālvērtību eiro banknotes – 5, 10, 20, 50, 100, 200 un 500 eiro. Klajā nākot jaunajai 20 eiro banknotei, apgrozībā esošo naudu tagad varēs raksturot ar formulu «7+3» – septiņas pirmās sērijas eiro banknotes un trīs otrās jeb Eiropas sērijas banknotes.

Eiropas sērijas banknotes pakāpeniski aizstāj pirmās sērijas banknotes. Pirmās sērijas 20 eiro banknotes joprojām ir derīgas – tās var lietot bez ierobežojumiem laikā, bet aizstāšana notiek pakāpeniski. Tātad tās nav jāsteidz mainīt un var turpināt izmantot norēķinos. Tuvāko gadu laikā iedzīvotāju maciņos nonāks arī pārējo nominālu (50, 100, 200, 500 eiro) banknotes ar uzlabotu dizainu un drošības pazīmēm. Caurskates logu banknotes reversā var sajust arī ar tausti.

Padomāts par neredzīgajiem un vājredzīgajiem cilvēkiem

Eiro banknošu dizainā jau tradicionāli tiek īpaši domāts par neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem. Kā zināms, dažādu nominālu eiro banknotēm ir atšķirīgs izmērs, kas neredzīgajiem un vājredzīgajiem cilvēkiem ļauj tās vieglāk atšķirt.

Banknotes var atpazīt ar tausti. Galvenais attēls, uzraksts un lielais nominālvērtības skaitlis ir biezāks par pārējo banknoti. Eiropas sērijas banknošu malās izvietots reljefs iespiedums - banknotes aversa kreisajā un labajā malā ir īsas reljefas līnijas, kuru skaits un izvietojums katram nominālam ir atšķirīgs.

Vājredzīgajiem cilvēkiem palīdzēs tas, ka katrai banknotei ir viena noteicošā krāsa un katras banknotes nominālvērtības uzraksts ir iespiests lieliem cipariem. Dominējošās krāsas pirmās un otrās sērijas banknotēm ir pelēka (5 eiro), sarkana (10 eiro), zila (20 eiro), oranža (50 eiro), zaļa (100 eiro), dzeltenbrūna (200 eiro) un violeta (500 eiro).

Vienots stils

Otrās sērijas eiro banknotēs izmantoti jaunākie sasniegumi banknošu tehnoloģijā. Izmantoti jauni pretviltošanas elementi, kas nodrošinās labāku aizsardzību pret viltojumiem. Salīdzinot ar pirmo sēriju, jaunās eiro banknotes ir izturīgākas un nebūs tik bieži jānomaina. Ilgāks lietošanas laiks samazinās banknošu ietekmi uz vidi. Dizaina pamatā ir tie paši laikmetu un stilu motīvi, kas izmantoti pirmās sērijas banknotēs. Tomēr jauno banknošu izskats ir vizuāli nedaudz mainīts, lai piešķirtu tām jaunu izskatu un iestrādātu vairākus jaunus un pilnveidotus pretviltošanas elementus. Tas ļauj arī viegli atšķirt abu sēriju banknotes.

Esam gatavi jaunās banknotes ieviešanai

Eiro banknotes un monētas apgrozībā tika laistas 2002. gada 1. janvārī. Patlaban eiro zonai ir pievienojušās 19 Eiropas Savienības (ES) valstis, un 338 miljoni cilvēku veic skaidrās naudas darījumus vienā un tajā pašā valūtā. Visām eiro zonas valstīm ir vienādas eiro banknotes, atšķiras katras valsts emitētās monētas – tām vienas puses dizainu katra valsts izvēlas pati.

Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji ir apraduši ar eiro naudas zīmju dizainu, un ir starp līderiem eiro zonā informētībā par Eiropas sērijas banknošu dizainu un drošības pazīmēm.

Savukārt uzņēmējiem tika dots pietiekami ilgs laiks, lai sagatavotos jaunās banknotes laišanai apgrozībā, tostarp Latvijas Banka īpaši uzrunāja tos uzņēmumus, kuru darbība saistīta ar naudas apstrādes iekārtām (ieskaitot komercbanku naudas apstrādes iekārtas un degvielas, dzērienu, autostāvvietu, biļešu automātus). Uzņēmējiem bija iespēja saņemt jaunās 20 eiro banknotes iekārtu testēšanas nolūkos vēl pirms oficiālās laišanas apgrozībā.

Līdz ar to esam pārliecināti, ka arī jaunās 20 eiro banknotes ieviešana Latvijā noritēs sekmīgi.