Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Rainim veltīta dzejas pēcpusdiena LNerB lasītavā Rīgā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 10 - 2015

Rainim veltīta dzejas pēcpusdiena LNerB lasītavā Rīgā
Ieva Velde, LNerB lasītavas bibliotekāre

2015. gada 15. septembrī LNerB lasītavā Rīgā, siltā un sirsnīgā atmosfērā, norisinājās Rainim veltīta dzejas pēcpusdiena «ATMINI SAULI!». Pasākums tika organizēts Dzejas dienu ietvaros un atzīmējot Raiņa 150 gadu jubileju, kas apritēja šī gada 11. septembrī.

«Kad sirds tik smaga kā ezers guļ, —

Atmini sauli!

Ij smagais ezers izgaro saulē.

Kad sirdi nemiers uz āru lauž, —

Atmini sauli!

Ik spēks tik laužas no saules uz sauli,

No saules uz sauli mēs sildīti sildām, —

Atminat sauli!

Un viegla taps sirds,

Un varēsat laisties uz sauli.»

Tā vēsta Raiņa dzejas rindas, kas tagad, kad gads atkal sliecas uz tumsas un drēgnuma pusi, liek īpaši aizdomāties par saules siltuma nozīmi mūsu dzīvēs un censties to paturēt vismaz sirdīs.

Dzejas pēcpusdienu ievadīja raksta priekšlasījums par Raiņa pētnieci Gundegu Grīnumu un viņas pārdomām. Par tā baudījumu parūpējās bibliotēkas darbinieces Alda un Laura. Raksts publicēts žurnāla «Ir» šī gada 35. numurā.

Gundega Grīnuma sevi un dažus kolēģus nodēvējusi par vienu no «pēdējiem mohikāņiem», kuri nopietni pēta Raini, un viņai īpaši labi padodas sarežģītu rokrakstu, kā, piemēram, Raiņa, atšifrēšana. Raksta priekšlasījums ļāva klausītājiem palūkoties uz Raini no nedaudz cita skatupunkta.

Tagad, kad Raiņa jubilejas gadā par dzejnieku tiek runāts ļoti daudz un dažādi, brīžiem ļoti nekautrīgi un pat nesaudzīgi, pētniece uzsvēra cilvēcisko Raiņa pusi, atklājot arī viena otra mīta un maldu esamību par Raiņa personību.

Dzejas pēcpusdienas turpinājumā norisinājās Raiņa dzejas lasījumi. Dzeju lasīja gan bibliotēkas darbinieces, gan arī paši lasītāji. Liels paldies Tatjanai, Lienei, Ligitai, Sarmītei, Laurai, Aldai un Ievai par brīnišķīgajiem priekšlasījumiem! Katrs lasītājs jau iepriekš bija piemeklējis sev tuvus un simpātiskus Raiņa dzejoļus, un tie daudz vēstīja arī par paša cilvēka personību un garīgajām interesēm.

Dzejas lasījumi ļāva palūkoties uz to, cik daudzveidīgi mēs esam, spējot iedziļināties gan nopietnos un filozofiskos dzejoļos, gan arī priecājoties par bērniem paredzētajiem sirsnīgajiem un asprātīgajiem pantiņiem.

Pasākuma noslēgumā dziedājām dziesmas ar Raiņa vārdiem: «Kas manim kaitēja putniņam būt», «Zelta sietiņš» un īpaši saviļņojošo un pacilājošo «Daugav’s abas malas».

Paldies visiem pasākuma dalībniekiem un apmeklētājiem par interesi un atsaucību! Atminēsimies sauli vienmēr!