Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Uz Gaismas pili ar balto spieķi!

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 11 - 2015

Uz Gaismas pili ar balto spieķi!
Līga Ķikute

Ik rudeni visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā Baltā spieķa diena. Šogad, rudens tumšajam laikam paliekot arvien garākam, savas durvis cilvēkiem ar redzes traucējumiem vēra Latvijas Nacionālā bibliotēka, kas daudziem pazīstama kā Gaismas pils. 13.oktobra pēcpusdienā, bibliotēkas mezonīna stāva lasītavā, tika atklātas cilvēkiem ar redzes traucējumiem pielāgotas darba telpas.

Jaunās tehnoloģijas ienāk bibliotēkā

Domājot par cilvēkiem ar redzes traucējumiem, bibliotēkā līdzās grāmatām, žurnāliem un avīzēm savu vietu ir atradušas dažāda lieluma digitālās lupas, skeneri, datori ar runas sintēzes programmām un Braila rakstāmmašīna, kuru iespējams savienot ar datoru. Tehniskais aprīkojums ir sarūpēts kopā ar SIA «Exceed», un Latvijas Nacionālā bibliotēka saka lielu paldies uzņēmuma vadītājam Gatim Grīntālam.

Digitālās teksta palielināšanas un krāsu pielāgošanas iespējas izpelnījās neviltotu Rīgas Vājredzīgo un Neredzīgo biedrības «REDZI MANI» un LNB Rīgas pilsētas organizācijas biedru interesi.

Tiek domāts arī par vidi

Latvijas Nacionālā bibliotēka rūpējas arī par to, lai Gaismas pils būtu pieejama cilvēkiem ar redzes invaliditāti. Laika gaitā ir plānots izveidot pogu pie centrālās ieejas, ar kuras palīdzību būtu iespējams izsaukt bibliotēkas darbinieku, kas palīdzētu ēkā iekļūt un orientēties. Galvenā ieeja ēkā ir caur virpuļdurvīm, tomēr, ja tās šķiet pārāk draudīgas, iespējams izmantot blakus esošās durvis cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Apmeklētāju ērtībām ir marķētas gan kāpnes pie ieejas, gan ceļā uz labierīcībām. Tāpat mezonīna stāva lasītavā ir skaidri norādīts ceļš līdz vājredzīgajiem un neredzīgajiem pielāgotajām darba telpām. Protams, svarīga ir arī darbinieku attieksme — Gaismas pils darbinieki ir atvērti un gatavi palīdzēt jebkuram apmeklētājam.

Vai tikai viena lasītava?

Kaut arī tehniski aprīkotas darba vietas atrodas tikai vienā — mezonīna stāva lasītavā, arī vairāki Latvijas Nacionālās bibliotēkas pakalpojumi var būt saistoši cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

Viens no šādiem pakalpojumiem ir audiovizuālās kabīnes 4.stāvā. Tajās gan vienatnē, gan draugu kompānijā iespējams baudīt kvalitatīvu dokumentālo kino. Piedevām apmeklētājam pašam nav jācīnās ar nepazīstamu tehniku, jo to apkalpo lasītavas darbinieks. Savukārt 6.stāvā, starp redzīgiem apmeklētājiem ierastajām dažādu valstu kartēm, sastopamas arī taktilās kartes ar aprakstiem Braila rakstā.

Svarīgi zināt!

Dodoties uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasītavām, ir jāievēro drošības pasākumi. Apmeklētājiem garderobē tiek izsniegti caurspīdīgi maisiņi personīgajām mantām, bet līdzpaņemtā soma jāievieto slēdzamā skapītī. Skapīša aizslēgšanai nepieciešams «drošinātājs» — 1 eiro monēta, kuru, skapīti atslēdzot, saņemsiet atpakaļ.